Már izzítják a kifogás-generátort: Szombaton startol az NB1


A legfontosabb változásról nyilván mindenki hallott, akit egy kicsit is érdekel a honi labdarúgás sorsa, azaz összesen tizenkét csapat indul az NB1 2015/16-os szezonjában, aztán hogy ebből mennyi fejezi be, majd kiderül…

A gyakorlatban úgy néz majd ki az egész, hogy a dán bajnoksághoz hasonlóan, három fordulót rendeznek majd. A csapatok először otthon és idegenben játszanak egymással, majd az előző idény első hat helyezettje hazai pályán hat, idegenben pedig öt mérkőzésen lép majd pályára, míg a 7-12. helyen végző együttesek hat meccset vendégként és ötöt hazai környezetben vívnak meg.

Akárhogy is, az új rendszertől azt várja az MLSZ, hogy növekedjen valamelyest a meglehetősen harmatos színvonal. Ezt hivatott előidézni a frissen bevezetett „légiós szabály” is, mely szerint csak azok a klubok kapnak a televíziós jogdíjakból, illetve a szerencsejátékból befolyó pénzből, melyek egy meccsen maximum három légióst küldenek pályára (a nemzetközi kupákban érintett együttesek öt légióst játszathatnak).

Nyilván nem lehet előre megmondani, hogy ezek az intézkedések milyen hatással lesznek majd a magyar bajnokságra, de talán kiegyensúlyozottabbá válik majd a versengés és ez sportfogadási szempontból is előnyös lehet.

Két újoncot üdvözölhetünk az élvonalban, akik annyira nem számítanak zöldfülűnek, sőt. A Békéscsaba és a Vasas is nagy múltú egyesület és természetesen mindkét gárdánál bíznak a lehető legjobb szereplésben, de bajnoki címről talán csak a legvérmesebb szurkolóik ábrándoznak (vagy talán még ők sem).

Hovatovább a Békéscsabánál a hivatalosan kitűzött cél a bennmaradás, ennek érdekében majd’ egy kezdőcsapatnyira való új játékos érkezett a Viharsarokba, majd meglátjuk, hogy mennyire tudták őket összegyúrni. Azonban nem sok jót sejtet, hogy a bajnokság kezdete előtt négy felkészülési meccsükből hármat elveszítettek.

A Vasasnál hallgatnak az új idők szavára és javarészt fiatal magyar labdarúgókkal erősítették meg a keretet. Melléjük érkezett két rutinos szerb légiós is, akik ugyan nem mozogtak túl jól eddig, de mellettük olyan nevek vannak, mint Kenesei Krisztián (aki már 38 éves!), Bori Gábor vagy Cvitkovics Péter.

Ha már nagy öregek: a Haladáshoz hazaigazolt Király Gábor, aki 39 évesen is nagy hasznára lehet a klubnak, de egy rövid (és meglehetősen sikertelen) ferencvárosi kitérő után visszatért Bosnjak Predrag is a védelembe, illetve Ugrai Roland a csatársorba. Utóbbit a Hali legjobb játékosa, Radó András váltotta a kilencedik kerületben. Az előző szezonban épphogy csak megőrizték első osztályú tagságukat a szombathelyiek, most talán jobban megy majd nekik. Mondjuk a felkészülési meccseken rendre kikapott a Haladás…

A „légiós szabály” talán a Honvédnál okozta a legnagyobb fejvakarást, hiszen Puskás egykori csapatában manapság jó, ha elvétve akadt egy-két magyar játékos. Most végre legalább fölhoztak jó pár fiatalt az akadémiáról, majd kiderül, hogy tudják-e hozni azt a színvonalat, amit az eddig innen-onnan összeszedett légiósok. Nagy eséllyel igen.

Felcsúton is nagy volt a jövés-menés: a PMFC-t irányító Robert Jarni vette át a csapatot, illetve egy rakás új játékos is érkezett vele együtt. Az utánpótlásból viszont senki nem került föl, ami azért enyhén szólva is furcsa egy olyan klubnál, mely nevében hordozza az „akadémia” szót…

Diósgyőrben mindenképpen dobogóra szeretnének kerülni, de hát ez gyakorlatilag minden évben így van. Az igazolások és a felkészülési meccsek alapján inkább valahová, a középmezőny első felébe várható a DVTK de ez igaz lehet az Újpestre, a László Csabával operáló MTK-ra vagy akár a Paksra is.

A bajnoki címvédő Videoton igencsak átalakult az elmúlt hetekben és elég valószínű, hogy korántsem fogják olyan magabiztosan verni a mezőnyt, mint tették azt legutóbb. Legalábbis a Szuperkupa meccsen simán kikaptak 3-0-ra a Fraditól és hát a walesi The New Saints elleni produkciójuk sem volt túl meggyőző kedden.

A Debrecen már nagyjából tíz éve meghatározó szerepet tölt be a honi labdarúgásban, úgyhogy ők is esélyesek lehetnek a bajnoki címre. Érkezett pár új játékos, közülük talán az Ajaxot is megjárt Geoffrey Castilliont érdemes kiemelni, aki nem mellesleg góllal debütált a lettországi Skonto elleni BL selejtezőn (2-2). A legnagyobb dobás viszont még hátra van, ugyanis a hírek szerint a klub nem mással áll tárgyalásban, mint – dobpergés – Adamo Coulibalyval! Őt ugye senkinek nem kell különösebben bemutatni: a targoncáról francia negyedből berobbanó csatárfenomén kétszer volt NB1-es gólkirály és most a francia első osztályból kieső Lenstől érkezhet újra a cíviskehez.

A sajtó és az úgynevezett szakértők egybehangzóan a Ferencvárosnak előlegezték meg a bajnoki címet, így július közepén. Az kétségtelen, hogy nagyszerűen igazolt az FTC: Ramírez, Leandro, Sesták, Haraszti, Radó mind olyan játékos, akik erősítést jelenthetnek a klub számára. Ugyanakkor hátul szinte elfogyott a Fradi, már ami a belső védőket illeti. Pavlovic visszament Brémába, Mateost pedig ilyen-olyan okok miatt aligha láthatjuk már többet Fradi mezben. Jelenleg kényszermegoldásokat alkalmaz hátul az FTC és elég meglepő volna, ha nem igazolnának még egy-két védőt.

Összességében annyit lehet még mindehhez hozzátenni, hogy szombat este elrajtol a magyar bajnokság, melyet így ebben a formában biztos nem láttunk még egyszer sem. Arra sajnos még nincsenek oddsok, hogy a kifogás-generátor mely frázisai lesznek majd a legnépszerűbbek hétvégén, pedig elég erős a mezőny: a meleg, a felkészülési idő rövidsége, és a fű hossza tutira ott lesz az első háromban.

Tipp: A Ferencváros lesz bajnok @ 2.30