Huszonnégy év után bajnok lett a Honvéd, de mit profitál ebből a magyar klubfoci?


Véget ért a „minden idők legizgalmasabb végjátékát hozó” NBI-es szezon. Abba most ne menjünk bele, hogy a közelmúltban azért akadt egy-két drámai hajrá a bajnoki címet illetően, de persze, az előző szezonhoz képest, amikor a Fradi tönkreverte a mezőnyt, tényleg szoros volt a vége.

A bajnoki idény elején a Vasas okozott nem kis meglepetést azzal, hogy hosszú hónapokon keresztül vezette a tabellát, ám mégsem belőlük lett a magyar Leicester, hanem a Honvédból. A piros-feketék bajnoki címe legalább akkora meglepetés volt, mint Angliában a Rókáké tavaly. Igaz, itt nagyjából véget is vethetünk az összehasonlításnak, mert a Premier League és az NBI közti különbséget nehéz jelzőkkel vagy hasonlatokkal leírni. Ég és föld, Makó és Jeruzsálem, stb.

A magyar bajnokság 2016/17-es szezonját úgy nyerte meg a Honvéd, hogy 33 forduló alatt 20 mérkőzésen győzött 5 döntetlen és 8 vereség mellett ebben a nem túl veretes mezőnyben. Eppel Márton pedig 16 találattal lett gólkirály és csak a fehérvári Scepovic tudta őt valamelyest megközelíteni 12 góllal. Amellett, hogy a Honvédnak és Eppelnek egyaránt kijár a gratuláció, ezek a statisztikák is elég beszédesek. Ennyi elég ma egy magyar bajnoki címhez.

Ugyanakkor szégyenkezni valója inkább az olyan állami pénzekből alaposan kistafírozott kluboknak van, mint a második Videoton, vagy a negyedik helyre befutó Ferencváros. A Honvéd költségvetése nagyjából negyede annak, mint amiből az FTC és a Vidi gazdálkodhat és akkor a Felcsútot még meg sem említettük. Egyébként télen két alapembert pont a Fradi és a Felcsút vitt el Kispestről: Botka Endre a zöld-fehérekhez igazolt, míg Prosser Felcsútra.

A Honvéd bajnoki címe még a legvetemültebb szurkolókat is alaposan meglepte, nem csoda hát, hogy telt ház jött össze szombaton a Bozsik Stadionban (ez 8000 nézőt jelent). Valószínűleg az első Bajnokok Ligája selejtezőt is nagy érdeklődés övezné, ám az már most biztos, hogy azt zárt kapuk mögött kell majd lejátszania a Honvédnak.

Ennek oka, hogy még egy 2013-as Európa Liga selejtező után az UEFA egy plusz egy meccsre (még egy 2008-as, felfüggesztett stadionbezárást is hozzátett bónuszként a szövetség) zárt kaput rendelt el a Honvéd szurkolóinak rasszista és homofób viselkedésével magyarázva a döntést. Könnyen lehet, hogy több alkalma nem is lesz már kispesti fanatikusoknak selejtezőn szurkolni, legalábbis a magyar klubcsapatok évről-évre mutatott katasztrofális európai kupaszereplése erre enged következtetni.

Na, meg az a nem elhanyagolható körülmény is ezt sugallja, hogy Marco Rossi, a Honvéd trénere lemondott a bajnoki döntő után és állítólag Dunaszerdahelyen folytatja. Eppel valószínűleg távozik, vele kapcsolatban a Hapoel Beer Shevát és újabban a PAOK Szalonikit emlegetik. Zsótér sorsa is bizonytalan, akit az idei év NBI-es felfedezettjének is választottak. Egyáltalán nem volna meglepő, ha heteken belül teljesen szétkapnák az újdonsült bajnokcsapatot.

Tehát új edzővel, új játékosakkal vág majd neki a Honvéd a Bajnokok Ligájának, ahová a második körben csatlakozik be. Itt olyan csapatok jöhetnek majd szembe velük, mint a Celtic, a Malmö vagy a Red Bull Salzburg. Jól hangzik, nem? Persze egy szerencsés sorsolással elkerülhetők a nagyágyúk, de pont a Fradi példáján láthattuk tavaly, hogy egy albán második helyezett is nagy problémákat tud okozni a magyar bajnoknak.

A hazai klubfoci talán még soha nem volt olyan alacsony színvonalon, mint napjainkban, dacára a beleölt milliárdoknak. Ez már a nézők távolmaradásából is látszik, de félő, hogy idén nyáron újabb durva leckének lehetünk szemtanúi.