Európa-bajnokság: Sorsdöntő találkozó dönt a svédek és a belgák közt


Svédország 5.10, Döntetlen 3.55, Belgium 1.83

Az Európa-bajnokság csoportkörének egyik záró meccse a Svédország-Belgium lesz, melyet egy időben rendeznek az Olaszország-Írország összecsapással. Az E-csoport az egyetlen, amelyben már két forduló után eldőlt, hogy ki végez az élen, az olaszokat a harmadik forduló előtt senki nem érheti utol. Írország a csoport utolsó helyén áll egy ponttal, ők csak szólhatnak bele a továbbjutás sorsába, ha győznek Olaszország ellen.

Emiatt kijelenthető, hogy a svéd-belga összecsapás tétje a továbbjutás, amelyet a hárompontos Belgium vár előnyösebb helyzetből. Svédországnak egy döntetlennel és egy vereséggel egy pontja van.

FORGATÓKÖNYVEK

Az a csapat nyer, amelyik nyerni tud szerda este, szinte biztosan a második helyen végez, viszont aki kikap, annak szurkolni, sőt számolgatni kell.

Ha Belgium kikap, akkor még végezhet a csoport harmadik helyén, ha Írország nem nyer, de ebben az esetben a három pont nem biztos, hogy elegendő lesz a továbbjutáshoz. Ha Svédország szenved vereséget, akkor ők is megőrizhetik a harmadik helyüket, de egy ponttal biztosan kiesnek a tornáról.

A baj akkor következik be, ha Írország meglepetésre nyer Olaszország ellen, ekkor a vesztes csapat visszacsúszik az utolsó helyre, és távozik a tornáról. A svédeknek akkor is figyelni kell az ír meccs eredményét, ha nyernek, mert Írország jobb gólkülönbséggel megelőzheti őket, igaz ehhez nagyon meg kellene verjék Olaszországot.

A döntetlen a pontelőnyben lévő Belgiumnak garantálná a második helyet, mert Írország ugyan pontszámban utolérhetné őket, de az egymás elleni eredmény a belgáknak kedvez. Az iksz a svédeket pontjainak számát kettőre növelné, függetlenül attól, hogy ez hányadik helyet jelent a csoportban, szinte biztos, hogy kiesést jelent.

KÖZÖS MÚLT

Svédország eddig 15 mérkőzést játszott Belgiummal és a skandináv nemzet mérlege negatív. Nyolc belga siker és két döntetlen mellett mindössze öt svéd siker született.  Tétmeccsen Svédország utoljára 1961-ben tudott nyerni, azóta ez nem sikerült nekik.

Utoljára barátságos meccsen 2014 júniusában mérte össze erejét a két nemzet, Svédorszában 2-0-ra nyertek a belgák Lukaku és Hazard góljaival.

KI DÖNTHET?

Zlatan Ibrahimovic jelenleg keresi a góllövő cipőjét, pedig ő lehetne az Európa-bajnokságok történetének első játékosa, aki négy különböző kontinenstornán is betalál. A selejtezők alatt 11 alkalommal volt eredményes, ezzel a góllövőlista második helyén végzett Robert Lewandowski mögött. Eddig egyik játékos sem talált be az idei tornán.

A világranglista második helyén álló belgáknál több játékos is képes eldönteni a találkozókat, de a legmeghatározóbb Eden Hazard játéka lehet. A belga játékos klubszinten nagyon rossz évet mutatott be, de ha az írek elleni teljesítményét meg tudja ismételni, és jól hozza helyzetbe csapattársait, akkor a svéd védelemnek van miért aggódnia. Eddig két játékos duplázott egy mérkőzésen a tornán, az egyikük Lukaku.

Tipp: Lukaku szerzi az első gólt @ 5.10