Alakuló válogatottal a finnek ellen


Magyarország 2.05, döntetlen 3.30, Finnország 3.50
Jobb meccspartnert talán nem is választhatott volna a szövetség, hiszen finnek nem annyira erősek, de nem is olyan vérgyengék, hogy csak egy kézlegyintéssel elintézhessük őket. Ráadásul két olyan emléket őrzünk velük kapcsolatban a magyar futball kollektív tudattalanjában, ami igencsak pozitív. 

Időrendben visszafelé haladva: 2010 októberében Eb selejtezőn győztük le őket idegenben, Dzsudzsák utolsó percben szerzett góljával – akkor talán mindenki elhitte, hogy tényleg pozitív változások mennek végbe hazánk legjobbjainál. 1997 őszén pedig egy felejthetetlen öngóllal segítettek minket nyelvrokonaink (?) abban, hogy elérjük a pótselejtezős helyet.

Szóval Finnország ideális edzőpartnere a (már oly’ sokszor) megújult magyar válogatottnak. Összesen eddig hét meccset játszottunk velük, háromszor hazánk fiai vonulhattak le győztesen a gyepről, ugyanennyi alkalommal ikszeltünk és csak egyszer kaptunk ki tőlük (1978-ban).

Egyébként Finnország már játszott egy barátságos mérkőzést ebben az évben: Oman legjobbjaival mérték össze erejüket és egy gól nélküli döntetlent sikerült elérniük. Általánosságban elmondható, hogy a finn válogatott nem brillírozik idegenben. Ha a 2013-as évet vesszük alapul, akkor csak olyan „futballnagyhatalmak” ellen értek sikereket vendégként, mint Grúzia vagy Luxemburg. Ezen kívül a bravúros ikszek jönnek nekik össze néha (de ismerős ez valahonnan…), példádul tavaly márciusban 1-1-et játszottak selejtezőn a spanyolokkal.

Na de térjünk rá a magyar válogatottra. A hollandiai katasztrófát követően még nagy nehezen legyűrtük Andorrát a Puskásban 2-0-ra. Aztán pár hetes interregnumnak köszönhetően senki nem kötött le barátságos meccseket, úgyhogy ez lesz most az első megmérettetés.

Pintér Attila bő keretét böngészve van néhány meglepetés. Például kimaradt Szalai, Gera, Vadócz de bekerült a régóta mellőzött Tőzsér Dániel plusz még jó páran lehetőséghez jutnak majd. A szövetségi kapitány egyik nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy minél több embert ki akar majd próbálni.

Ebből – és Pintér edzői felfogásából kiindulva – nem valószínű, hogy egy gólzáporos mérkőzést láthatunk majd, viszont annál nagyobb küzdelmet. 

Óvatos tipp: Gólok száma kevesebb mint 2.5 @ 1.75

Reális tipp: Döntetlen @ 3.30

Bevállalós tipp: Magyarország-Finnország 0-0 @ 9.50
 

A magyar keret

Kapusok: Bogdán Ádám (Bolton Wanderers) Horváth Tamás (Mezőkövesd)

Hátvédek: Guzmics Richárd (Haladás), Heffler Tibor (MVM-Paks), Juhász Roland (Videoton FC), Kádár Tamás (Diósgyőri VTK), Korhut Mihály (Debreceni VSC-Teva), Laczkó Zsolt (Ferencváros), Lázár Pál (Debreceni VSC-Teva), Leandro de Almeida (Omonia Nicosia), Lipták Zoltán (Győri ETO FC), Vanczák Vilmos (FC Sion)

Középpályások: Dzsudzsák Balázs (Dinamo Moszkva), Elek Ákos (Diósgyőri VTK), Gyurcsó Ádám (Videoton FC), Koman Vladimir (FK Ural), Lovrencsics Gergő (Lech Poznan), Pátkai Máté (Győri ETO FC), Pölöskei Zsolt (MTK Budapest), Sándor György (Videoton FC), Stieber Zoltán (Greuther Fürth), Szakály Péter (Debreceni VSC-Teva), Tőzsér Dániel (Watford), Varga József (Middlesbrough), Vass Ádám (MTK Budapest)

Csatárok: Böde Dániel (Ferencváros), Futács Márkó (Diósgyőri VTK), Lencse László (Puskás Akadémia FC), Nikolics Nemanja (Videoton FC), Orosz Márk (Lombard Pápa), Priskin Tamás (Maccabi Haifa), Rudolf Gergely (Győri ETO FC), Szatmári Lóránd (Pécsi MFC), Varga Roland (Győri ETO FC)