Összecsapnak az ősi riválisok


Ferencváros 1.50, döntetlen 4.00, Újpest 5.25
Óriási várakozás előzi meg a 212. Ferencváros – Újpest rangadót, a jegyek már február 26-án elfogytak, ezért a kapu mögötti szektorokban fölszedték a székeket és így plusz ezer fő tekintheti meg a helyszínen a derbit. Az 1000 plusz belépő is órák alatt elkelt, így körülbelül 160000 néző teremthet majd pokoli hangulatot.

Az Újpest nem a legjobb előjelekkel készülhetett a találkozóra, hiszen a Paks elleni 0-6 legalább olyan emlékezetes marad, mint amikor ők lőttek ugyanennyit a Fradinak még 2010 őszén. Az újpesti ultrák nem is hagyták szó nélkül a teljesítményt, hétfőn az edzésre igyekvő játékosokat mezszámaikkal ellátott fejfák fogadták a Szusza Ferenc Stadionnál, Daerden edzőnek meg külön üzentek, hogy akkor most kéne befejezni újpesti tevékenységét. A belga edző megfogadta a jó tanácsot és lemondott, azóta Marc Leliévre másodedző irányítja a csapatot.

Kétségtelen, hogy az NB1-ben bármi megtörténhet. Talán ezért is mondta a frissen kinevezett újpesti vezetőedző, hogy nagy esélyük van a Fradi legyőzésére. Távol álljon tőlünk, hogy tanácsokat osztogassunk, de az Újpestnek csak akkor van esélye értékelhető eredményt elérni, ha tudatosan kontrákra rendezkednek be. Ugyanis az FTC védelme még mindig nem az igazi, ezt Ricardo Moniz vezetőedző is beismerte, majd hozzátette, hogy pont a védelem zavarba hozhatósága miatt végig támadni fognak a zöld-fehérek, meg amúgy is ezt várják tőlük a szurkolók.

A Fradi szerdán újra Pápára látogatott, hogy a vasárnapi bajnoki után (ahol 3-0-ra nyert az FTC) a Ligakupában harcolják ki a továbbjutást. Ez össze is jött, a győzelem viszont elmaradt, hosszabbítás után 4-2-re nyert a Pápa. Ricardo Moniz érthetően csalódott volt az eredmény miatt. A vereség okát firtató kérdésekre azt a választ adta, hogy jelenleg kétarcú a csapat és egyébként sok játékos fejében már a vasárnapi mérkőzés járt. Mindenestre jól jött ez hétközi botlás, hiszen sokan már biztosra vették a gólzáporos győzelmet az Újpest ellen.

Egyébként az Újpest 2010 áprilisában győzött utoljára az Üllői úton, akkor 1-0-ra nyertek a lilák. Azóta kétszer vendégeskedtek az Albert Stadionban, az a két meccs Fradi győzelmet hozott, 2011 áprilisában 1-0, majd ugyanebben az évben ősszel 3-0-ra nyert a Fradi. A tavaly őszi derbit az Újpest 2-1-re megnyerte hazai pályán, ez a vereség az akkori edző, Détári Lajos állásába került.

Ha megnézzük a kétezres években lejátszott derbik végeredményeit, feltűnő, hogy a leggyakoribb eredmény a 2-1 volt (7 db), míg a második leggyakoribb az 1-0-ás végeredmény (6 db). Mint már föntebb szó volt róla, a két csapatnak ez lesz a 212. mérkőzése, eddig 95 Ferencváros győzelem, 59 Újpest siker és 57 döntetlen született.

Tippek: Ferencváros – Újpest 3-1 @ 12.50
             Félidőben 1-1 @ 6.75
             Mindkét csapat gólt szerez @ 1.67