Konföderációs Kupa: meglesz az álomdöntő


Mindkét válogatott támadóproblémákkal közd, igaz, Mario Balotellivel ellentétben Roberto Soldado és Cesc Fabregas még akár alkalmas is lehet játékra, róluk az utolsó órákban fog kiderülni, hogy tudnak-e játszani. Mindazonáltal Vicente Del Bosque valószínűleg akkor sem esik kétségbe, ha nem tudja játszatni két stabil kezdőjét, ugyanis Soldadót a már öt gólnál járó Fernando Torres – újabb torna, amelyen cserecsatárként lehet gólkirály –, Fabregast pedig David Silva pótolhatja. Azért nem egészen ugyanaz, mint Balotelli helyére Alberto Gilardinót beállítani, de még ennél is nagyobb érvágás lenne Cesare Prandelli számára, ha játékmestere, Andrea Pirlo se tudná vállalni a játékot ma este.

A Juve középpályása olyan befolyással tud lenni csapata játékára, hogy nélküle akár egy klasszissal gyengébb is lehet a csapat – na, persze Pirlo jelenléte sem garancia arra, hogy az olaszok fel tudják venni a versenyt  Iniestáékkal. Az Eb-n láttunk egy olyan meccset a két csapat között, amikor a Squdra Azzurra tökéletesen meg tudta valósítani azt a játékot, amellyel kényelmetlen helyzetbe hozhatja Spanyolországot (1–1 a csoportkörben), majd a döntőben annak is szemtanúi lehettünk, hogyan szedi ízekre Olaszországot a furia roja, igaz, akkor Thiago Motta sérülése miatt fél órát emberhátrányban játszottak a kékek, hiszen Prandelli az 56. percig kihasználta mind a három cserelehetőségét.

Az olasz válogatott nyolc gólt kapott a csoportmeccsek során, ami még sose fordult elő vele nagy tornán, és ami minden, csak nem jó jel a világ legjobb válogatottja elleni meccsük előtt, úgyhogy várható, hogy Prandelli újragondolja a védekezést, mondjuk 3–5–2-re való átállással, ez ugyanis tavaly jól működött a spanyolok ellen a csoportban (a döntőn már nem ezt játszották), illetve azért is előnyös, mert a szezonban szinte az összes nagyobb olasz csapat három védővel játszott. Del Bosque csapatában nem várható szerkezeti változtatás, és a játék képe is megjósolható jó előre: a labda a spanyoloknál lesz, az olaszok két hármas sorban védekeznek a wingbackekkel megtámogatva, és várják a kontra lehetőségét. Persze, az ilyen meccseken benne van a pakliban, hogy átmenetileg, mondjuk a meccs kezdetén az olaszok ragadják magukhoz a kezdeményezést, de ahogyan a spanyolok belelendülnek a játékba, helyre fog állni a világ rendje.

Hatalmas sokk lenne a futballvilág számára, ha nem jönne össze a brazil-spanyol álomdöntő, és most nem is látom azt a forgatókönyvet, amelyben továbbjutnának az olaszok – esetleg kihúzhatják a tizenegyesekig némi szerencsével, de a spanyol csapat mentális ereje ott is továbbjutást érhet. A tippem viszont legalább kétgólos spanyol győzelem.

Tipp: Spanyolország–Olaszország 0–1-ről 1 @ 2.04