Visszavág a Fradi az őszi vereségért?


Ferencváros 1.52, döntetlen 3.75, Újpest 6.00

110 éve játszották az első FTC-UTE meccset, és miután az első 15 találkozót a zöld-fehérek (eredetileg fehér-zöldek) nyerték, a XX. század elején talán még kevesen gondolták volna, hogy egyszer majd ez lesz a magyar labdarúgás legnagyobb rangadója.

Annál is inkább, mivel a következő évtizedek elsősorban az MTK és a Ferencváros vetélkedéséről szóltak. De aztán az Újpest két nagy korszaka, a húszas évek közepétől a második világháborúig tartó első, amelyet a Fogl-testvérek által szolgáltatott áthatolhatatlan védelem fémjelzett, illetve a Baróti Lajos irányításával a hatvanas évek végén és a hetvenes években megélt második éppen elég volt ahhoz, hogy a lila-fehérek a "második erővé" lépjenek elő, és rivalizálásuk elmélyüljön a Fradival.

A párosítás legemlékezetesebb meccse Bene Ferencék 8-3-as sikere a hetvenes évek közepéről, a közelmúlt kiugró újpesti sikere pedig az a 2010-es 6-0, amit a lilák szurkolói még sokáig a zöldek orra alá dörgölhetnek. A fradisták egy 8-1-gyel replikázhatnak 1950-ből, illetve azzal, hogy 1911-ben Schlosser Imre egymaga vert hatot az Újpestnek, de hát ezek nem tegnap történtek...

Eddig összesen 267 alkalommal találkozott a két csapat, a Ferencváros 126-szor nyert, 65 döntetlen született a derbiken, és 76-szor győzött az Újpest. Az FTC pályaválasztása mellett sokkal nyomasztóbb a zöld-fehérek fölénye: 66 Fradi-siker, 26 döntetlen és 17 újpesti győzelem.

Legutóbb, az izgalmasra sikerült őszi meccsükön 2-1-re nyertek a lila-fehérek, de a 2010-es 6-0 óta a Fradi visszaállította dominanciáját a párosításban: nyolc meccsből ötöt megnyert, egyet adott döntetlenre, és két győzelmet engedélyezett az észak-pesti riválisnak.

A két csapat pillanatnyi formája szépen tükröződik az oddszokban: a harmadik helyen álló Fradi legutóbbi öt tétmeccsét megnyerte, gólkülönbsége ezeken a meccseken 18-2, ami még akkor is meggyőző, ha figyelembe vesszük, hogy ezek között egy Szigetszentmiklós (7-1) és egy Csákvár (5-0) elleni Magyar kupa-siker is szerepel. A zöld-fehérek október elején, a Diósgyőrtől kaptak ki utoljára a bajnokságban, azóta nyolc győzelmet és négy döntetlent regisztráltak. Hazai pályán 17 bajnoki óta veretlenek, legutóbbi három meccsükön gólt sem kaptak.

A nyolcadik helyezett Újpest legutóbbi öt tétmeccséből hármat elveszített, egyszer ikszelt, és csak egyszer tudott győzni, a Gyirmót elleni kupatalálkozón (4-0). A bajnokságban utoljára november végén, a Haladás ellen tudott nyert Nebojsa Vignjevics alakulata, azóta négy zakó és két döntetlen a mérlegük. Idegenben legutóbb november elején, az MTK otthonában diadalmaskodtak az NBI-ben (0-1).

Érthető, hogy Böde Dániel sebzett vadként utalt az újpestre, hiszen az ilyen érzelemdús rangadók mindig kiváló alkalmat jelentenek egy nem túl fényesen alakuló szezon felrázására, emlékezetessé tételére, ráadásul a lilák mindig úgy készülnek erre a találkozóra, mint az év legfontosabb meccsére. Arról nem is beszélve, hogy ilyenkor egy győzelem - a másik oldalon meg egy botlás - már csak statisztikai alapon is jönni szokott előbb vagy utóbb. Persze, az sem véletlen, hogy hatszoros pénzt fizet az Újpest győzelme, hiszen Thomas Doll csapata nemcsak huzogatja be a meccseket, de az utóbbi hetekben már a játéka is kezd alakulni.

Telt ház várható, vagyis több, mint 20 ezer néző lesz a Groupama Arénában vasárnap délután, akik valószínűleg azt figyelhetik majd, hogy a hazai csapat visszavág ősi riválisának az őszi vereségért.

Tipp: Ferencváros-Újpest 2-0 @ 7.50