NB1: Öt tipp a nyitányra


Pécsi MFC 3.20, döntetlen 3.25, MTK 2.10
Érdekes dolgok történnek mostanában Pécsett, télen hosszú hercehurca után elküldték Supka Attila vezetőedzőt, akinek működése alatt a 14. helyet sikerült elérniük ősszel, úgy hogy hazai pályán mindössze egyszer tudtak győzni a stabil kiesőjelölt Siófok ellen. Azóta már az MTK legendája, Lőrincz Emil a vezetőedző és új játékosok is érkeztek a csapathoz: Lázár Pál, Balogh Béla és Simon Attila magyar szinten komoly erősítésnek számítanak.

Bizakodásra adhat okot a Mecsekalján, hogy a múlt héten lejátszott Ligakupa meccsüket 3-2-re megnyerték. Mindenestre a pécsi edző szerint „a mérkőzést az fogja eldönteni, hogy az adott poszton az adott játékos, taktikailag és képességben meg tudja-e csinálni, meg tudja-e verni az ellenfelét”. Ezt mindenki értse úgy, ahogy akarja.

Az MTK-nál nem sok minden történt a hosszú téli szünet alatt, a keretből egyedül Könyves távozott Paksra. Garami József együttese a második helyről várhatja a tavaszi szezont, hat ponttal lemaradva a listavezető Győr mögött. A kék-fehérek utoljára tavaly október elején veszítettek idegenben bajnoki meccset, azóta két döntetlen és egy győzelem a mérlegük, ráadásul a Lokit hazai pályán verték 2-0-ra, november közepén.

Tipp: Pécs – MTK 1-1 @ 6.50

Egri FC 3.55, döntetlen 3.40, Diósgyőri VTK 1.90
Az újonc Egert még senki nem verte meg hazai pályán, na persze nem azért mert ilyen ütőképes lenne az egri alakulat, hanem a magyart futballt övező anomáliáknak köszönhetően az Eger még nem játszhatott hazai pályán ebben a szezonban. Most Vácon lesz otthon az Eger. Télen tulajdonosváltás történt a klubnál, ennek ellenére még mindig nincs világítás a Szentmarjay Stadionban. Viszont érkezett egy rakat új (ismeretlen) játékos. Az Eger egyébként a 15. helyről várhatja a folytatást, nyolc ponttal lemaradva a bennmaradást érő 14. helytől.

A DVTK nagy reményekkel vágott neki az őszi szezonnak, de csak a hetedik helyig jutottak. A télen leigazolták Kádár Tamást, akit a válogatottból jól ismerhetünk már. Ha megnézzük a miskolciak ősszel lejátszott idegenbeli bajnoki meccseit egyből szemet szúr, hogy egyet sem nyertek meg. Igaz csak kétszer kaptak ki az öt döntetlen mellett.

Tipp: Eger – DVTK 2-2 @ 12.50

Újpest 2.40, döntetlen 3.20, Paks 2.70
A IV. kerület sem a nyugalom szigete mostanság, a belga tulajdonos hadat üzent néhány játékosnak, illetve azok menedzsereinek. Számottevő igazolást nem csináltak a télen. A lilák a nem túl előkelő tízedik helyről várják a tavaszi rajtot, két külföldi csapat (Kaiserslautern és Gaz Metan Medias) ellen játszott edzőmeccsüket egyaránt elveszítették. Otthon bajnokin utoljára tavaly augusztusban kapott ki az Újpest, akkor a Videoton tudott győzni a Megyeri úton. Azóta négy győzelem és három döntetlen a hazai mérlegük.

Pakson semmilyen különleges esemény nem borzolta a kedélyeket, mint már föntebb volt róla szó, Könyves Norbert érkezett az MTK-ból. A Paks 23 ponttal a kilencedik, tehát egy ponttal előzik meg az Újpestet. Érdekesség, hogy a liláknak nagyon nem megy az atomvárosi csapat ellen, utoljára 2010 áprilisában tudták őket legyőzni. Azóta hét meccset játszottak egymás ellen (ebben benne van a Ligakupa is), öt paksi győzelem mellett 2 döntetlen a mérleg. A Paks meglepően jól szerepel idegenben, ősszel csak a Diósgyőr vendégeként kaptak ki 1-0-ra, ezt leszámítva négy döntetlen mellett háromszor tudtak nyerni.

Tipp: Félidőben a Paks vezet @ 3.25

Lombard Pápa FC 3.50, döntetlen 3.40, Ferencváros 1.90
A két csapat a múlt héten már összemérte erejét a Ligakupában, akkor 3-1-re nyert hazai pályán a Fradi. A Pápa a 13. helyig jutott ősszel, húsz pontot gyűjtve. Eddig otthon csak kétszer kaptak ki, kétszer ikszeltek és négy alkalommal nyertek. Az utolsó őszi fordulóban a Videotont győzték le 1-0-ra.

A Ferencváros a hatodik helyről várhatja a vasárnapi meccset. Komolyan vették a téli felkészülést, januárban Marbellán edzőtáboroztak, ahol egy egészen komoly mezőnyben tudtak tornagyőzelmet kiharcolni. Böde Dániel olyan jó formában futballozott, hogy még a válogatottba is meghívták. Összesen tizenhárom edzőmeccset játszottak a zöldek, hat győzelem, hat döntetlen és egy vereség jött össze ez idő alatt. 26 gólt rúgtak és 14-et kaptak.

A Fradi ősszel katasztrofálisan teljesített idegenben, mindössze egyszer tudtak győzni (a Videoton ellen), emellett négy döntetlenre és három vereségre futotta. Eddig 14-szer csapott össze a két együttes, 11 alkalommal nyert a Fradi, kétszer játszottak döntetlent és csupán egyszer tudott nyerni a Pápa, tavaly májusban.

Tipp: Gólok száma több mint 3.5 @ 3.80

Budapest Honvéd 2.90, döntetlen 3.15, Videoton 2.20
Az ötödik helyezett Honvéd csak egy ponttal van lemaradva a negyedik Videoton mögött. A télen gólerős csatár igazolt Kispestre az olasz Davide Lanzafame személyében, aki korábban a Juventusban, a Parmában és a Cataniában is futballozott. Ugyanakkor beárnyékolja az egész sztorit, hogy Lanzafame bundaügybe keveredett Olaszországban. Mindenestre a Honvédnál bíznak benne.

Egyébként a kispestiek már játszottak idén tétmeccset, viszonylag simán estek ki a Magyar Kupából a Győr ellenfeleként (0-3-as összesítéssel). Ősszel csak háromszor tudtak nyerni otthon, három döntetlen és két vereség mellett.
A Videotonnál is edzőváltás volt a télen, Paulo Sousa helyére a szintén portugál Sérgio Conceição érkezett. Engedtek el játékosokat, de újak is érkeztek. Ősszel háromszor nyertek idegenben, két vereség és két iksz mellett.

Tipp: Az első gólt a Honvéd lövi @ 2.10