Idegenben jó az egy pont


Törökország 1.65, döntetlen 3.50, Magyarország 5.25
Noha a magyar válogatott pénteki pontvesztése a legsötétebb kilencvenes évek végét idézte (amikor is rendre az utolsó percekben kapitulált a magyar csapat), Egervári mester nyilatkozataival igyekezett lelket önteni a játékosokba és a szurkolókba egyaránt. „Sajnos nem bírtuk ki a román nyomást, elsősorban azért, mert nem tudtuk megtartani a labdákat, mikor fontos lett volna. Keseregni nem fogunk, mert a verseny folytatódik, bravúrokat kell elérnünk, hogy megvalósítsuk az álmainkat. Nem hivatkozhatunk a körülményekre, kezünkben volt a meccs, sajnálom, hogy elrontottuk a végét” – olvashatók az mlsz.hu-n a szövetségi kapitány szavai.

„Semmi gond, sok meccs van még hátra, hiszünk benne, hogy elérjük a célunkat. Ez a két pont hiányozni fog a végén, de nincs veszve semmi, meggyőződésem, hogy idegenben is tudunk bravúrt elérni” – ezt már az első magyar gólszerző, Vanczák Vilmos mondta a pénteki meccsel kapcsoltban.

Ha megpróbáljuk objektívan nézni a pénteki forduló eredményeit, akkor tényleg nem történt olyan nagy tragédia, ami után ne lehetne továbblépni, hiszen tíz ponttal még mindig második a magyar csapat, viszont mostantól mindenkinek 200 százalékot kell nyújtania, ha tényleg ki akarunk jutni Brazíliába.

Kedden Törökországban lépünk pályára és nem fér kétség ahhoz, hogy borzasztó nehéz lesz az a meccs. Még akkor is, ha a budapesti mérkőzésen azt láthattuk, hogy ez már nem az a bivalyerős török csapat, mint amelyik 2008-ban menetelt az Európa Bajnokságon. Jelenleg úgy tűnik, hogy a magyar válogatottnak egy sokkal nehezebb ellenfelet kell legyőznie: saját magát. Hátul még mindig borzasztó bizonytalanok vagyunk, ennek a második román gól az ékes bizonyítéka. Ilyen hibákat egyszerűen nem szabad véteni, mert akkor hiába játszunk viszonylagos fölényben, ez lesz a vége. Elől pedig nincs mese, be kell lőni a helyzeteket.

A törököknek gyakorlatilag élet-halál kérdése keddi meccs, ha nem nyernek, akkor elfelejthetik a 2014-es vb-t. Ezt nagyon jól tudja Abdullah Avci szövetségi kapitány is, aki nagy eséllyel csak akkor maradhat posztján, ha nyernek ellenünk. Ezért biztos, hogy mindent egy lapra föltéve fognak rohamozni a törökök és az ingatag magyar védelmet ismerve, ez eléggé aggasztó. Ugyanakkor higgadt, okos játékkal akár még a saját malmunkra is hajthatjuk a vizet, kérdés hogy mennyire sikerül erre mentálisan fölkészíteni a játékosokat. Nagyon fontos, hogy ne kapjunk gólt rögtön az elején, így kihasználhatjuk a török csapatra nehezedő óriási nyomást, ami a győzelmi kényszer hozadéka.

Egyébként Törökország 2-0-ra nyert Andorra ellen a pénteki selejtezőn és jellemző az ottani közhangulatra, hogy még ezután is sokan bírálták a török válogatottat, mert nagyobb arányú győzelmet vártak. A törökök hazai statisztikáját látva nem csoda, hogy sokan követelik Avci fejét, mivel utoljára tavaly szeptemberben nyertek otthon meccset, az észeteket verték 3-0-ra. Azóta a románoktól selejtezőn kikaptak (0-1), utána barátságos meccsen ikszeltek Dánia ellen (1-1), majd szintén barátságos találkozón kaptak ki a csehektől (0-2). A vb selejtező D csoportjában jelenleg hat ponttal az ötödik helyen áll Törökország, öt meccsből kettőt nyertek és hármat veszítettek. Hat gólt rúgtak és ugyanennyit kaptak. Tehát ha nem szerzik meg a három pontot, akkor tényleg kilátástalan helyzetbe kerülnek.

Ami hazánk válogatottját illeti, nem lehet panaszunk a csoportban lejátszott idegenbeli meccsekkel kapcsolatban, igaz eddig csak kétszer léptünk pályára vendégként és az ellenfelek sem voltak túl acélosak. Tavaly szeptemberben Andorrát vertük idegenben (0-5), míg októberben Észtországban nyertünk 1-0-ra, bár az meccs egyáltalán nem volt sima. A magyar csapat jelenleg a második helyen áll, holtversenyben a románokkal. Öt meccs alatt tizenkét gólt rúgtunk és hetet kaptunk. Románia Hollandiában játszik majd ebben a fordulóban és elég valószínű, hogy pont nélkül távoznak majd. Így aztán az sem baj, ha nem nyerünk Törökországban, elég lehet a döntetlen is. Viszont akkor szeptemberben ki-ki meccs jöhet a románokkal Bukarestben, de ne szaladjunk ennyire előre.

Tippek: Magyarország – Törökország 1-1 @ 7.00
             Mindkét csapat gólt szerez @ 1.88
             Vendégcsapat gólt szerez @ 1.57

Szeretnél nyerni egy iPad minit? Vegyél részt a promócióban, fogadj a világbajnoki  selejtezőkre, szerezz pontokat a ranglistára és máris a tied lehet!