Konföderációs Kupa: ki mer randalírozni Brazíliában?


Szombaton rajtol a minden alkalommal színvonalasabb és érdekesebb konföderációs kupa, amelyet már csak a mindenkori résztvevők névsora alapján is nyugodt szívvel nevezhetünk a világ negyedik legérdekesebb nemzetközi futballtornájának a vb, az Eb és a Copa América után – igazából a legutóbbi két kiírást (2005, Németország & 2009, Dél-Afrika), melyeket egyaránt Brazília nyert meg, vehetjük tényleg komolyan, mint nemzetközi tornát. A sorozat még 1992-ben indult Szaúd-Arábiában Fahd király Kupa néven négy csapattal, és 1997 óta rendezi meg a FIFA nyolc résztvevővel (kontinensgyőztesek, világbajnok, rendező ország), kezdetben kétévente, de 2005 óta négyévente, mindig a következő évi világbajnokság főpróbájaként.

A háromszoros tornagyőztes, címvédő és házigazda Brazília az idei Konföderációs Kupa első számú esélyese (győzelmükre 2.20-as szorzóval lehet fogadni, az A-csoport megnyerésére 1.50 az oddsz). Miután a legutóbbi két vb-ről és a két évvel ezelőtti Copa Américáról elég korán, a negyeddőntőben szállt ki a csapat, Brazíliában szinte kapkodva láttak hozzá, hogy a generációváltás után össze tudjanak rántani egy olyan csapatot, amely a 2014-es hazai rendezésű vb-n esélyes lehet. Mivel Mano Menezesnek ez nem sikerült, az ősszel kétségbeesetten hívták vissza a padra Luiz Felipe Scolarit, aki 2002-ben már vb-aranyig vezette a brazil válogatottat. Noha a Selecao kifejezetten gyengének mutatkozott az elmúlt években, szerencséjükre mindig akad néhány tucat szupertehetséges, Európában edződő játékosuk, akikből nehézsúlyú csapatot lehet összedobni, csak a megfelelő tréner kell hozzá – mondjuk, Scolari ezúttal tíz Brazíliában focizó játékost is behívott, de nehéz megmondani, hogy a csapatépítés mely fázisánál tart, a társaság ugyanis két éve nem játszott tétmeccset, és Scolarival eddig 2 győzelem, 4 döntetlen és egy vereség a mérlegük.

Érdekes, hogy a védelemben a legerősebbek – már ha a brazil wingbackeket (Dani Alvest, Marcelót, illetve a lengyel felmenőkkel is rendelkező Felipe Luist) lehet egyáltalán a védők közé sorolni –, hiszen az Európai klubfutball krémjéhez tartozó játékosokat tudnak felvonultatni ebben a szekcióban, a három szélső mellett ugyanis ott van még a keretben Thiago Silva, David Luiz és Dante is, előttük pedig Luiz Gustavo szűrheti az ellenfél támadásait. A támadórsorban a lendületet és az erőt Hulktól, a trükköket és látványos megoldásokat Neymartól, a középpályával való összeköttetést Oscartól, a gólokat pedig mindannyiuktól, na meg Fredtől, a korábbi Lyon-csatártól várhatjuk (Neymar @ 11.00 és Fred @ 14.00 a legesélyesebbek a brazilokközül a torna gólkirályi címére). A legérdekesebb kérdés azonban az lesz, hogy a középpályát hogyan rakja majd össze Scolari az olyan csapatok ellen, mint mondjuk, az olaszok.

Olaszország képviseli ugyanis Európát a legutóbbi kontinenstorna döntőseként, miután Spanyolország jelenleg egyaránt birtokolja a vb- és Eb-címeket. A végső győzelemre Prandelli csapata a harmadik legesélyesebb alakulat (tornagyőzelem @ 6.00, csoportból való továbbjutás @ 1.45), tehát nem is annyira titkos esélyes a nagyon erős kerettel érkező Squadra Azzurra, és mindenképp megfontolandó az a hatszoros szorzó, ugyanakkor kérdéses, hogy a mindig kiszámíthatatlan olasz válogatott ezt a „másodosztályú” eseményt mennyire fogja komolyan venni, vagy csak felkészülésnek tekinteni. Még nagyobb kérdőjel az örök ígéret, az 1999-es, hazai pályán rendezett Konföderációs Kupát megnyerő, CONCACAF-zónát képviselő Mexikó (@ 11.00 & @ 2.10; a legutóbbi döntős USA válogatottját a 2009-es és 2011-es Arany Kupa döntőjében is megverték). A Zöldek kerete nem tűnik annyira erősnek, hogy tovább tudják küzdeni magukat az olaszok hátán, de három jó meccsre, és a sorozat korábbi kiírásában már többször szimpatikus teljesítménnyel előrukkoló Japán (@ 50.00 & @ 7.00) lezúzására azért jók lehetnek. Szombat este kilenckor, a Brazília–Japán találkozóval kezdődik a torna.

A B-csoportban talán valamivel könnyebb dolga lesz a vb- és eb-címvédő, a világ legerősebb válogatott keretével rendelkező Spanyolországnak, akinek a tornagyőzelme 2.60-szoros pénzt ér, a csoportgyőzelme pedig 1.38-as nyereményt fizet. A válogatottban jellemzően mindig eredményes, de a legutóbbi Eb-ről lábtörése miatt lemaradó, a Barcában pedig Messi árnyékában meghúzódó David Villa a legesélyesebb a torna aranycipőjére (@ 6.00), és rajta kívül minden bizonnyal a többiek is erős teljesítménnyel, azaz minimum döntőbe jutással akarják megmutatni magukat a brazil közönségnek, pláne azok után, hogy a 2009-es kiírás elődöntőjében az Egyesült Államok válogatottja magabiztos és kemény futballal kiütötte őket.

Természetesen a brazil–spanyol lenne az álomdöntő – ahogyan talán jövőre, a világbajnokságon is, bár Németországról és Argentínáról sem szabad megfeledkeznünk –, de talán még ennél is nagyobb meccs lehet az 1950-es vb-döntő óta a válogatott futball egyik legpikánsabb párosításának számító Brazília–Uruguay, amely valószínűleg az elődöntőben jöhet össze. A tavaly előtti Copa Américát behúzó uruk jelenleg még küzdenek azért, hogy ott lehessenek a jövő évi világbajnokságon, úgyhogy biztos, ami biztos, még most meg kell próbálniuk megfricskázniuk az ősi ellenséget, ebben pedig Luis Suárezé lehet a főszerep, aki a torna legjobb játékosának járó aranylabda fő várományosa (@ 11.00; Iniesta @ 12.00, Neymar @ 13.00, Hulk @ 15.00).

Uruguay tornagyőzelme 11-szeres pénzt érne, a csoportból való továbbjutásra viszont csak 1.40 a szorzó (csoportgyőzelem @ 4.00), hiszen csak Nigériát (@ 30.00 & @ 2.00), illetve az óceániai zónát képviselő Tahitit (@ 1000 & @ 100.0) kell megelőzniük ehhez. A csoportelsőség minden bizonnyal a B-csoport nyitómeccsén, a vasárnap éjfélkor kezdődő Spanyolország–Uruguay mérkőzésen fog eldőlni.

Konzervatív tipp: a Konföderációs Kupa nyertese Spanyolország @ 2.60

Bevállalós tipp: a Konföderációs Kupa nyertese Uruguay @ 11.00

Álomút a Világbajnokságra! Itt a lehetőség, hogy a Konföderációs kupa alatt megnyerd az álomutat a Brazíliában rendezett világbajnokságra! Emellett lehetőséged van megnyerni egy PS3-t, egy iPadot vagy a készpénznyeremények egyikét!

3000Ft kockázatmentes fogadás mindenkinek! Fogadj a Konföderációs kupára és ha fogadásod elveszíted, akkor akár egy 3000Ft-os kockázatmentes fogadás is a tied lehet!