Egy klasszikus párosítás a felkészülés jegyében


Franciaország2.60  döntetlen3.30  Brazília2.75
Ki ne emlékezne a ’98-as világbajnokság döntőjére, amikor a franciák hazai környezetben (azt a meccset is a párizsi Stade de France-ban rendezték csakúgy, mint a csütörtöki találkozót) lazán hintettek egy hármast Brazíliának. Vagy említhetnénk a 2006-os vb negyeddöntőjét, ami ugyan nem hozott sok gólt, viszont annál nagyobb küzdelmet, és aminek végén Henry egyetlen gólja döntött.

Utóbbi volt egyébként az utolsó tétmeccs a két válogatott között, azóta csak a barátságos keretek között találkozott a két csapat. Igaz, így kétszer is. 2011-ben Franciaország nyert 1-0-ra Párizsban, majd 2013-ban a brazilok győztek Porto Alegrében 3-0-ra.

Azóta igen sok minden történt mindkét csapat háza táján, közös nevező viszont akad: egyik válogatott számára sem alakult túl jól a nyári világbajnokság és mindkét nemzet legjobbjait a németek intézték el. Franciaország még egész jól járt azzal az 1-0-s vereséggel a negyeddöntőben, legalábbis semmiképp nem fogható ahhoz az elemi erejű csapáshoz, amit a házigazda brazilokra mért az elődöntőben a későbbi világbajnok (1-7).

Egyébként érdemes lesz hosszút távon odafigyelni a franciákra, mert egy olyan csapat formálódik most, amely a jövő évi Eb egyik nagy esélyese és nem csak azért, mert Franciaországban rendezik. Varane, Zouma, Matuidi, Griezmann, Benzema – csak pár név azok közül, akikre épülhet az Eb-csapat. Rendező országként értelemszerűen már kvalifikálták magukat a következő kontinensviadalra, így aztán felkészülési meccsek tömegét játsszák a selejtezők híján. Ezekből egészen pontosan hatot nyomtak le: négy győzelem és két 1-1-es döntetlen a mérlegük.

A brazilok régi-új szövetségi kapitány segítségével próbálják helyreállítani hírnevüket, ami egy ilyen vb után finoman szólva sem egyszerű. Dunga csapatában olyan elképesztően nagy változás nem történt, viszont a vb óta hat barátságos meccset nyert meg a Selecao. A világbajnokság alatt főleg a brazilok védelme volt sebezhető, ehhez képest hat meccsen csak egyszer kaptak gólt a brazilok, viszont lőttek tizennégyet.

Tekintve, hogy a Párizsban rendezett francia-brazil meccseken Brazília nem nyert az utóbbi jó pár évben, ezért megkockáztatható, hogy most sem fog. Erősen iksz szagú a mérkőzés, ahol egy kimagasló egyéni teljesítmény dönthet.

Tipp: Griezmann gól @ 4.00