FA Kupa: Amikor a nagyok is bekapcsolódnak


Newcastle 1.67, Döntetlen 3.75, Cardiff City 5.00

A Szarkák bíztató őszi szezont produkáltak, bár legutóbbi két bajnoki mérkőzésüket elvesztették. Épp ezért remek alkalom nyílik a Newcastle előtt arra, hogy ismét nyerhessenek, hiszen az idegenben pusztán egy győzelmet felmutató Cardiff lesz az ellenfelük.

A Cardiff kirándulásai többségén gólképtelen volt, a 15 rúgott gól a Premier League második legrosszabb támadóegységét jelzi. Kérdés, hogy a kiváló csatár, Ole Gunnar Solksjaer vezetőedzőként képes lesz-e ezen a statisztikán javítani.

A Newcastle hazai pályán le-legyűri az ellenfeleket az alsóházból, így a bajnokság legrosszabb formájában lévő csapat ellen sem lehet más a célkitűzés. Ez amiatt is fontos, mert egy éve az FA kupa harmadik fordulójában rögtön búcsúzni kényszerült a fekete-fehér alakulat, hiszen a másodosztályú Brighton tavaly sima 2-0-lal ejtette ki őket a sorozatból. Talán ennél is nagyobb meglepetés volt, hogy az akkor még másodosztályú Cardiff az ötödik vonalból érkező Macclesfield Town vendégeként hullott ki a kupaküzdelemből.

Tipp: Newcastle @ 1.67

Norwich City 1.98, Döntetlen 3.45, Fulham 3.65

A két csapat azonos pályaválasztás mellett nem rég találkozott egymással.  December 26-án a félidei 1-1-es állást követően egy a hajrában szerzett góllal sikerült nyernie a Fulham csapatának idegenben. Alig két héttel később a Kanáriknak lehetősége nyílik kiejteni a londoni a csapatot az FA Kupa küzdelmeiből, de ebben a párosításban bőven benne van az újrajátszás lehetősége is.

A két csapat meglepően silány FA Cup múlttal rendelkezik, hiszen a Fulham 1975-ben játszotta utolsó és egyetlen döntőjét, míg a Norwich még addig sem jutott el. Ezek mellett is meglepő, hogy tavaly élvonalbeli csapatként a Kanárik kiestek az ötödosztályú Luton ellen a negyedik körben, míg a Fulham volt olyan peches, hogy Manchester United gárdáját kapta a negyedik kanyarban.

Tipp: Döntetlen @ 3.45

West Bromwich 1.72, Döntetlen 3.50, Crystal Palace 4.80

A West Brom igen nagy múlttal rendelkezik a kupa történetében. 10 alkalommal játszottak döntőt, melyeknek felét meg is nyerték. Viszont utoljára több mint 50 éve emelhették magasba a trófeát, de a múlt akkor is kötelez. A Crystal Palace más szempontból történelmi résztvevő, hisz a századforduló környékén 21 alkalommal adtak otthont a döntőnek, de résztvevőként csak egyszer, már 1990-ben jutottak el odáig.

Tavaly mindkét csapat hasonló körülmények között búcsúzott az első ellenféllel szemben. A Palace a Stoke ellen kényszerült második meccsre, míg a WBA a Queens Park Rangers ellen, de mindketten kikaptak a visszavágón.

A West Bromwich feljövőben van, jót tett nekik az edzőváltás (és Gera Zoltán visszatérése), míg a Palace legutóbbi 5 meccséből pusztán egyet tudott megnyerni. Legutóbbi találkozásuk november 2-re datálódik, akkor 2-0 arányú West Brom győzelem született.

Tipp: West Bromwich @ 1.72

Arsenal 1.98, Döntetlen 3.60, Tottenham 3.80

A két londoni csapat összesen 18 FA Cup győzelemet halmozott fel története során (Arsenal 10, Spurs 8), melynél csak a Manchester United büszkélkedhet többel (11). Ez a mondat igaz akkor is, ha a két csapat 2005 óta nem képviseltette magát a döntőben és a sorsolás fintoraként egyikük már a harmadik körben búcsúzni fog.

Tavaly az Arsenal a másodosztályú Blackburn Rovers csapata ellen égett meg az Emirates-ben, míg a Tottenham a Leeds United ellen búcsúzott januárban.

Az Arsenal jelenleg vezeti a Premier League mezőnyét, de a Spurs január első napján aratott győzelme a Manchester United ellen sem kis teljesítmény. Londoni rangadóról lévén szó, valószínű parázs hangulatú mérkőzést láthatunk. A két csapat szeptemberben már játszott az Emirates-ben egymással, akkor 1-0-ra nyertek az Ágyúsok. Az akkori gólszerző Giroud jelenleg sérüléssel bajlódik, csak úgy, mint Aaron Ramsey. Emiatt most is szoros mérkőzés várható, ahol ettől függetlenül a hazai csapat az esélyes.

Tipp: Hendikep Kezdése 0-1 - Döntetlen @ 3.95

Manchester United 1.38, Döntetlen 4.60, Swansea 8.25

A rekordgyőztes Manchester United menetrendje elég zsúfolt marad továbbra is, hiszen a Swansea ellen megvívott FA kupa mérkőzés után pár nappal Ligakupa elődöntő is vár a csapatra. Emiatt kulcskérdés, hogy Moyes miképp rotálja fiait a január eleji menetelésben, a fáradtság még sok fejfájást okozhat. Ez már a Tottenham ellen is megmutatkozott, íráadásul a United legutóbbi négy hazai bajnoki mérkőzéséből hármat elvesztett.

A Swansea ettől függetlenül nem nyerni jár idegenbe a nagycsapatokhoz, sőt, még az újrajátszás kiharcolása is hatalmas bravúrnak számítana. Szegény walesiekhez nem kegyes Fortuna, tavaly ilyenkor az Arsenalt kapták, akik ellen bár sikerült egy második meccset összehozni, de a továbbjutás már nem jött össze. A Vörös Ördögök tavaly két párharcot is kénytelenek voltak újra játszani, a West Ham elleniből még győztesen, de a Chelsea-vel szemben már vesztesen jöttek ki a párharcból.

A két csapat amúgy január 11-én újra megmérkőzik egymással a Premier Leauge 21. fordulójában hasonló pályaválasztással. Őszi mérkőzésük a nyitófordulóban 1-4 arányú United győzelemmel zárult.

Tipp: Félidő - Döntetlen @ 2.45

Az öt tipp eredő oddsza: @ 95.90, melyet 5 NÉGYES rendszerben érdemes megjátszani.