Európa-bajnokság: Angliának az első hely a tét


Szlovákia 5.70, Döntetlen 3.40, Anglia 1.80

A B-csoport első két helyezett csapata játszik egymással hétfőn 21 órakor. Ezzel egy időben mérkőzik meg egymással Wales és Oroszország is, ahol az eddig gyengén teljesítő Oroszország akár a kvartett második helyére is feljöhet. Ha Oroszország nyer Wales ellen, akkor a szlovák-walesi-orosz trió körbeveri egymást, így az a csapat végez előrébb a csoportban, aki több pontot szerez Anglia ellen.

Ebben a mutatóban eddig Oroszország áll a legjobban, ők a nyitómeccsen leikszeltek Roy Hodgson fiaival. Anglia a záró meccsen nem pihenhet, egy döntetlen vagy vereség a csoport első helyébe kerülhet. Ha Szlovákia nyerne Anglia ellen, akkor az angolokat nem csak a szlovákok, hanem a walesi-orosz duó egyike is megelőzheti.

Egy döntetlen esetén Szlovákia nem előzné meg Rooneyékat, de Wales még robbanthat egy oroszok elleni győzelemmel felborítva az előzetes várakozásokat, és a csoport élére állhat. Mint látható a kvartett nagyon szoros, de mégiscsak az a legvalószínűbb, hogy Anglia legyőzi Szlovákiát, és hét ponttal a csoport élén végez veretlenül.

KÖZÖS MÚLT

A két nemzet eddig 16 alkalommal találkozott egymással, ebből mindössze kétszer nyert Szlovákia, három döntetlen mellett 11 angol siker született. Ezekbe a meccsekbe Csehszlovákia eredményei is beleszámítanak. Az összesített gólarány 38-21 Anglia javára.

Ha szigorúan csak a Szlovákia elleni mérleget nézzük, akkor a két nemzet háromszor játszott egymással, a 2004-es Eb-selejtező két összecsapása mellett volt egy barátságos meccsük is egymással. Mindhárom összecsapást Anglia nyerte. Utoljára a két fél 2009 márciusában mérte össze a tudását, akkor Anglia 4-0-ra nyert a Wembleyben, Wayne Rooney két gólja mellett betalált a kapuba Emile Heskey és Frank Lampard is.

Érdekesség, hogy a két csapatot a 2018-as világbajnokság selejtezőjébe is összesorsolták, Skócia, Szlovénia, Litvánia és Málta van velük egy hatosban. Az első meccs szeptemberben épp egy Szlovákia-Anglia találkozó lesz.

EZT TÖRTÉNT EDDIG

Szlovákia az első meccsen 2-1-re kikapott Walestől, de a második találkozón Hamsík remeklésével már legyőzték Oroszországot. Most mindenképp szükségük lenne legalább egy pontra, ha tovább szeretnének jutni.

Anglia két drámai meccsel kezdte a tornát, Oroszország a hosszabbításban fejelt ellenük gólt. Amit a sors akkor elvett, azt Wales ellen visszaadta, 1-0-s hátrányból fordítottak Vardy és Sturridge góljával. Csak akkor válik biztossá az első helyük a csoportban, ha nyernek.

STATISZTIKÁK, ÉRDEKESSÉGEK

Anglia a selejtezőket hibátlanul nyerte meg, de barátságos meccsen Spanyolország és Hollandia is legyőzte őket. Az angolok a legutóbbi hét meccsükből hatszor kaptak gólt, és csak kétszer esett 2,5 gólnál kevesebb találat ebben az időszakban.

Szlovákia 2016-ban veretlen volt a Wales elleni találkozóig, igaz Lettország, Írország és Észak-Írország ellen is csak döntetlenre voltak képesek. Ha ehhez hozzávesszük, hogy Wales elleni is csak a hajrában kaptak ki, akkor kijelenthető, hogy a brit stílusú csapatok ellen szoros meccsekre képesek. Anglia természetesen más szint, de az jelzésértékű, hogy a három szigetországi nemzetből egyiket sem tudták idén legyőzni.

A csoport történesei magyar szempontból is fontosak lehetnek, hiszen ha Magyarország a második helyen végez, akkor ebből a csoportból kap ellenfelet.

Tipp: Anglia nyer és mindkét csapat gólt szerez @ 4.75