Fővárosi rangadón szerezné meg első győzelmét az Újpest


DVSC – Ferencváros
Mindennek lehet mondani a debreceniek idei szezonkezdetét csak éppen jónak nem, a 2000-es évek sikercsapa ugyanis két vereséggel (Mezőkövesd, 1-2, Haladás, 0-1) és egy döntetlennel (Paks, 1-1) mindössze egy árva ponttal szerénykedik három forduló után, ráadásul az együttes játéka – pontosabban annak a hiánya is komoly nyugtalanságra ad okot a hajdúsági szurkolók körében.

Az erősítések eddig finoman szólva sem jól sikerültek, bár a héten új fiú érkezett a támadósorban, a svájci-bosnyák állampolgárságú Haris Tabakovics személyében, aki a zürichi Grasshopperstől tette át székhelyét a Nagyerdőbe. Hogy ez minőségi vagy csak mennyiségi igazolást jelent-e a piros-fehérek számára azt majd az idő fogja eldönteni.

Ami viszont kapaszkodhat még a Debrecen az a (közel)múlt: az elmúlt bő 20 év alatt, -amikor a Debrecen visszajutott az élvonalba- 24-szer mérkőzött meg a két együttes a Hajdúságban és ezen összecsapások közül 16 is a hazaiak sikerét hozta.

A Ferencvárosnál viszont abban bíznak, hogy átszakadt az a bizonyos gát a Mezőkövesd múltkori legázolásával (5-0), mert előtte csak két döntetlenre (Újpest, 2-2, Puskás Akadémia, 1-1) voltak képesek az idén nyáron is a fél keretet kicserélő zöldek.

A vendégek német trénerének leginkább Gera Zoltán sérülése miatt fájhat a feje, ahogy még az is nagy kérdés, hogy a IX. kerületiek milyen védelemmel fognak fellépni a pályára. Az viszont biztos, hogy utóbbin van mit javítani, mert -ha beleszámoljuk a tavalyi szezont is- legutóbbi hat vendégeskedése során már tizennégy bekapott gólnál jár a Fradi.

Vendég 1.95

 

Mezőkövesd – Videoton
Az eddigi bravúrosan menetelő Mezőkövesd alaposan beleszaladt a késbe az Üllői úton, pedig ennek semmiféle előjele nem volt, hiszen a gárda először Debrecenben aratott győzelmet (1-2) majd kétgólos hátrányból győzte le hazai pályán a Paksot (3-2).

Radványi Miklós együttesének az a legnagyobb erénye, hogy –legalábbis eddig– minden meccsen felvállalta a támadófutballt, nagy valószínűséggel a fehérváriakkal szemben is így fog tenni, hiszen a sárga-kékeknek nem igazán van vesztenivalójuk a találkozón, egy bravúros győzelemmel vagy pontszerzéssel viszont elmondhatnák, hogy náluk egy erősebb gárdával szemben érték el mindezt.

A Videoton viszont óriási lendületet kaphat a francia Girondins Bordeaux legyőzésével (1-0) és búcsúztatásával, ami akár a bajnokságra is kitarthat. Az új vezetőedző Marko Nikolics munkája is egyre jobban beérni látszik a piros-kékeknél, akik játékoskeretük alapján ebben az évben is az egyik legfőbb esélyesei a bajnoki aranyéremnek.

Ha pedig már Nikolics mesternél tartunk, mostanára az is kiderült, hogy a Vidi az EL play-offban a mester korábbi együttesével a szerb Partizan Belgráddal fog összecsapni, idegenben valószínűleg zárt kapus meccsen. Akár így, akár úgy, nem lesz könnyű dolga a bajnoki ezüstérmesnek, de a Bordeaux ellen sem volt és mégis sikerült a bravúr.

Gólok 3.5 felett: 3.70  

 

Újpest FC – Vasas
Nem csitulnak a kedélyek Újpesten ahol a tulajdonos és a szurkolók között továbbra is zajlik a nagy címerháború. A lila szurkolók ennek ellenére becsületesen bíztatják kedvenceiket a lelátóról, de nem mondanak le a belga Duchatelet nem éppen irodalmi stílusú kritizálásáról sem, amely viszont az MLSZ rosszállását és anyagi büntetését szokta kiváltani.

A pályán pedig mondhatni csak a tavalyi évet ismétlik a IV. kerületiek, amikor a gárda toronymagasan a legtöbb döntetlent halmozta fel a bajnokságban. Nincs ez másképpen idén sem, hiszen eddig mindhárom ellenféllel – sorrendben Paks, Ferencváros, Videoton; egyaránt 2-2 – remiztek, de ezekben különösen fájdalmas, hogy az ősi rivális zöldek ellen az utolsó pillanatban csúszott ki a győzelem Nagy Dánielék kezéből, míg Felcsúton egyenesen kétgólos előnyt adtak le percek alatt a Videotonnal szemben.

A Vasasnál nincsenek látványos belháborúk, sőt mintha kifejezett mozdulatlanság jellemezné eddig a klubot: Az új igazolások –a kapus Kamenárt leszámítva– sérültek vagy nem kapnak lehetőséget, a játék pedig sokszor hektikus. Pedig a csapatban lenne potenciál, ha csak a Beitar Jeruzsálem elleni idegenbeli meccs első 85 percét vesszük alapul, de jellemző lehet a teljes enerváltság is, itt elég ugyanazon meccs utolsó 5 percére illetve a teljes visszavágóra gondolni.

A bajnokságban azonban ha nem is szemkápráztató játékkal egy Diósgyőr elleni kisiklást (0-2) leszámítva eddig jönnek az eredmények (Balamazújvárosban 1-0-s győzelem, és a Puskás Akadémia ellen 2-0-s „hazai” értsd, Újpesten elért siker). Hogy ez a sorozat a lilák ellen is folytatódni fog az vasárnap este kiderül, de az is biztos, hogy az angyalföldiek utoljára még 1997-ben nyertek vendégként a IV. kerületben.

Döntetlen, gól mindkét csapat 4.35