Konfödrációs kupa: Tahiti beleszólhat a nagyok dolgába


Nigéria 11.00, döntetlen 5.75, Spanyolország 1.23
Nincs irigylésre való helyzetben a nigériai válogatott. Ha tovább szeretnének jutni, ahhoz a le kell győzniük a világ- és Európa bajnok spanyolokat, és mindeközben még reménykedniük kell abban, hogy Uruguay csak diszkréten tömi ki Tahitit. Ugyanis három ponttal és plusz négyes gólkülönbséggel a második, továbbjutást érő helyen áll a nigériai válogatott, de Uruguaynak ugyanennyi pontja van és várhatóan Tahitinak jó sokat lőnek majd, így a nullás gólkülönbségük is pozitív lehet. És ha mindez még nem lenne elég: a B csoport második helyezettje Brazíliával játszik az elődöntőben, ami azért elég keménynek ígérkezik, bármelyik csapat is jut el odáig.

Csak a rend kedvéért idézzük fel a zöldek eddigi szereplését: Tahitit 6-1-re verték, majd Uruguaytól 2-1 re kikaptak, pedig azon a meccsen lett volna esélyük legalább a pontszerzésre. Ráadásul sok a hiányzó a nigériai csapatnál, sérülés miatt nem játszhat Moses (Chelsea), Joel Obi (Inter), John Utaka (Montpellier) és John Emenike (Szpartak Moszkva) sem. Egyszóval borzasztó nehéz helyzetben van Nigéria, egyedül az adhat némi reményt nekik, hogy egyszer már legyőzték Spanyolországot 3-2-re még a ’98-as vb-n, és ez akkor a nigériai válogatott továbbjutását hozta a csoportból. Az akkori spanyol válogatott hiába állt nagyszerű játékosokból, hiányzott valami.

Azóta jócskán megváltoztak a dolgok, ez a „valami” már évek óta megvan a spanyoloknál, nem véletlenül verik tönkre a világot évek óta. Nem elég, hogy borzalmasan erős kezdőcsapatot képesek a pályára küldeni, de kispad is kiváló labdarúgókkal van tele. Uruguayt könnyedén verték meg 2-1-re az első meccsükön és utána a „B csapat” Tahitinak egy laza tízest gurított. Torres egymaga négyet lőtt, Villa pedig hármat, de nem lenne meglepő, ha helyettük újra Soldado kezdene a csatársorban, csak a miheztartás végett.

Óriási meglepetés lenne, ha nem Spanyolország végezne az első helyen a B jelű csoportban, hiszen már most is elsők 6 ponttal és plusz 14-es gólkülönbséggel. Így az elődöntőben várhatóan Olaszországgal kerülnek majd szembe. Hacsak nem történik valami váratlan, mint mondjuk ’98-ban…

Tipp: A gólok száma 3 és 4 között lesz @ 2.25

Uruguay, döntetlen 30.00, Tahiti 300.00
Mint már pár bekezdéssel följebb említésre került, Uruguaynak is van esélye még továbbjutni, ha Nigéria kikap. Viszont ennyi nem elég, legalább ötöt kell lőniük az Uruknak, de inkább többet, csakhogy biztos legyen a dolog. Itt el is érkeztünk az uruguayi válogatott egyik nagy gondjához: hiába van három világklasszis csatáruk, valahogy nem megy nekik az a játék, ami elvárható lenne tőlük. Ennek okait nem most fogjuk megfejteni, de az tény, hogy spanyolok elleni meccsen a kapuig sem nagyon jutottak el (leszámítva Suarez zseniális szabadrúgás gólját), Nigériát is nehezen győzték le 2-1-re. Ha például ott az első gól előtt Cavani nem rúg luftot és Lugano csizmaszárral kicsit bénábban ért volna bele, akkor nem biztos, hogy nyernek.

De inkább hagyjuk is a „mi lett volna ha” kezdetű történeteket, maradjunk annyiban, hogy egyetlen célja lehet most Uruguaynak: minél több góllal megverni Tahitit.

Ezen a ponton el is érkeztünk ahhoz a kérdéshez, hogy volt-e értelme a kis szigetországnak kiutaznia a Konföderációs kupára. A válasz természetesen igen, mert a gyenge játékuk ellenére üde színfoltként vannak jelen Brazíliában és várhatóan mindent megtesznek majd annak érdekében, hogy megkeserítsék Forlanék életét. Ha valami csoda folytán mondjuk csak kettőt-hármat kapnának, akkor elmondhatnák magukról, hogy ők voltak a mérleg nyelve, mivel ebben az esetben Nigéria akkor is továbbjutna, ha kikapna a spanyoloktól.

Tipp: Az első gólt Cavani lövi @ 3.00