Konföderációs Kupa: mivel kezdene Olaszország, ha nem döntetlennel?


Olaszország kényelmesen vezeti selejtezőcsoportját, úgyhogy gyakorlatilag már egyértelműen a jövő évi vb-re készülhet csapatával Cesare Prandelli, akik annak köszönhetően kirándulhatnak Brazíliába, hogy Spanyolország – ezen sorozaton kívül – mindent megnyert az elmúlt öt évben, így az eredetileg az Eb-győztesnek járó megüresedett helyet a tavalyi ezüstérmes kapta. Noha Pirlóék – a középpályás századik meccsére készül a válogatottban – legutóbbi kilenc barátságos meccsüket nem tudták megnyerni, az olaszok valószínűleg nem fogják elbohóckodni a tornát, erre utal az is, hogy Prandelli elég tapasztalt társaságot szedett össze, és nem fiatalokkal teletűzdelt bandát vitt el a tengerentúlra randalírozni; ez a keret jövőre egy kis frissítéssel akár a vb-re is mehet majd.

Miután az elmúlt években Mexico uralta az Arany Kupát (2009-ben 5–0-ra, 2011-ben 4–2-re verte a döntőben az Egyesült Államokat), gondba került a világbajnoki selejtezőkkel, ugyanis a gólok elapadása miatt halmozza a csapat a döntetleneket (hat meccséből öt lett döntetlen, és négy 0–0), és noha jelenleg továbbjutást érő helyen áll, még bőven benne van a pakliban, hogy a Trikolór 1994 óta először lemarad a Mundialról. A szövetségi kapitány, José de la Torre éppen ezért az állásával játszik, ugyanis annak ellenére, hogy 37 meccséből mindössze hármat veszített el az El Tri élén, az utóbbi idők szenvedése miatt a szurkolók egy része már a lemondását követeli – egy égés a Konföderációs Kupán pedig könnyen elő is idézheti az edzőcserét.

Persze, mi számít égésnek egy olyan csoportban, ahol Olaszország és Brazília is helyet kapott? Például három újabb döntetlen, azaz, ha még Japánt se tudnák megverni a Zöldek, és veretlenül ugyan, de kizúgnának? Ugyanakkor fegyelmezett védekezéssel, két döntetlennel a nagyok ellen és Japán megpöckölésével kisebb bravúrral is tovább lehet szenvedni a csoportból. Mivel Mexikó azon van, hogy 4-2-3-1-re váltson Chicharito jobb kiszolgálása érdekében, ez a felállás az amúgy is jól működő védekezés megerősítésére is alkalmas lehet.

Habár legutóbbi egymás elleni meccsüket, egy barátságos találkozót, Mexikó nyerte 2010 nyarán Brüsszelben (2–1), a győzelem azért most egy kicsit merész lenne az elképesztő erős kerettel érkező Olaszország ellen, pláne ettől a Mexikótól, aki már azt se tudja, hogyan kell gólt lőni. Viszont mivel az Azzurrira jellemző, hogy képtelen repülőrajttal kezdeni egy tornát, a döntetlen reális lehet, ráadásul nem is fizet rosszul, és legutóbbi két egymás elleni tétmeccsük is így végződött a ’94-es és a 2002-es vb-n (1–1 volt mindkettő).

Tipp: Mexikó–Olaszország X @ 3.20