Brazília–Franciaország: egy 15 éve klasszikus párosítás


Az állítólag komolyan vehetőre szabott FIFA világranglísta legújabb kiadásában Brazília a 22., ami egyrészt LOL, másrészt pedig természetesen annak tudható be, hogy nem igazán játszanak tétmeccseket az utóbbi időben köszönhetően annak, hogy a vébén mindenképp ott vannak, mer’ övék a labda. Mivel a szövetségek azért magukra veszik a világranglista-helyezést, mint Balotelli rutyája, ha felajánlják a testét egy csapat Madrid-játékosnak, a jövő szombaton kezdődő Konföderációs Kupa úgy kell majd nekik, mint egy falatkenyér.

Persze, a franciák sem lehetnek sokkal büszkébbek a helyzetükre, hiszen csak négy hellyel vannak előrébb, olyan társaságok mögé beragadva, mint Görögország, Bosznia-Hercegovina vagy Svájc, ráadásul számukra a vb-részvétel is minden csak nem biztosított, ugyanis valószínűleg selejtezőcsoportjukban csak a második helyen fognak végezni Spanyolország mögött, ami miatt pótselejtezőre kényszerülnek majd.

A párosítás az 1998-as vb dőntője óta számít igazi klasszikusnak, melyet a franciák 3–0-ra nyertek (Zizou két fejese, és ugye Emmanuel Petit), és amelyért a brazilok azóta se tudtak visszavágni – egy gólnélküli döntetlen mellett a kakasosok háromszor tudtak nyerni egygólos különbséggel, közte Zidane valaha volt egyik legjobb produkciójával a 2006-os vb negyeddöntőjéből. Legutóbb 2011 februárjában találkoztak, akkor, miután Hernanest kiállították az első félidő végén, Karim Benzema góljával nyertek a franciák hazai pályán, akik szerdán ugyanilyen különbségű vereséget szenvedtek Montevideóban, a szintén a Konföderációs Kupára készülő Uruguaytól Luis Suárez zseniális góljának köszönhetően. Nem túl meggyőző a kékek idei mérlege, három vereség mellett (Németország, Spanyolország, Uruguay) csak egy győzelmet tudnak felmutatni, az pedig Grúzia ellen sikerült – tétmeccsek tekintetében egy győzelemmel és egy vereséggel állnak.

Brazília se lehet túl büszke idei teljesítményére, ugyanis Bolívia lezúzását leszámítva (4–0 idegenben, de Santa Cruz csak 400 méterrel található a tengerszint felett, így azt még csak kisebb fegyverténynek sem nevezhetjük) nem tudtak meccset nyerni, négy döntetlen mellett egy vereséget tudnak felmutatni 2013-ban – azoktól az angoloktól kaptak ki 2–1-re februárban a Wembley-ben, akikkel múlt héten 2–2-es döntetlent játszottak Rio de Janeiróban. Érdekes egyébként, hogy Olaszország és Chile ellen is 2–2-re végeztek, a góllövéssel tehát nincs baj, a novemberben kinevezett Luiz Felipe Scolarinak a védekezéssel kellene kezdenie valamit az előtte álló egy évben, mert amellett, hogy Rio lángba borulna, az argentinokon és az uruguayiakon kívül valószínűleg mindenki, aki szereti a futballt, kellemetlenül érezné magát, ha Brazília hazai pályán égne le a 2014-es világbajnokságon – még az is, aki nem szereti a futballvilág művészeit/bohócait (a megfelelő korszaktól és szimpátiától függően aláhúzandó)..

Noha úgy tűnhet, a braziloknak most végre minden adott ahhoz, hogy 21 év után végre újra legyőzhessék Franciaországot, ezt a messziről egyelőre jellegtelennek tűnő francia válogatottat azért nem fogja keresztbe lenyelni ez az önmagát még kereső Selecao, pláne, hogy Didier Deschamps előrébb jár a csapatépítésben, mint Scolari, és nemcsak annak az öt hónapnak köszönhetően, amennyivel régebben edzi hazája válogatottját. Az egy dolog, hogy a jelenlegi (mindenkori) brazil állományban több van, mint amennyit mutat, és amennyi a midnenkori francia keretben eleht, de ezt most még nem fogjuk látni, talán majd jövőre a vb-n.

Tipp: Brazília–Franciaország X @ 3.60