Európa-bajnokság: Gólkirályra várva


A 2012-es Európa-bajnokság gólkirálya Fernando Torres lett, három gólt szerzett. Nem ő volt az egyetlen játékos, aki elérte a három találatot, sőt még öten tudtak triplázni a kontinenstornán. Három gólt rúgott még Dzagojev, Mandzukic, Mario Gomez, Balotelli és Cristiano Ronaldo is.

A sorrend nem véletlen, ez a hivatalos végeredmény a játékosok közt. Ezt az alapján állapítja meg az UEFA, hogy ki hány percet játszott az Európa-bajnokságon. Torres négy éve nem volt a csapat alapembere, a döntőig vezető úton mindössze 189 percet töltött a pályán.

Eltelt négy év, és tovább folytatódik a csatárok gólínsége. Minden válogatott lejátszott négy mérkőzést, és mindössze három focista van, aki triplázni tudott. Gareth Bale és Antione Griezmann még versenyben van, míg Morata már kiesett. Ha most lenne vége a tornának, akkor Griezmann nyerne, mert Bale csak hét percet pihent, Morata 43-at, míg Griezmann volt, hogy a kezdőbe sem fért be.

1988 óta egyetlen tornán sem lőtt több gólt az aktuális gólkirály ötnél, ennyi szinte biztos, hogy most is elég lenne a győzelemhez. A rekordot Michel Platini tartja kilenc találattal, ez szinte túlszárnyalhatatlannak tűnik a mezőny kiegyenlítődése miatt. Őt érheti be az örökranglistán Cristiano Ronaldo, aki 8 gólnál jár, igaz a Real Madrid sztárjának ehhez négy Európa-bajnokság kellett, míg Platininek egyetlen egy.

Ronaldo most is versenyben a gólkirályi címért, négy meccsen két gólnál jár, de elképzelhető, hogy Lengyelország ellen betalál, és rögtön esélyessé lép elő.

Nem meglepő, hogy jelenleg az Atlético Madrid csatára, Griezmann a legesélyesebb, aki rögtön Izland ellen növelheti góljai számát. A másik háromgólos játékos, Bale csak a lista negyedik helyén áll, ez valószínű annak köszönhető, hogy a csapat továbbjutási, sőt gólszerzési esélyei eléggé limitáltak Belgium ellen.

Mivel a Wales-Belgium összecsapás esélyese a magyarokat búcsúztató belga együttes, ezért a leggólerősebb támadójuk, Lukaku azok ellenére felfért a dobogóra, hogy eddig csak két gólt szereztt. Ebbe az előkelő helyezésben persze nem csak a Wales elleni esélyesség van benne, hanem az is, hogy könnyebben eljuthat a gárda a döntőig a másik ághoz képest.

Senki nem beszél esélyesként a németek csatáráról, Mario Gomezről, aki szép csendben szerzett két gólt, és ha a német együttes sokáig jut, akkor még gólkirály is lehet. Kétgólos még a mezőnyben Nani, Pellé, Payet és Blaszczykowski is, de kisebb meglepetés lenne, ha közülük kerülne ki végül a torna legjobb góllövője.

Vállalkozó szellemű fogadók választhatnak olyan játékost, aki eddig egy gólt szerzett, és bízik valakinek a feltámadásában. Jó választás lehet Oliver Giroud és Eden Hazard is, sőt az eddig eredménytelen Thomas Müller is megtáltosodhat.

Legjobb gólszerző:

Griezmann3.80

Ronaldo6.50

Lukaku7.00

Bale9.00

Gomez11.00

További gólszerzőkért kattintson!