Ki juthat még ki az Eb-re?


Bosznia és Hercegovina @ 1.55
A bosnyákok kiemeltként várhatják a vasárnapi sorsolást – csakúgy, mint Magyarország, Svédország és Ukrajna. Már a brazíliai világbajnokságon láthattuk, hogy mennyire masszív, jól összerakott csapatról van szó, akik megalkuvás nélkül küzdenek. Bárkivel is sorsolják majd össze Boszniát, egyértelműen ők az esélyesek.

Belgium és Wales mögött végeztek a harmadik helyen és leginkább hazai pályán erősek. A belgákkal 1-1-es döntetlent játszottak, míg Wales legjobbjait 2-0-ra verték házigazdaként.


Dánia @ 1.75
A dánok – Írországgal, Norvégiával és Szlovéniával együtt – nem kerültek be a kiemeltek közé, ez többek közt azt jelenti, hogy a magyar válogatottal is összesorsolhatják őket. Sokáig úgy tűnt, hogy a dánok elcsípik az I csoport második helyét Portugália mögött, viszont a selejtezősorozat végére nem sikerült fölszívniuk magukat és az utolsó három meccsen csak két pontot szereztek.

Ha kicsit szerencsésebbek, akkor még így is összejött volna számukra egyenes ágon a kijutás, csakhogy a szerb-albán meccset övező balhé miatt végül az albánok plusz három ponttal gazdagodtak. Egyébként hazánk legjobbjaihoz hasonlóan a dánok is roppant kevés gólt szereztek a selejtezők alatt: mindössze nyolcat rúgtak (és ötöt kaptak).


Magyarország @ 2.30
A nem kiemelt csapatok közül senki nem csinált különösebb titkot abból, hogy a magyar válogatottat kapná legszívesebben, mint pótselejtezős ellenfelet. Ennek okait aligha kell különösebben részletezni, legyen annyi elég, hogy számunkra talán a szlovén válogatott lenne a legjobb ellenfél.

Nem csak azért, mert az ő továbbjutásukkal kapcsolatban van a legmagasabb odds, hanem inkább amiatt, mert az északi válogatottak ellen talán még kevesebb sanszunk van.


Norvégia @ 2.00
Épphogy csak lemaradt Norvégia második helyről a H csoportban, a horvátok csupán egy ponttal előzték meg őket. A csoportelső olaszoktól oda-vissza kikaptak, illetve a horvátoktól súlyos vereséget szenvedtek Zágrábban (5-1), de otthon végül legyűrték őket. A kötelezőt csak egyszer nem sikerült hozniuk, amikor is hazai pályán 0-0-s döntetlent játszottak Azerbajdzsánnal.


Svédország @ 1.50
A svédeket elég jól ismerjük a közelmúlt vb, illetve Eb-selejtezőiről. Két ponttal maradtak le a G csoport második helyéről és ezt leginkább annak köszönhetik, hogy a végül csoportmásodik oroszokat egyszer sem tudták megverni (egy döntetlen és egy vereség). Mindenesetre akárkivel is kerül szembe majd a svéd nemzeti tizenegy, jó eséllyel pályázik a továbbjutásra.


Szlovénia @ 2.70
Mint már föntebb szó esett róla, a magyar válogatott számára a szlovénok lennének a legmegfelelőbb ellenfél. Anglia és Svájc mögött lettek harmadikok, a két továbbjutó csapat közül csak Svájcot tudták megszorongatni, amikor hazai pályán nyertek ellenük 1-0-ra. Azt mondjuk nem árt figyelembe venni, hogy pályaválasztóként egyedül Angliától kaptak ki, a többi meccsen veretlenek maradtak.


Ukrajna @ 1.33
Ha az ukránok legyőzték volna Spanyolországot az utolsó csoportmeccsen, akkor legjobb harmadikként juthattak volna tovább, de hát nem így alakult. Viszont a pótselejtezőben sem reménytelen a helyzetük sőt, az oddsok alapján úgy fest, hogy a legesélyesebb csapat a továbbjutásra.

A spanyoloktól oda-vissza kikaptak, de nem is ezért nem jött össze számukra a továbbjutást érő helyek egyike, hanem inkább azért, mert igen fontos pontokat szórtak el Litvánia, Lettország és Szlovákia ellen.


Írország @ 2.05
Az oddsok ugyan nem ezt mutatják, de Írország az egyik legerősebb csapat ebből a nyolcasból. Néhány kivételtől eltekintve az ír válogatottnak az összes tagja valamelyik Premier League csapatban futballozik. Az is figyelemreméltó, hogy a világbajnok németek ellen összesen négy pontot szerzetek.

Az egyenes ágon való továbbjutásuk nem is ezen ment el, hanem egy skóciai, illetve lengyelországi vereségnek köszönhetően.