Németország v Franciaország - Jonathan Wilson taktikai elemzése a mérkőzésről


Csapathírek

Adil Rami és N’Golo Kante visszatértek eltiltásukból így a teljes francia keret Didier Deschamps rendelkezésére áll, viszont ez nem mondható el a németekről, ahol négy meghatározó ember sem léphet pályára.

Mats Hummels sárga lapok miatt lesz eltiltva, de az ő helyettesítése még az egyszerűbb feladatok közé tartozik, Benedikt Höwedes gond nélkül átveheti a helyét a védelem közepén (persze az igazsághoz hozzátartozik, hogy Hummels jobban passzol). Sami Khedira a középpályáról viszont erősen hiányozni fog, ráadásul itt a gondokat még tovább fokozza, hogy az első számú helyettese Bastian Schweisteiger is kidőlt a sorból. A legérzékenyebb veszteség azonban Mario Gomez sérülése, a csatár combsérülés miatt marad le az Eb hajrájáról.

A német válogatott hasonló taktikával érkezett Franciaországba, mint amit a világbajnokságon mutatott, persze ehhez meg kellett találni a visszavonult Miroslav Klose utódát. Ez nem is volt olyan egyszerű, mint gondolnánk, mert a német keret igencsak szűkölködik klasszikus befejező csatárban, pedig Joachim Lőw szövetségi kapitány kipróbálta Thomas Müllert, Andre Schürrlét és Mario Götzét is ebben a szerepkörben. Végül Mario Gomez élt leginkább az eséllyel, sérülése ezért is drámai német oldalon.

Pillanatnyi forma

Germany v Italy - Quarter Final: UEFA Euro 2016 : News Photo

A franciák 5-2-es sikere Izland elleni negyeddöntőben az eddigi legjobb játékukkal is párosult, mivel korábban igencsak gyengélkedett a gárda az első félidők során és rendszerint csak a szünet utánra sikerült felpörgetnie a játékot.  Az egyetlen hiba, ami a skandinávok elleni összecsapáson a felszínre került a hazaiaknál az a második félidőben a fegyelem meglazulása és az ebből fakadó védelmi megingások voltak.

Németország magabiztos volt Észak-Írország és Szlovákia ellen, de az Olaszország elleni negyeddöntőben már csikorgott a gépezet. A német csapatnál csak az a kétséges, hogy támadó vagy védekező taktikát helyeznek előtérbe -mondhatni afféle dupla vagy semmit játszanak- de ez persze az ellenféltől is függeni szokott.

Az elmúlt találkozók

A franciák négyszer csaptak össze a (nyugat)németekkel tétmeccsen –mind világbajnoki mérkőzés volt–, de 1958-as bronzmeccs óta képtelenek legyőzni a keleti szomszédot. Az 1982-es vb elődöntős vereség, amikor a németek büntetőkkel nyertek, –és amikor Toni Schumacher eltörte Patrick Battiston állkapcsát– még élénken él a gallok emlékezetében.

A németek legutóbb 2014-es világbajnokság negyeddöntőjén győzték le a franciákat egy korai Mats Hummels fejesgóllal. A mostani francia keretből öten, a németeknél meg hatan vettek részt azon az összecsapáson.

4-2-3-1 vagy 4-3-3?

FBL-EURO-2016-MATCH15-FRA-ALB : News Photo

A hazai válogatott elsősorban 4-3-3-as taktikát választott erre a tornára, de dinamikus módosításokkal egyből átalakítható 4-2-3-1-é az események alakulásának tükrében.

Kante hiányában Izland ellen eleve a 4-2-3-1 –es felállással kezdett a gall együttes, de a nagy kérdés, hogy Didier Deschamps az elődöntőben is ehhez az elképzeléshez fog ragaszkodni, hátrább húzva Pogbát és Matuidit, vagy pedig Kantét teszi melléjük a kezdőbe Sissoko helyett és Griezmannt előretolja a csatársor jobb oldalára.  Ezzel biztosabbá tenné a csapatot, de ugyanakkor ez egyúttal az eredményesség rovására is mehet, mert Griezmann középen tudja nyújtani a legjobb teljesítményt, ahogy Giroud is előretolt ékként.

A német alakzat

Valószínűsíthetően a németek visszatérnek a négyvédős rendszerhez, az olaszok ellen látott három bekkes megoldás speciálisan az itáliaiak ellen lett megtervezve, ahogy a két csapat márciusi barátságos összecsapásán is. Középpályán valószínű most is két biztosító, belső középpályás fog hátrébb játszani, míg a támadásokért három másik középpályás (előreláthatólag Müller, Özil és Draxler) lesz a felelős és elől egy csatár.

A francia balszél és német jobbszárny

Germany v Italy - Quarter Final: UEFA Euro 2016 : News Photo

Egyik együttes se lehet maradéktalanul elégedett a szélső védőivel, a németeknél Höwedes játszott jobbhátvéd pozícióban az ukránok ellen, de itt többször is meggyűlt a baja Konoplyankával. Joshua Kimmich már jobban teljesített, Észak-Írország ellen a támadásépítésből is kivette a részét, míg Szlovákia és Olaszország ellen már sokkal inkább a védekezésre koncentrált.

Kimmich nem klasszikus védő, de mégis nagy valószínűséggel neki kell felvenni a küzdelmet azon az oldalon a franciák egyik legkreatívabb játékosával Dimitri Payettel. A túloldalon pepitában ugyanez a feladat a tornán rapszodikusan szereplő Patrice Evrára várhat Mesut Özillel szemben.

Összegzés

Németország ellen játszani mindig nehéz, de a germánok hiányzói miatt kicsivel a házigazda franciák látszanak az esélyesebbnek. Győzelmük sansza rendes játékidőben2.75.

Dimitri Payet végig veszélyesen futballozott a torna során, ráadásul most kihasználhatja, hogy viszonylag tapasztalatlan védő fog szemben állni vele az összecsapás során. Mindent összevetve jó esély van arra, hogy a West ham középpályása ezúttal is a kapuba találjon4.10.