Európa-bajnokság: Kéz a kézben juthat tovább az A-csoport két válogatottja


Svájc 5.40, Döntetlen 2.95, Franciaország 2.00

Ahogy az lenni szokott a nagy tornákon, az utolsó csoportmeccs előtt már óriási számolgatás indul azzal kapcsolatban, hogy kinek milyen eredmény lenne megfelelő a záró találkozón. Az A-csoport élén jelenleg Franciaország áll, amely már most biztos továbbjutó, míg a második helyezett Svájcnak már egy pont is elég lenne ahhoz, hogy se Albánia, se Románia ne előzhesse meg.

Emiatt magától értetődik, hogy a döntetlen mindkét válogatottnak tökéletes lenne, mert így Franciaország egy B-csapattal is megőrizhetné a csoport első helyét, míg Svájc különösebb kockázatvállalás nélkül juthat tovább a második helyen.

Ezek ellenére könnyen elképzelhető, hogy a két együttes mégsem a döntetlenre fog játszani. Ennek több oka is lehet. A csoport első helye kényelmesebb utat biztosít a továbbjutó válogatottnak. Az A-csoport éllovasa a legjobb tizenhat között biztos, hogy egy csoportharmadikkal fog játszani, ráadásul a legjobb nyolc között is egy csoportmásodik lesz az ellenfelük. Emiatt kijelenthető, hogy az A-jelű kvartett győztese papíron könnyebb ellenfelekkel találkozik a legjobb négyig.

Milyen út vár a csoport második helyezettjére? A legjobb 16 között ugyan megoldható feladató feladatot kap a 2. helyezett, várhatóan Lengyelország vagy Észak-Írország lesz az ellenfél. Viszont a legjobb nyolc között már a D-csoport nyertese következik, amely a címvédő Spanyolország lehet.

Emiatt a francia együttes nem dőlhet hátra, mert ha Svájc meglepi őket, akkor komoly bajba kerülhetnek, és már a legjobb nyolc között létrejöhet egy Franciaország-Spanyolország találkozó.

Érdekességek, statisztikák

Svájc és Franciaország eddig 37 alkalommal találkozott egymással, igaz az első 32 találkozó mind barátságos meccs volt. Az örökmérleg a franciáknak kedvez (16 győzelem), de Svájc is nyerni tudott 12-szer. Svájc mindössze egy nemzet ellen nyert több találkozót, Hollandiát 15 alkalommal gyűrték le.

A két válogatott utoljára a 2014-es világbajnokságon találkozott egymással, akkor 5-2-re nyert Franciaország.

Svájc először juthat tovább a csoportkörből, ez nem sikerült nekik 1996-ban, 2004-ben és 2008-ban sem, igaz akkor még 16 csapatos volt a kontinenstorna. Emellett ez lehet az első Európa-bajnokság, ahol Svájc kétszer is nyer, erre korábban még nem volt példa.

Svájc a legutóbbi 10 tétmeccséből csak egyet vesztett el, 2015. szeptember 8-án Angliától kaptak ki. A mérkőzés helyszíne ismerős lehet a svájci csapatnak, az 1938-as világbajnokságon Lille-ben kaptak ki a magyaroktól a negyeddöntőben.

Franciaország harmadik alkalommal kezdte az Európa-bajnokságot két győzelemmel 1984 és 2000 után. Ekkor mindkét alkalommal a tornát is megnyerték. Ha a franciák nyernek, akkor harmadszor fordulhat elő 1984 és 2000 után, hogy a házigazda hibátlanul végez az élen. Erre minden esélyük megvan, mert hazai rendezésű tornán a legutóbbi 14 összecsapásukon győztek, beleértve az 1998-as olaszok elleni büntetőpárbajt is.

Franciaország ezen az Európa-bajnokságon négy gólt lőtt a 89. percben vagy azután, és legutóbbi 10 Eb-góljukból kilenc a második félidőben született.

Tipp a mérkőzésre: Döntetlen @ 2.95