Jonathan Wilson taktikai előzetese a Svédország-Dánia pótselejtezőhöz


CSAPATHÍREK

A középpályás Abin Ekdal sérülés miatt kihagyja a találkozót, de Oscar Lewicki ott lehet a pályán annak ellenére, hogy enyhe agyrázkódást kapott a Malmö-Shakhtar Donyeck BL meccsen (amit amúgy az ukránok megnyertek). Újoncot is avathat a svéd válogatott Emir Kujovic személyében, aki nem mellesleg a közelmúltban bajnok lett a Norrköping csapatával.

A másik oldalon Morten Olsen – aki az év végén visszavonul – nagy meglepetést okozott azzal, hogy beválogatta a Mönchengladbach védőjét, Andreas Christensent és az Ajax támadóját, Viktor Fischert.

 

AKTUÁLIS FORMA

FBL-EURO-2016-FRIENDLY-DEN-FRA : News Photo

Egyik csapatnak sem okozott túl sok örömet ez a selejtezősorozat. A svédek nem tudták megelőzni a Fabio Capello vezette oroszokat és az osztrákoktól elszenvedett hazai 1-4-es vereséget sem teszik majd ki a vitrinbe. Igazából azért értek oda pótselejtezőt jelentő harmadik helyre, mert oda-vissza verték Moldova és Liechtenstein legjobbjait, mind a négy esetben 2-0-s végeredménnyel és ez aligha adhat okot az önfeledt ünneplésre.

A dánok mindössze nyolc gólt szereztek és ötöt kaptak nyolc meccs alatt és Albánia mögött végeztek. Óriási szerencséjük volt azzal, hogy Szerbia és Örményország az egész selejtezősorozat folyamán borzasztó gyengén játszott. Egyébként Dánia legutóbbi három selejtezőjén még gólt sem rúgott.

Dánia és Svédország összesen 113 alkalommal játszott már egymás ellen, a svédek 45 meccset nyertek meg negyven iksz mellett. A közelmúlt viszont dán fölényt hozott. A legutóbbi négy, svédek elleni meccset megnyerték, ebben benne vannak a 2010-es világbajnokságért játszott selejtezők is. A 2008-as Eb előtt is találkoztak, akkor a dániai meccset a svédek nyerték 3-0-ra a zöld asztalnál. Minderre azért került sor, mert egy dán szurkoló befutott a játéktérre és bántalmazta Herbert Frandel játékvezetőt, mert a sípmester az utolsó percben büntetőt ítélt Svédország javára, illetve kiállította Christian Poulsent, amiért megütötte a svéd Marcus Rosenberget.

 

ZLATAN

Egy dán újság úgy fogalmazott, hogy a svéd válogatott Zlatan Ibrahimovic nélkül pont annyira izgalmas, mint egy kora reggeli séta az IKEA-ba. Nem túl szép ilyesmiket írni, de van benne bőven igazság. Ha a dánok kikapcsolják majd a játékból Ibrát, akkor már nagy lépést tesznek a győzelem felé. Ráadásul ez nem lesz annyira nehéz, mint a múltban volt. Zlatan harmincnégy éves és az idő múlása már rajta is kezd látszani. Bár nyolc meccsen kilenc gólt lőtt a francia bajnokságban, a csatár BL mutatói már korántsem ilyen jók: eddig nem szerzett gólt és gólpasszt sem adott.

Nem teljesen világos, hogy Ibra hol is kap majd szerepet, viszont a svédek legutóbbi két meccsén inkább hátrébb vonva játszott John Guidetti, vagy Markus Berg mögött, ugyanis legelöl Hamrin eredményesebb játékra volt képes nála.

A dánoknál egy igen tapasztalt védőpárost találunk a védelem tengelyében Daniel Agger és Simon Kjaer személyében. A Bayern fiatal középpályása, Pierre Hojbjerg pedig nagy eséllyel a két védekező középpályás közül lesz az egyik, (már amennyiben Olsen továbbra is a 4-2-3-1-es felállást alkalmazza majd, mint tette azt a selejtezők vége fele és nem a 4-3-3-at, amit a sorozat elején preferált) William Kvisttel az oldalán, bár Jakob Poulsen és Daniel Wass játszott ezen a poszton az Eb-selejtezők során.

 

A DÁN SZÉLEK

FBL-EURO-2016-FRIENDLY-DEN-FRA : News Photo

A svédek legnagyobb problémája a gyorsaság hiánya, ami a játékosaik korából fakad és ez az egyik oka annak, hogy Zlatan is visszavontabb pozícióban játszik. A dánok leginkább a széleken veszélyeztetnek: Christian Eriksen középről tömi labdákkal Michael Krohn-Delit, Yussuf Poulsent és Martin Braithwaite-t. A svédek balbekkje már régóta Martin Olsson, de a jobbhátvéd posztján szerepelt már Mikael Lustig, Sebastian Larsson és Pierre Bengtsson is. Egyikük sem gyors játékos, úgyhogy a svéd jobboldal sebezhetősége lehet a dánok nagy esélye.

 

A JÁTÉK VÁRHATÓ KÉPE

Feszült meccs lesz és a helyi sajátosságok miatt harcias csapatokat láthatunk majd, de mindemellett nehéz elképzelni, hogy egy nyílt sisakos küzdelembe mennének majd bele a felek. A dánokra jellemző, hogy mélyen visszahúzódva és az esetleges kontrákra alapozva játszanak, illetve a pontrúgásokra apellálnak. A svédek pedig biztos tisztában vannak azzal, hogy nem hagyhatnak maguk mögött túl nagy üres területet. A stockholmi odavágó nagyon óvatos játékot hozhat.

 

ÍTÉLET

FBL-EURO-2016-SWE-DEN-TRAINING : News Photo

Előzetesen úgy tűnik, hogy a betonvédelemmel rendelkező dánok jutnak majd tovább a két meccs után, ugyanakkor – érthető módon – az oddsok alapján a svédek számítanak a szombat esti összecsapás favoritjának 2.35.

A Zlatan-faktor miatt és emlékezvén arra, hogy micsoda csatát vívtak Cristiano Ronaldóval a brazíliai világbajnokság pótselejtezőjén, a Dánia +0,5 opcióra kínált odds elég alacsonynak tűnik 1.64. Csakúgy, mint a 2,5 gól alatt 1.56 és egyébként is, sokkal csábítóbb a 2,5 gól felett lehetősége 2.48. Viszont tekintettel arra, hogy milyen óvatos játékra van kilátás mindkét fél részéről, egy 2-1-es végeredmény ide vagy oda nem tűnik túl valószínűnek.

Talán a legjobb megoldás, ha kombináljuk a dolgokat, azaz a döntetlen és 2,5 gól alatt (3.60), illetve a vendéggyőzelem és 2,5 gól alatt (6.00) opciókat tesszük meg.