Kik lesznek benne az angol Eb-keretben?


Sok minden változhat még jövő év májusáig, amikor majd Roy Hodgson kihirdeti az angol keretet, amely majd elutazik a 2016-os franciaországi Európa-bajnokságra. A játékosok formahanyatlásán keresztül a formába kerülésig, egészen sérüléseken át még bármi megtörténhet. Ott van például Andros Townsend, a Tottenham játékosa, aki Anglia két legutóbbi vb selejtező meccsén kulcsszerepet töltött be a csapatban, de térdsérülése miatt nem utazhatott el Brazíliába.

Ennek ellenére Roy Hodgson már nyilván erősen agyal azon, hogy kiket válogasson majd be az Eb-keretbe. A litvánok ellen ezért is kezdett kísérletezésbe a szakvezető, illetve a Spanyolország, Franciaország és a Németország elleni felkészülési meccsekre is olyan játékosokat válogat majd be, akikkel hosszú távon is számolni lehet.

Hodgson nem olyan régen úgy fogalmazott, hogy nincs egyszerű dolga, hiszen egy keret összeállítása nem csak annyiból áll, hogy kiválaszt három kapust, meg két-két játékost ugyanarra a posztra, hanem olyan keretre van szükség, melynek tagjai „érzik egymást” és sok a variációs lehetőség. Akárhogy is alakul majd, egyelőre nagyon úgy fest, hogy Hodgson marad a 4-3-3-as alapfelállásnál és ez azt jelenti, hogy a keretben majd három kapus, nyolc védekező játékos, hat középpályás és hat támadó lesz majd – azzal a kikötéssel, hogy pár támadó, illetve középpályás bevethető legyen mindkét poszton.

A kapuskérdés viszonylag egyszerű. Joe Hart az elsőszámú hálóőr, mellette Jack Butland és Tom Heaton a két tartalék. Fraser Foster neve is szóba kerülhetett, de ő térdsérülése miatt ebben a szezonban már biztos nem játszik.

Úgy alakult, hogy Nathaniel Clyne az első számú jobbhátvéd, az ő cseréje pedig Kyle Walker. Bár az is igaz, hogy Phil Jones, illetve John Stones is alkalmas lehet erre a posztra. Ha Luke Shaw gyógyulása a kellő ütemben halad majd, akkor ő lehet a balhátvéd, de persze korántsem biztos, hogy gyorsan összeforrnak majd a törött csontjai. De Leighton Baines, Kieran Gibbs vagy éppen Ryan Bertrand is bevethető ezen a poszton.

A pillanatnyi forma alapján Chris Smalling és John Stones lehet a védelem közepén, ugyanakkor furcsa lenne, ha a rutinos Gary Cahill kimaradna. Egyébként Phil Jones szerepeltetése növeli a variációs lehetőséget, hiszen ő védekező középpályásként is játszatható. Mindez Phil Jagielka számára jelent kihívást, akinek játékára nem sok panasz lehetett és a litvánok elleni selejtezőn ő viselte a csapatkapitányi karszalagot. Ha az előbb felsorolt játékosokkal bármi váratlan történik, akkor biztos szerephez juthat.

Anglia legjobb védekező középpályása még mindig Michael Carrick, de ő meg annyira sérülékeny, hogy közel sem biztos, hogy az Eb-re nem szed össze egy újabb sérülést – ha viszont egészséges, akkor gyakorlatilag kihagyhatatlan a középpályáról. Rajta kívül még Jack Wilshere is bizonyított már ebben a pozícióban – csakúgy, mint James Milner és Jonjo Shelvey – de az Arsenal játékosa is sokszor sérült.

Mondjuk Milner amúgy is bekerül majd a keretbe, hiszen jó felépítésű, remek játékosról van szó, aki szükség esetén a középpálya jobb oldalán is bevethető. Továbbá, ha Jordan Henderson és Fabian Delph időben felépül, akkor őket is nehezen lehet majd kihagyni, ugyanis játékuk nagyfokú stabilitást nyújt az angol válogatott számára.

Hodgsont láthatóan irritálja, hogy Ross Barkley igen sok labdát elszór, ugyanakkor az Everton játékosa az észtek és a litvánok ellen igen jól játszott. Bár vele kapcsoltban erősen kétséges, hogy erős ellenfelekkel szemben (és a 4-3-3-as hadrendben) megállja-e a helyét. Feltételezvén, hogy Anglia taktikája majd a zárt védekezésből indított villámgyors kontrákon alapul majd, egyáltalán nem biztos Barkley helye a kezdő tizenegyben. Alex Oxlade-Chamberlain sokkal inkább alkalmas lehet ebből a szempontból és nem mellesleg jobb oldali támadóként is bevethető – a vilniusi meccsen gólt is szerzett ebben a pozícióban játszva.

A támadósor ha lehet, akkor még zsúfoltabbnak tűnik. Egyelőre az sem világos, hogy Wayne Rooney és Harry Kane hogyan fér el egymás mellett a csapatban, ha 4-3-3-ban játszik majd az angol válogatott. Hacsak Hodgson nem játsztatja a széleken a csapatot, amiről amúgy már kijelentette, hogy nem igazán tervez ilyesmit. Plusz itt van egy Daniel Sturridge-hez kapcsolható probléma is, aki ugyan képes a szélekről befelé húzva veszélyeztetni, de ő is inkább középen érzi jól magát.

Raheem Sterlibg és Danny Welbeck viszont igencsak gólveszélyesen játszik a széleken és ha egészségesek, akkor biztos utaznak Franciaországba. Mellettük még ott van Theo Walcott is, aki szintén bevethető a szélen játszatva, vagy akár középen és az észtek ellen igen jól ment neki. Ez valószínűleg azt jelenti, hogy James Vardy-nak már nem jut hely majd a keretben annak ellenére, hogy a bajnokságban jól teljesít és az észtek elleni meccsen vastagon benne volt a második gól előkészítésében.

Az angol válogatott kerete várhatóan az alábbi játkéosokból áll majd:

 KERET                                               TARTALÉK

Joe Hart                                              Fraser Forster

Jack Butland

Tom Heaton

 

Nathaniel Clyne                                 Kyle Walker

Ryan Bertrand                                   Leighton Baines

Kieran Gibbs

 

Chris Smalling                                    Phil Jagielka

John Stones

Gary Cahill

Phil Jones

 

Michael Carrick                                 Jonjo Shelvey

Jack Wilshere                                    Adam Lallana

James Milner                                     

Jordan Henderson

Fabian Delph

Ross Barkley

Alex Oxlade-Chamberlain

 

Wayne Rooney                                  Jamie Vardy

Harry Kane

Daniel Sturridge

Theo Walcott

Danny Welbeck

Raheem Sterling