Eb selejtezők: Túlpörgetve a finn karácsonyfa ellen


Magyarország2.15  döntetlen3.20  Finnország3.50
Utoljára márciusban játszottunk a finnekkel és úgy kaptunk ki 2-1-re az ETO Parkban rendezett barátságos meccsen, hogy Rudolf góljával szinte végig vezettünk. Azóta elég sok minden megváltozott a válogatott háza táján, ami talán a legfontosabb, hogy Dárdai Pál személyében most egy olyan szövetségi kapitány ül a kispadon, aki mentalitásával és szakértelmével képes volt fölrázni a gödörben lévő nemzeti tizenegyet.

Eddig két meccset játszott Dárdai irányításával a magyar válogatott; a bukaresti 1-1-et követően a Feröer-szigeteken sikerült kiharcolni a győzelmet (1-1).

Jelenleg ugyanúgy négy pontunk van, mint Finnország legjobbjainak, a különbség csupán annyi, hogy aktuális ellenfelünk eggyel több gólt lőtt (négyet), de eggyel többet is kapott, mint mi. Amúgy a csoportot nem kis meglepetésre az eddig száz százalékos teljesítményt nyújtó Észak-Írország vezeti kilenc ponttal, mögöttük állnak a románok héttel, majd 4-4 ponttal a finn és a magyar csapat következik a sorban. Ezek után nem is kell különösebben elmagyarázni, hogy mennyire fontos lenne most a győzelemért járó három pont begyűjtése.

Ezt a válogatott tagjai is nagyon jól tudják, Dárdai nyilatkozataival próbálta is levenni a terhet a vállukról. A szövetségi kapitány többek között beszélt arról, hogy a finnek játékára jellemző, a domináns mezőnyjáték, azaz többet birtokolják a labdát ellenfelüknél (általában 60% körül), illetve nem győzte hangsúlyozni, hogy péntek este minden lesz, csak szép foci nem. Végül is igaz, jelen helyzetben teljesen mindegy hogyan, de meg kell szerezni a három pontot, kerül, amibe kerül. Valószínűleg nincs az országban olyan futballszerető állampolgár, aki ne írna alá látatlanban mondjuk egy 1-0-s győzelmet, amit esetleg egy Orosz Feri jellegű góllal szereznénk meg.

Szóval a motivációval nincsen gond, sőt, Dárdai arról is beszélt, hogy játékosai túlmotiváltak. Az, hogy ez mit is jelent pontosan, majd meglátjuk este.

Motivációból a finneknél sincs hiány, akik eddig a Feröer-szigetek (3-1), Görögország (1-1) és Románia (0-2) legjobbjaival mérték össze erejüket. Várhatóan ugyanúgy egy csatárral kezdenek majd, a „karácsonyfa alakzat” csúcsán.

Egyik csapat sem játszik gólgazdag meccseket plusz, ha végignézzük a közelmúlt egymás elleni eredményeit, akkor láthatjuk, hogy az elmúlt hat magyar-finn összecsapáson egyszer sem kúszott három fölé a gólok száma. Most is inkább küzdelmes, rakkolós játékra van kilátás.

Tipp: Gólok 2,5 alatt @ 1.54 

Eredmény tipp: Magyarország-Finnország 1-0 @ 6.50