Eb-pótselejtező: Az utóbbi tizennyolc év legfontosabb meccse jön


Norvégia1.90  döntetlen3.35  Magyarország5.00

Kis túlzással Norvégia szerte örömtüzek gyúltak, amikor az UEFA nyoni központjában minket sorsoltak össze velük. Azért csak halkan, egymás között jegyezzük meg, hogy ennek a boldogságnak sajnos bőven volt alapja…

Elég, ha csak a közelmúlt egymás elleni eredményeit nyálazzuk át és máris szembesülünk azzal a felettébb kínos ténnyel, hogy utoljára 1981-ben tudtuk megverni a norvég válogatottat, az azóta lejátszott kilenc mérkőzésből öt végződött döntetlennel és négy norvég győzelemmel. Az északiak fölénye leginkább 1996 óta vált nyomasztóvá: egy budapesti ikszet leszámítva rendre könnyedén átgázoltak rajtunk, főleg a 2008-as Eb-selejtezők során elszenvedett vereségek voltak igen fájók (1-4 a Megyeri Úton, majd 4-0 Oslóban).

Jó hír, hogy a norvég nemzeti tizenegy már korántsem képvisel akkora játékerőt, mint a 2006/2007-es szezonban, inkább hasonlít jobban ahhoz, amelytől egy borzasztó gyenge budapesti barátságos meccsen 2012. novemberében 2-0-ra kikapott az Egervári-féle „szerethető válogatott”.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a mostani norvég csapat ne lenne erős. A selejtezők során oda-vissza verték a bolgárokat és ugyan a horvátoktól súlyos vereséget szenvedtek Zágrábban (5-1), de hazai pályán megverték őket 2-0-ra. A csoportjukból első helyen továbbjutó Olaszországot pedig alaposan megszorongatták a római mérkőzésen: Chielliniék csak a hajrában tudták  2-1-re megfordítani a meccset.

Persze van úgy, hogy rossz napot fog ki a norvég válogatott. Például idén júniusban, hazai pályán Azerbajdzsán ellen csak egy vérszegény 0-0-ra futotta erejükből. Utólag már tudjuk, hogy ha nincs az a pontvesztés, akkor egyenes ágon kijutottak volna az Európa-bajnokságra.

Tény, hogy a norvég csapat jobb erőkből áll, mint a magyar. Ott van mindjárt Martin Ödegaard, akit óriási csinnadrattával igazolt le tavaly a Real Madrid, viszont a felnőtt csapatban még mindig nem mutatkozott be. Nem is igazán tőle kell tartanunk, hanem inkább Per Skjelbredtől, aki alapember Dárdai Pál Herthájában, vagy Mohamed Elyounoussitól, aki az Európa Ligában menetelő Moldéban már tizenkét gólt szerzett ebben a szezonban. De ha végignézünk a norvég kereten, akkor azzal szembesülünk, hogy a játékosaik többnyire olyan európai klubokban futballoznak, melyek java része vagy a BL-ben, vagy pedig az EL-ben érdekelt (Rosenborg, Molde, Celtic, Malmö, Mönchengladbach). Magyar részről maximum a „lengyel különítmény” sorolható ebbe a kategóriába.

Nagyon nehéz dolga lesz hát a magyar válogatottnak, de jobb, hogy idegenben kezdünk. Nem valószínű, hogy a norvégok rögtön nekünk rontanak majd, viszont idővel biztos nagy lesz a nyomás a védelmünkön. Azon a védelmen, amely egyébként összesen kilenc gólt kapott tíz selejtezőn, ebből négyet ugye az athéni bohózat során. Storck talán ekkor rájöhetett arra, hogy vagy támadunk, vagy védekezünk, a kettő együtt egyelőre sajnos nem megy.

Ebből kifolyólag elég meglepő volna, ha a támadásokat erőltetnénk, alighanem inkább stabil védekezésből vezetett kontrákkal számolhatunk, erre meg is vannak a megfelelő támadóink Németh Krisztián vagy akár Nikolics Nemanja személyében. Visszatérve a védekezésre, eltiltás miatt Juhász Roland kihagyja a meccset, akinek rutinja biztos fog hiányozni, de pótlása nem megoldhatatlan feladat.

Ha hihetünk a híreknek, akkor a felkészülés jól sikerült bár azért akadtak olyan momentumok, melyeket azóta is nehéz értelmezni. Ilyen például a szakmai stáb szélnek eresztése és Möller érkezése, de említhetnénk a harminc oldalas füzetet a norvégokról, amit mindenkinek el kellett olvasnia, vagy éppen a rejtélyes, de állítólag „az egyik legjobb játékos”, Kleinheisler László beválogatásáról.

A szerda esti sajtótájékozatót Storck azzal zárta, hogy „számunkra idegenben egy gól duplán számít, ezért minden adandó lehetőségünket ki kell használnunk”. Ezzel nehéz vitatkozni, bízzunk benne, hogy lesznek egyáltalán lehetőségek, melyeket kihasználhatunk.

Tipp: X2 @ 2.00

Eredmény tipp: Norvégia-Magyarország 1-1 @ 7.50

Gólszerző tipp: Németh Krisztián @ 5.80