Kié lesz a legszebb gól?


A Puskás Ferenc-díjat (FIFA Puskás Award) 2009-ben alapították, azóta minden évben a legszebb gólt szerző játékos kapja ezt meg. Persze kicsit szubjekítv dolog, hogy ki-mit lát szépnek, de azért van néhány olyan kritérium, amit figyelembe vesznek a FIFA munkatársai amikor összeállítják a tízes listát, amiből aztán később a szurkolók szavazatai alapján választják ki a legszebb gólt. Ilyen kritérium például, hogy különösen szép gól kell, hogy legyen az adott találat (távoli lövés, kitűnő összjáték), továbbá csak tudtos gól fér bele, magyarul nem egyéni hiba, illetve a vakszerencse segítségével született a gól. Ugyanúgy lényeges lehet, hogy mennyire volt fontos a találat és figyelembe veszik azt is, hogy mennyire viselkedett sportszerűen a gólszerző játékos és doppingolt-e valaha.

2009-ben Cristiano Ronaldo zsebelhette be ezt a díjat: még a MU színeiben, a Porto elleni BL negyeddöntőben szerzett találata bizonyult a lejobbnak. A 2010-es esztendőben Hamit Altintop a Törökország - Kazahsztán Eb-selejtezőn lőtt gólja vitte a prímet. Egy évre rá Neymar vihette haza a díjat egy brazil bajnokin rúgott góljáért cserébe. Tavaly pedig a szlovák Miroslav Stoch egy török bajnokin (Fenerbahce - Genclerbirligi) szerzett gólját látták legszebbnek a szurkolók.

Egyébként mindig az előző év júliusa (esetünkben 2012) és az aktuális év (2013) júliusa között született gólok kerülhetnek föl a listára. Ezek után lássuk, hogy idén miből élünk.

Ibrahimovic @ 1.30
Ibrát lehet szeretni vagy gyűlőlni, de zsenialitásához nem fér kétség. Ezt hétről-hétre bizonyítja a PSG-ben, és már csak az odds alapján is ő a díj legfőbb várományosa. Az angolok elleni találata tényleg fantasztikus, ugyanakkor "csak" egy barátságos meccsről beszélünk. Ennek alapján nem teljesen világos, hogy akkor mondjuk Mexes hasonló helyzetből szerzett remek gólja (Anderlecht - AC Milan, BL) miért nem került be a legjobb tízbe.

Antonio Di Natale @ 10.00
Nehéz jelzőket találni arra, hogy mennyire nagy gólt akasztott a hosszúba Di Natale (Udinese) a Chievo elleni bajnokin. Már a keresztlabda is pazar, aztán ahogy kapásból ballal kilövi a hosszút, azt tényleg nem lehet tanítani.

Panagiotis Kone @ 12.00
Szóval így kell érkezni a tizanhatoson belülre. A lágy beadást kapásból, félfordulattal lövi a görög játékos a bal felsőbe a Napoli-Bologna bajnokin. Tízedszerre pörgettjük vissza ezt a videót, de nem tudunk betelni vele!

Neymar @ 12.00
Minden kritika illetve leszólás nélkül (szeretnénk csak huszadannyira jól futballozni, mint Neymar), de ezt a találatot érezzük a legkevésbé lenyűgözőnek. A középre ívelést a csapattárs talán inkább csak levenni szeretné, de az messzire pattan tőle. Így kerül Neymarhoz a labda, aki persze ezek után bődületesen nagy gólt lő kb. húszról, a Japán elleni Konföderációs Kupa meccsen. Ráaádsául a brazil zseni 2011-ben már megnyerte a díjat, nagy eséllyel most nem ő lesz a befutó.

Juan Manuel Olivera @ 15.00
Az uruguayi játékos sem mindennapi gólt szerzett, a szinte már kötelező kapáslövést remek kényszerítő előzi meg. A találat egy dél-amerikai kupameccsen született.

Nemanja Matic @ 15.00
A Benfica szerb légiósa a Porto elleni rangadón szerzett bődületesen nagy gólt tizanhatról. A találat értékét növeli, hogy a beadást követően még két csapattársa is belefejel a labdába, ami egyáltalán nem éri a földet, ellenben a hálót igen.

Daniel Luduena @ 20.00
A mexikói középpályás góljától egyszerűen elakadt a lélegzetünk. Egy lezser cselt követően ahelyett, hogy indítaná a balszélsőt, inkább a kapuba emel a félpályán túlról.

Peter Ankersen @ 20.00
"Nullszögből" lövi ki a hosszút a dán játékos, mindezt úgy, hogy a beadást mellel maga elé teszi és nem várj meg, hogy lepattanjon a labda. Bravó!

Lisa De Vanna @ 40.00
Szerencsére nem csak az urak, hanem a hölgyek is beszállhatnak a versengésbe. Az ausztrál női focista ollózós góljára még maga Újvári Joci is elismerőenn csettintene.

Louisa Necib @ 40.00
Még egy női versenyző, mégpedig Franciaországból. Egy szép befordulás után húszról kipókhálózta a jobb felsőt, ezt a gólt bármelyik férfi futballista megirígyelné.

Tipp: Nemanja Matic nyeri a Puskás-díjat @ 15.00