Afrikai Nemzetek Kupája: Kezdődik a kontinenstorna


Január 14-én kezdetét veszi az Afrikai Nemzetek Kupája, ahol a kontinens 16 csapata próbálja elhódítani a trófeát, és bejutni a február 5-i döntőbe. A négy csoport között találunk gyengébbeket és színvonalasabbakat, elég megemlíteni a nyitómeccs visszafogottabb párosítását, ahol a házigazda Gabon játszik Bissau-Guinea válogatottja ellen.

A B csoportban kap helyet Afrika öt legerősebb csapata közül három (Szenegál, Tunézia, Algéria), de a C jelű kvartettben található címvédő Elefántcsontpartnak sem lesz könnyű dolga. A szekértők szerint a 2017-es torna favoritjai az Elefántok, de még Szenegál, Algéria és Egyiptom esélyei is jók.

Tipp: Nyertes – Végső győztes – Elefántcsontpart @ 4.50

Gabon 1.38, Döntetlen 4.30, Bissau-Guinea 11.00

A házigazda Gabon fociját nem ismerik sokan, de két dolog miatt a csoportjuk esélyesei. Az egyik a hazai pálya előnye, ami teljesen nyilvánvalóan óriási erőt adhat az együttesnek. A másik az ellenfelek minősége, Bissau és Burkina Faso ellen egyértelmű favoritok, míg Kamerunnak megvannak a maga nehézségei. A kameruniak kezdőcsapatából nyolc játékos mondta vissza a szereplést, mert fontosabbnak tartják klubkarrierjüket.

Nem tesz így azonban az Afrika-kupa legnagyobb sztárja, Pierre-Emerick Aubameyang, aki 40 milliós piaci értékével a torna legértékesebb játékosa lesz, és elég sokáig röpítheti a gaboni nemzeti együttest. Hogy mekkora klasszis, azt rögtön az első mérkőzésen bizonyíthatja, sőt őt tartják a legesélyesebbnek a gólkirályi címre is.

Tipp: Wincast – Aubameyang gól és nyer Gabon @ 2.18

Tipp: Legjobb gólszerző – Aubameyang @ 4.00

Burkina Faso 3.90, Döntetlen 3.15, Kamerun 2.10

Bár Burkina Fasóra a többség legyint, de a csapat olykor képes kiugró eredményeket produkálni. Az ország 1996-tól kilencszer jutott ki a kontinenstornára, ebből hétszer a 13-16. hely valamelyikén végzett. Amikor azonban a nemzet továbbjutott, akkor sokáig menetelt, 1998-ban negyedikek lett, míg 2013-ban a döntőig küzdötte magát. Az együttest olyan játékosok erősítik, mint Bakary Koné, Bertrand Traoré és Jonathan Zongo.

Ahogy korábban említettük, Kamerun visszafogott kerettel érkezik, nyolc válogatott is lemondta a részvételt. Ezek ellenére tömve van a csapat európai légiósokkal, Vincent Aboubakar a legeredményesebb támadója lehet a tornának. Kamerun esélye lehet még, hogy a felkészülési találkozókon jobban szerepeltek, megverték Kongót, és döntetlent játszottak Zimbabwe ellen. Ezzel ellentétben Burkina Faso két vereséggel hangolt, Marokkó és Mali is egy góllal legyőzte őket.

Tipp: Kamerun @ 2.10

Tunézia 3.80, Döntetlen 3.10, Szenegál 2.15

Vasárnap a B csoport is bekapcsolódik a küzdelmekbe, az Algéria-Zimbabwe találkozó kevésbé tűnik szorosnak, ezért a Tunézia-Szenegál meccsel foglalkozunk. Szenegált sokat a torna esélyesének tartják Elefántcsontpart mögött, de az Afrika-kupa halálcsoportjában még a továbbjutásért is meg kell küzdjenek.

A két nemzet között mindössze három helyezés van a világranglistán. Szenegál nagyon fiatal csapattal érkezik, legöregebb focistájuk 30 éves lesz, és egyikük sem rendelkezik 50 válogatottsággal. A nemzeti együttes gerincét Premier League és Ligue 1 játékosok alkotják. A szenegáli válogatott az utóbbi tornákon csalódást keltően szerepelt, utoljára 2006-ban jutottak tovább csoportjukból.

Tunézia még Kamerunnál is tapasztalatlanabb együttessel érkezik, ráadásul a csapat több mint fele a hazai bajnokságban szerepel. Ezek ellenére nem szabad leírni őket, 2015-ben hetedikek lettek. Mindkét együttes jó felkészülés után várja a tornát, Szenegál elverte Kongót és Líbiát is, míg Tunézia csak éppen kikapott a hétszeres győztes Egyiptomtól.

Tipp: Döntetlen @ 3.10