Konföderációs Kupa: egygólos győzelemmel megy tovább Brazília és Olaszország?


Azzal, hogy Olaszország végül le tudta gyűrni Mexikót vasárnap, gyakorlatilag el is dőltek a legfontosabb kérdések a Konföderációs Kupa A-csoportjában, ugyanis a brazilok pontosan olyan simán győztek Japán ellen, mint ahogyan azt megjósoltuk – valódi izgalmakat igazából csak a nagy tornákra jellemző döcögős olasz kezdéssel remélhettünk, és ez azért benne is volt a pakliban, nem véletlenül vettük döntetlenre a mexikóiak elleni meccsüket. Mostantól viszont komoly meglepetésre van szükség ahhoz, hogy boruljanak az erőviszonyok, és izgalmas legyen még az utolsó forduló is.

Brazília 1.38, döntetlen 4.60, Mexikó 8.00
Noha Brazília az eredményt tekintve végül magabiztos győzelmett aratott Japán fölött, a Selecao támadójátéka már messze nem volt ennyire meggyőző a nyitómeccsen, amiből nyilvánvaló számunkra, hogy Luiz Felipe Scolarinak még bőven van tennivalója a jövő évi világbajnokságig. Persze, egyetlen meccs alapján még korai ítéletet hozni, de a brazil válogatott az eddigi barátságos meccsein is rendre szenvedett, viszont szerencséjükre most pont egy hazai pályán megrendezett torna áll rendelkezésükre a csapatjáték behangolására.

Az Oscar-Neymar párosban van lehetőség bőven, mindketten kreatív, technikás játékosok, látnak a pályán és jól megértik egymást, Hulk azonban kissé kilóg ebből a sorból egydimenziós játékával, mely nem szól másról, mint hogy izomból megindul befelé a labdával a jobb oldalvonal mellől – ha valamikor, akkor az erőből verhető japánok, és a szintént nem túl nagydarab mexikóiak ellen lehet ráció ebben a típusú játékban, mert amúgy annyira tudja mindenki, mi fog következni, hogy egy kicsit is fegyelmezett védelem ellen helyzetig sem fognak onnan jutni.

A bárminek, csak átütő erejűneknek nem nevezhető mexikói támadók ezúttal egészen más típusú meccs előtt állnak. José Manuel de la Torre méginkább a sebesség és a direkt futball felé kell, hogy eltologassa a potmétereket, ugyanis a labdabirtoklásra építő brazilok ellen talán a tizenhatosnál riogató szélső védők mögött lehet szabad terület, ellentámadáskor így ugyanis csak két-három ember jut az egész brazil térfél védelmére, ami egy kontrákkal operáló csapat ellen sebezhetővé teszi őket – lásd még a Barcelona kontracsapatoktól beszedett góljait.

A döntetlen, vagy a még nagyobb meglepetés – legutóbbi találkozásukkor, tavaly nyáron Arlingtonban a Cowboys Stadionban 2–0-ra nyert Mexikó barátságos meccsen – érdekessé tenné ugyan a csoportot és feldúlná a Fortalezában összegyűlő szurkolókat, de sokkal reálisabb ezúttal a minimális különbségű, nem túl meggyőző brazil siker. Egy-két trükköt azért kapnak majd a jegyük áráért a nézők.

Olaszország 1.65, döntetlen 3.55, Japán 5.50
Úgy tűnik, a Squadra Azzurra kezdi levetkőzni rossz szokását, miszerint képtelen megfelelő tempóban kezdeni a tornákat, hiszen már a tavaly nyári Eb-n a remek produkcióval megtámogatott Spanyolország elleni 1–1 is kiváló rajt volt, ezúttal meg a győzelem is összejött, bár azért benne volt a pakliban a döntetlen is. Persze, a játék képe abszolút megérdemeltté teszi a sikert, főleg a letisztultságával – a különböző poszt ellenére is – egyre inkább Zidane-ra emlékeztető Pirlo az, aki mindenkiből könnyedén csinál hülyét, aki nincs alaposan felkészítve arra, hogy mit kell ellene játszani.

A játékmester pontosan tudja, mikor milyen megoldást kell választania, és alapesetben röhögve menedzseli le a meccset egy olyan csapat ellen, mint Japán. A szamurájok mákja, hogy a kispadjukon Alberto Zaccheroni ül, akinek azért lehet némi fogalma arról, hogyan lehet Pirlót semlegesíteni, így semmiképp sincs előre lefutva a meccs. Mindazonáltal a keretek közti minőségi különbség lehetővé teszi az olaszok számára, hogy pontosan annyit játszva, amennyit nagyon muszáj, egy újabb szoros végeredménnyel, de kézben tartott meccsel harcolják ki a továbbjutást Brazíliával együtt.

Tipp: Brazília–Mexikő 0–1-ről X & Olaszország–Japán 0–1-ről X @ 12.78