Derbin őrizné még első helyét a Honvéd


Fradi – Paks
Nincs mit szépíteni rajta, botrányos teljesítménnyel rukkolt ki az elmúlt fordulóban a Ferencváros, amely Debrecenben játszott gól nélküli döntetlent. Nem is pontvesztés ténye az, ami igazán mélységes csalódással tölti el a zöldek híveit, mert ha azt nézzük, hogy csak Holman Dávid mennyi helyzetet puskázott el egykori csapata ellen, összességében még örülhetnek is a fővárosiak, hogy megúszták a vereséget. Sokkal inkább ad okot elkeseredésre az a harmatos játék, amivel kedvenceik kirukkoltak.

Hétről-hétre felmerül a kérdés ugyancsak a szurkolók körében, hogy meddig maradhat a helyén a gárda trénere, Thomas Doll, hiszen a lehetőségekhez és a keret erejéhez nézve a mostani szereplés legalább annyira karcsú, mint amilyen a tavalyi volt. A zöld-fehéreknek eddig mindössze „másfél” jó meccsük volt eddig a szezonban: a Mezőkövesd legázolása (5-0) és a dán Midtjylland elleni remek első félidő (2-4).

A Paks ebben az évben sem csinál semmi különöset, „csak” szép szorgalmasan gyűjti pontokat. Igaz, hogy első győzelmét csak a legutóbbi fordulóban aratta a Csertői legénység a gödörben lévő Haladás ellen hazai pályán (2-0), de vereséget is csak egyszer szenvedett, mégpedig Mezőkövesden, ahol kétgólos előnyből „sikerült” veszíteni (3-2).

Emellett még két remit tudnak felmutatni az Atomvárosiak, ráadásul mindkettőt hazai pályán, előszőr az Újpesttel (2-2) majd a Lokival (1-1) ikszeltek. Az Üllői útra sem feltétlenül esélyesként fognak utazni a tolnaiak, de amennyiben a hazaiak megint a csúnyábbik arcukat mutatják úgy nem kizárt, hogy a vendég zöldek „pontosan” térnek majd haza.

Hazai, gól mindkét csapat: 3.30

 

Honvéd – Újpest
A kispestiek úgy tűnik továbbra is formában vannak, hiszen négy forduló után még veretlenül vezetik a tabellát, legutóbb ráadásul pikáns meccsen sikerült diadalmaskodniuk a Puskás Akadémia vendégeként (0-2). Az Eppel-Lanzafame csatárkettős eddig az új évadban is hibátlanul operál, amit bizonyít, hogy a két említett úriember szerezte a gólokat Felcsúton is.

Igaz, hogy nagy rangadót eddig még nem játszottak a piros-feketék, így a szombat késő délutáni mérkőzés jó erőfelmérő is lehet, hogy mire lesz idén képes Erik van der Meer csapata. A csatárokon most is sok fog múlni, nem véletlenül lőtték a kispestiek – a Videotonnal és a Fradival társbérletben – a legtöbb gólt idáig, miközben a négyből két meccsük során rúgott gól nélkül tartották az ellenfeleiket ( a Haladást és a Puskást).

Zsinórban három 2-2-es találkozó után a legutóbbi fordulóban végre győzelmet aratott az Újpest, miután a csapat ügyeletes gólfelelőse Nagy Dániel győztes találatot ért el a Vasas ellen (1-0). Ezzel a sikerrel a lilák a közvetlen élboly után eredtek, viszont a csapat háza táján továbbra sincs béke, hiszen javában túl továbbra is a „címerháború” a tulajdonos és a szurkolók között, amelybe utóbbiak oldalán az anyaegyesület az UTE is beszállt, miután feljelentette az Újpest FC-t.

Hogy ez a történet hová fejlődik egyelőre megjósolhatatlan, a játékosok mindenesetre igyekeznek ettől függetleníteni magukat és a pályán mutatott játékukkal bevonzani a szurkolókat a stadionba. Ha pedig a játékosoknál tartunk egy újpestinek különösen fontos lesz a szombati meccs, hiszen Zsótér Donát tavaly még a piros-feketékkel nyert bajnoki címet, most viszont ellenfélként tér vissza a Bozsik stadionba.

Gólok 3,5 felett: 3.35

 

Videoton – Debrecen
Egyre jobban futballozik a Vidi is, amely a Bordeaux legyőzése és búcsúztatása után a bajnokságban simán kipipálta vendégségben a Mezőkövesdet (0-2) így felzárkózott a tabellán közvetlenül Honvéd mellé mégpedig hajszálra azonos statisztikával.

A piros-kékek viszont valószínűleg rotálni fogják a szombati összecsapásra a csapatukat, hiszen számukra – és talán kimondható, hogy egész magyar klubfutball  számára csütörtökön az évad egyik legfontosabb mérkőzése fog következni a szerb Partizan Belgrád ellenében, de a keret mélysége és erőssége alapján ez a meggyengült Debrecen még így sem okozhat gondot a székesfehérváriaknak.

Természetesen a hajdúságiak azért utaznak Felcsútra, hogy felborítsák az előzetes papírformát, de hogy erre mennyi esélyük van az nagy kérdés. A Fradi ellen már igencsak bíztatóan mozogtak Herczeg András fiai, viszont ipari mennyiségű gólhelyzetet szórakoztak el, amivel alaposan feltornázták az egyébként igen sokat látott tréner vérnyomását. A mester gondjait fokozhatja az a tény is, hogy a nem túl acélos keret egyik legjobbja Soós Bence sérülés miatt valószínűsíthetően hosszabb időre kidőlt a sorból.

A kedvezőtlen előjelek és az esélytelenség ellenére a Lokinak égetően szüksége lenne a pontokra, hiszen az álmoskönyvek szerint is öt forduló után még győzelem nélkül állni nem tesz jót az élvonalbeli tagság megőrzését célzó törekvéseknek.

Első félidő 1-0: 3.65