Eb-selejtezők: Nagyon kéne a három pont


Észak-Írország2.60  döntetlen3.10  Magyarország3.00

A Románia elleni 0-0-s döntetlennel az észak-írek jártak a legjobban, mert a Feröer-szigeteken aratott győzelmük egyből az F csoport élére repítette őket. Mögöttük egy ponttal lemaradva Románia a második, míg Magyarország a harmadik helyen tanyázik (12 pont).

Így aztán Észak-Írország karnyújtásnyira került az Eb részvételtől, ha esetleg megvernek minket, akkor már fixen ott lesznek a 2016-os kontinensviadalon. Ezzel nyilván tisztában vannak a hazaiak, úgyhogy ne legyenek kétségeink afelől, hogy mindent megtesznek majd a győzelem érdekében.

Hazai pályán eddig három selejtezőt játszott aktuális ellenfelünk: a Feröer-szigeteket és a finneket elverték (2-0, illetve 2-1), Romániával gól nélküli döntetlent játszottak. Masszív, jól összerakott csapatról van szó, melyben olyan játékosok kapnak helyet, akik javarészt angol első- vagy másodosztályú csapatokban játszanak. A kvalifikáció során mindössze öt gólt kaptak és tizenegyet lőttek, utóbbi mutató messze a legjobb az F csoportban.

A magyar válogatott viszont csupán öt gólt szerzett eddig hét meccsen, de cserébe csak hármat kapott. Ilyen jó védekezést emberemlékezet óta nem láttunk a magyar nemzeti tizenegytől, zsinórban öt meccsen maradt érintetlen a hálónk.

Most viszont ennyi nem lesz elég, gólt, vagy inkább gólokat kell lőni ahhoz, hogy versenyben maradjunk az egyenes ági kijutásért. Persze mondhatjuk, hogy a pótselejtezőt érő harmadik hely is megfelel, de pont nekünk nem kéne erre bazírozni (emlékezzünk csak, milyen jól jártunk a pótselejtezővel még ’97-ben).

Nyerni kellene hát, ami nagyon nem lesz egyszerű. Legalábbis támadásban sokat kell javulni ahhoz képest, mint amit pénteken bemutattak a fiúk. A románok elleni meccsen egyedül Szalai kósza lövése jelentett veszélyt az első félidő végén, ezt leszámítva igazából semmi nem történt a mi szempontunkból. Ennyi Belfastban is kevés lesz.

Pénteken hiányzott a kreativitás a középpályáról, most Gera Zoltán visszatérésével (a román meccset eltiltás miatt hagyta ki) valószínűleg javul majd a helyzet. Két hiányzó megint lesz nálunk: Tőzsér eltiltás miatt kihagyja a találkozót, Juhász pedig megsérült a román meccsen, le is kellett hozni az első félidő derekán. A helyére akkor Guzmics állt be és jól megoldotta a feladatot. Nagy eséllyel hétfő este a kezdőben kap majd helyet.

Storck a vasárnap esti sajtótájékoztatón elmondta, hogy „nem játszunk majd döntetlenre, mert az egyenes ági kijutáshoz győzelem kell.” Nos, ezzel kár is vitatkozni, valóban nyerni kéne. A románok elleni meccset ikszre várta a szövetségi kapitány és ez meg is történt. Reméljük, hogy ezúttal is bejön a jóslata és három ponttal távozunk Belfastból.

Tipp: X2 @ 1.52

Eredmény tipp: Észak-Írország–Magyarország 1-2 @ 14.00

Gólszerző tipp: Németh Krisztán @ 5.00