NB1: Kezdődik az új szezon


Szombathelyi Haladás 2.15, döntetlen 3.35, Újpest 2.90
Jelentősen kicserélődött a Haladás kerete a nyári szünet alatt. Sok olyan játékos távozott (vagy távozni fog) a csapatból, akik tavaly meghatározó szerepkört töltöttek be. Bosnjak, Nagy, Simon, Ugrai, Guzmics, Radó – névsor a teljesség igénye nélkül. Persze érkeztek új játékosok is szép számmal, kérdés, hogy mennyire sikerült csapatot gyúrni belőlük ennyi idő alatt. A felkészülési meccsek alapján úgy tűnik, hogy nem rossz a helyzet: öt meccsből négyet megnyert a Hali, de azért gyorsan tegyük hozzá, hogy jobbára alacsonyabb osztályú klubokkal játszottak edzőmeccset. Mindenesetre a Hali hagyományosan jól szerepel otthon, ezért az Újpestnek nem lesz könnyű dolga.

Ha már hagyományok; az Újpest hat éve nem tudott szezonnyitón nyerni, tavaly otthon szenvedett 2-1-es vereséget a Pakstól. Egyébként nehéz lesz alulmúlniuk a tavalyi szezont a liláknak (annak ellenére, hogy a Magyar Kupát megnyerték, a bajnokságban igencsak harmatosan szerepelt a negyedik kerületi csapat). Sok játékos érkezett, még több távozott, majd meglátjuk mire jutnak ebben a szezonban. Amúgy a Hali ellen utoljára 2011 szeptemberében tudtak nyerni, azóta öt bajnoki meccsből hármat a Haladás nyert, kétszer pedig 1-1 lett az eredmény.

Tipp: Félidőben X @ 2.12

Kecskeméti TE 3.85, döntetlen 3.40, Ferencváros 1.80
A Hirös Városban is volt játékos mozgás, de korántsem olyan mértékben, mint a föntebb említett két klubnál. Öt felkészülési meccsből kettőt nyert meg a KTE (a Balmazújváros és a Békéscsaba ellen), kétszer ikszelt (Paks, Kolozsvári Vasutas), illetve a Ceglédtől kikapott. A Fradi ellen igen jó mérleggel rendelkeznek hazai pályán, az elmúlt öt évben csupán kétszer fordult elő, hogy az FTC három ponttal távozott volna Kecskemétről.

A Ferencvárosnál nagy változások történtek a keretet illetően, olyan kulcsjátékosok távoztak, mint Besic, Jenner és Leonardo – csak hogy a legfontosabb neveket említsük. Az újak egyelőre nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, főleg támadásban nagyon gyenge a mostani Fradi, ez jól látszott az Európa Liga selejtezőkön is (az FTC csütörtökön búcsúzott az EL-től, miután nem bírt a horvát Rijekával). Egyszóval van még hová fejlődnie a csapatnak.

Tipp: 1X @ 1.81

Diósgyőri VTK 1.72, döntetlen 3.50, Puskás Akadémia 4.15
A DVTK-ból is távoztak olyan játékosok, akik az előző szezonban fontos láncszemei voltak a csapatnak (Futács, Kosztics, Vadász), de már szerződtetek rutinos labdarúgókat és még érkezhetnek új emberek. A Diósgyőr ez egyetlen olyan magyar klubcsapat, amely még mindig versenyben van az Európa Ligában, miután csütörtökön 3-2-es összesítéssel továbbjutott a bolgár Litexszel szemben.

Alaposan kicserélődött a PAFC kerete is, főleg az idősebb játékosok távoztak, vagy éppen vonultak vissza. Emellett pedig sok kölcsönben játszó labdarúgó tért vissza Felcsútra. A Puskás Akadémia játszotta a legtöbb edzőmeccset az NB1-es csapatok közül, majd meglátjuk mennyire sikerült a felkészülésük. Az előző szezonban értelemszerűen kétszer játszottak a Diósgyőr ellen: ősszel kikaptak tőlük, míg tavasszal óriási meglepetésre elvitték a három pontot Diósgyőrből.

Tipp: Mindkét csapat gólt szerez @ 1.70

Paksi SE 4.00, döntetlen 3.50, Győri ETO 1.75
A Paks már évek óta stabil középcsapatként funkciónál az NB1-ben – ez annak ellenére igaz, hogy az előző szezonban meglegyintette őket a kiesés szele. Ez az egyetlen olyan klub a mezőnyben, melynek keretében nincsenek légiósok és ez még mindig igaz rájuk. Akad néhány távozó: Bori, Éger, Heffler, Horváth, Lázok, Nagy Olivér, Simon; de persze érkeztek a helyükre más játékosok. A tavalyi szezonban otthon és idegenben is vereséget szenvedtek a Győrből.

Viszonylag simán esett ki az EL-ből az ETO: otthon sima háromgólos vereséget szenvedtek az IFK Göteborgtól, mondjuk utána legalább nyertek 1-0-ra Svédországban, a visszavágón. Ugyan akadt néhány távozó és érkező, de alapvetően nem cserélődött ki a Győr kerete. Tavaly épphogy lecsúsztak a bajnoki címről, valószínűleg idén is ott lesznek az első háromban.

 

Tipp: Nem lesz gól az első 15 percben @ 1.34