Jönnek az oroszok


Magyarország3.70  döntetlen3.20  Oroszország2.10
Múlt hét pénteken – ahogy az várható volt – nagy küzdelemben, nem túl színvonalas meccsen, de a magyar válogatott begyűjtötte a három pontot, a Finnország elleni Eb selejtezőn.

Dárdai Pál kinevezése óta veretlen a magyar nemzeti tizenegy és csak a rend kedvéért mondjuk el, hogy a romániai 1-1-et követően a görögöket legyőző Feröer-szigetek vendégeként győztünk 1-0-ra, majd Finnország legjobbjait vertük szintén 1-0-s különbséggel. Nem lőttünk tehát sok gólt, de ennél sokkal fontosabb jelenleg, hogy nagyon szervezett a csapat és a srácok nem vétenek olyan durva egyéni hibákat, amely pontba/pontokba kerülhet. Pedig Dárdai bátran hozzányúlt az utóbbi 25 évben meglehetősen ingatag lábakon álló védelemhez – a három tétmeccsen kapott egy gól egyelőre őt igazolja.

A finnek elleni kezdőcsapathoz képest lehetnek változások: Varga József például betegség miatt már az edzőtábort is elhagyta, Juhász Rolandot pedig már a pénteki meccs közben is le kellet cserélni – a rutinos hátvéd a bordáját fájlalja. Ezen kívül Dárdai már pénteken elmondta, hogy igyekszik mindenkinek játéklehetőséget adni.

A kedd esti mérkőzésnek papíron nem mi vagyunk az esélyesei, noha a világbajnokságot is megjárt orosz válogatott már régen nem az, amelyik a 2008-as Eb-n az elődöntőig menetelt. Mindezt jól mutatja, hogy a nyári vb-ről nyeretlenül távozott a Szbornaja; Korea és Algéria ellen 1-1-s döntetlent értek el, Belgiumtól 1-0-ra kikaptak.

Az Eb selejtezőkön sem teljesít túl jól a gárda, Liechtenstein 4-0-s legyőzését követően ikszeltek a svédekkel és Moldovával (mindkettő 1-1), majd 1-0-ra kikaptak Ausztriában. Nem véletlen, hogy az orosz válogatottat 2012 óta irányító Fabio Capello távozását rebesgetik a budapesti mérkőzés után. Több sajtóorgánum azt is tudni véli, hogy az olasz szakember nyár óta még fizetést sem kapott.

Egyébként utoljára 2010 márciusában játszottunk Oroszországgal, akkor a győri barátságos mérkőzés 1-1-es döntetlent hozott. A kapuban már akkor is Király Gábor állt és a jelenlegi szövetségi kapitányunk csereként lépett pályára a 74. percben.

Mindent egybevetve könnyen lehet, hogy kedd este meglepjük a belső problémákkal küzdő oroszokat. Most van annyira összeszedett a magyar válogatott, hogy kikapni szinte biztos nem fogunk és egy baráti iksz mellet simán elképzelhető egy újabb magyar győzelem is.

Tipp: 1X @ 1.72

Eredmény tipp: 2-1 @ 13.00