Exkluzív ajánlattal rajtol az Afrika-kupa


Azok után, hogy Marokkó az ebolaveszély miatt lemondott a 2015-ös Afrikai Nemzetek Kupája megrendezéséről, decemberben a dunántúlnál is kisebb területű, hétszázezres lakosú (CIA-információ) olajország, Egyenlítői-Guinea ugrott be házigazdának, és nem mindenki nyugodt emiatt.

Az odáig rendben van, hogy az egyenlítői ország Gabonnal közösen rendezte a 2012-es tornát, de akkor csak két várost kellet bedobnia a közösbe. Most viszont négy helyszínre van szükség, ahhoz, hogy egyedül bonyolítsa le a 16 csapatos kupát, és ezek közül kettő elég fapados lesz, miután nem volt idő alaposan felkészülni az eseményre. Felkészültek viszont az ebolára: eddig még nem regisztráltak megbetegedést az országban, viszont minden beutazót megvizsgálnak.

Az ebola által leginkább sújtott országok közül egyébként csak Guinea jutott ki, de az ő kvalifikációjuk is kisebb fajta csoda, hiszen a járvány miatt nem játszhatták otthon a meccseiket, ráadásul volt, amikor a kezdés előtt, az öltözőben tesztelték őket ebolára. Ők számítanak az abszolút outsidernek, végső győzlmükre 81.00-es szorzóval lehet fogadni.

A hasonló elnevezésű, de légvonalban 2000 kilométerrel odébb található Egyenlítői-Guinea eredetileg ki se jutott a kontinensbajnokságra - kizárták őket, mivel jogosulatlanul szerepeltettek egy játékost -, de beugró rendezőként ott lehetnek az eredeti házigazda, Marokkó helyett. A hazai alakulat nem számít esélyesnek, de annyira nem is írják le őket, 20.00-as oddsszal adják sikerüket.

Ez a torna egyébként azért is különösen érdekes, mert a korábban a rendezés jogát elnyert észak-afrikai ország mellett a címvédő Nigéria sem lesz ott a mezőnyben, miután Dél-Afrika és Kongó mögött végzett selejtezőcsoportjában. Hiányozni fog a rekordbajnok, hétszeres győztes Egyiptom is - sorozatban harmadszor.

Fogadj meccsek közben a következő bedobásra!

A favoritok így Algéria és Elefántcsontpart – a két válogatott eddig egyszer-egyszer, de pont egymás után, 1990-ben és 1992-ben nyerte meg a kontinenstornát. Algéria a FIFA rangsorában legmagasabban álló afrikai csapat – ennek megfelelően csak 5.00-ös oddszal adják a tornagyőzelmüket –, vagyis hivatalosan ők számítanak a földrész legerősebb csapatának, és ezt a nyári világbajnokságon is demonstrálták.

Brazíliában továbbjutottak csoportjukból, és csak hosszabbításban szenvedtek vereséget a későbbi világbajnok Németországtól. Persze, ez nem jelent semmit az Afrika-kupára vonatkozólag, és nemcsak azért, mert Slimaniék a legerősebb csoportba kerültek Dél-Afrika, Ghána és Szenegál mellé.

Elég csak a másik fő esélyesre, Elefántcsontpartra pillantani, akik Drogbástul, Yaya Touréstul, Gervinhóstul se voltak képesek megnyerni az általában kiszámíthatatlan tornát, miközben a sehol nem jegyzett Zambiának három évvel ezelőtt sikerült – egyébként pont az ivoárok ellen, tizenegyesekkel.

A keretekre pillantva amúgy az elefántoknál találjuk a legtöbb nagy nevet: Yaya Touré, Gervinho, Bony, Kalou, Kolo Touré és Tioté is elutazott a tornára – nem véletlen, hogy az ő bajnoki címük is 5.00-szörös pénzt fizet.

Dél-Afrika októberben meggyilkolt csapatkapitánya, a kapus Senzo Meyiwa emlékkért fog küzdeni. Az ilyesfajta, érzelmekből merített pluszenergiák rengeteget jelenthetnek az afrikai tornán, így vakmerő, de nem teljesen elvetemült ötlet rájuk fogadni 19.00-szeres nyereményért.

Persze, még többet érhet egy jól összerakott csapat, egy olyan, mint a vébén nagyon csúnyán leégett, majd a prímadonnák, Eto'o, Song és Assou-Ekkotto kiszórása óta hasító kameruni, amely ha így fejlődik tovább, hamarosan kiérdemli az "Afrika Chiléje" címet. Ha mellé 2002 óta először sikerülne behúzniuk a tornagyőzelmet is, az 9.00-szer hozná vissza a rájuk feltett pénzt.

Az Afrikai Nemzetek Kupája szombaton, a házigazda Kongó elleni meccsével indul, majd az A-csoport két másik alakulata, Burkina Faso és Gabon is összecsap.

Tipp: Egyenlítői-Guinea–Kongó félidő/végeredmény X/1 @ 5.60