Bajnoki győzelemmel kozmetikázza-e a Vidi a csütörtöki El kudarcot?


DVSC Debrecen 1.62 Döntetlen 3.75 Gyirmót 5.00

Amikor azt mondjuk, hogy mostanság nem éppen a DVSC háza tájára jellemző a nyugalom szigete kifejezés akkor igencsak finoman fogalmazunk: a Loki igencsak beragadt a bajnoki rajtnál, két forduló után mindössze egy ponttal vesztegel, így a vezetőség nem látott más megoldást, mint elfogadta a vezetőedző, Kondás Elemér lemondását, aki helyett ideiglenes jelleggel a korábbi sikeredző, jelenleg az utánpótlásért felelős Herczeg András irányít.

De mi az elsődleges oka vajon a debreceni gyengélkedésnek? Számottevően nem változott a Debrecen kerete, bár igaz, hogy Coubally és Sidibe távoztak, akik korábban sokat tettek a piros-fehérekért, de az utóbbi időben már nem sok vizet zavartak. Velük szemben Bódi Ádám eligazolása érzékeny veszteség, de korántsem akkora, hogy a DVSC ilyen látványosan semmit ne akarjon játszani. A rossz nyelvek szerint mindez egyfajta abcúg volt a labdarúgók részéről Kondás vezetőedző felé, akinek távozásával egyből fejlődésnek indul Szakályék játéka. Ha ez igaz, akkor futballunkra újabb szégyenfoltként kerül, hogy a játékosuralom nevű intézmény továbbra is köszöni szépen, él és virul az NB1 keretén belül.

Ilyen körülmények között furcsa, de az élvonal abszolút újoncának minősülő Gyirmót úgy érkezik a Nagyerdőbe, hogy pontosan maga sem tudja mire számíthat. Urbányi István együttese eddig még veretlen a ligában – de az is igaz, hogy nyeretlen is – így viszonylag nyugodtan szelhette át szinte a teljes országot keleti irányban, mivel a sárga-kékek tudják aligha a Lokival kell versenyezniük majd élvonalbeli tagságuk megőrzéséért, ellenben egy megszerzett pontocska, vagy urambocsá egy győzelem ellenben kifejezetten lökést adhatna a gárdának.

A vendégek kerete ráadásul bővült is, hiszen a győriek egyéves szerződést kötöttek a korábban a Fradinál és az MTK-nál is megforduló, thaiföldi légióskodásból hazatért Csiki Norberttel, aki valószínűsíthetően Debrecenben még nem kap szerepet, de tehetsége alapján nagy esélye van arra, hogy később hasznos tagja legyen a sárga-kékeknek.

Tipp: Félidőben hazai: 2.28

MTK Budapest 1.80 Döntetlen 3.40 Mezőkövesd 4.25

Valahogy az MTK környékén se stimmelnek a dolgok, Teodoru Vaszilisz együttese szintén csak egy ponttal szerénykedik a tabella alsó fertályában, pedig az első két körben nem voltak verhetetlen ellenfelei, „csak” a Vasast illetve a Gyirmótot kellett volna két vállra fektetni.

A kék-fehérek visszafogott teljesítményére az se lehet mentség, hogy még mindig dunaújvárosi albérletükben kényszerülnek fogadni aktuális ellenfelüket, tudniillik a Hungária körúti arénára se lehetett kitenni túl gyakran a megtelt táblát és nagy valószínűséggel ez igaz marad az új stadion átadása után is.

Ha ehhez meg hozzátesszük, hogy meglehetősen korán és meglehetősen méltatlanul véget ért az európai (amennyiben Azerbajdzsán egyáltalán Európának számít) kaland Torghelléék számára úgy még nagyobbak a gondok és ha a másik újonc ellen se sikerül learatni az új szezon első sikerét akkor bizony el kell gondolkozni az MTK vezérkarának, hogy idén milyen célok elérése lehetnek reálisak.

A Mezőkövesdről se derült ki sok mostanáig, a csapatról elsősorban az jut a nagyérdemű eszébe, hogy (nagy valószínűséggel) minden idők legjobban elutasított ex-szövetségi kapitánya, Pintér Attila trenírozza a csapatot, de a pályán maradandó emléket eddig nem hagytak. Bár ha úgy vesszük bravúros volt hátrányból a pontszerzés a Gyirmóttal szemben és az se rossz teljesítmény, ha egyetlen kapura tartó lövésből gólt szerez egy gárda, ahogy a mezőkövesdiek ezt Szombathelyen tették egy hete.

Persze a kék sárgákra ugyanaz igaz, mint a másik újoncra, a Gyirmótiakra, hogy nem ezen a hétvégén kell elsősorban villogniuk, ellenben egy esetleges pontszerzés sokat hozhat a konyhájukra. Ha Pintér Attila pedig előhúzza feneketlen tarsolyából a híres (hírhedt?)tolódásos védekezés taktikáját, akkor ez utóbbi már nem is tűnik lehetetlennek.

Tipp: Végeredmény: 0-0 8.00

Videoton FC 1.67 Döntetlen 3.80 Vasas 4.50

Csütörtökön távolodóba kerültek utolsó nemzetközi kupás csapatunknak továbbjutási reményei, miután a székesfehérváriak egygólos vereséget szenvedtek a dán Midtyllandtól. Ilyen előzmények után Henning Berg tanítványainak a hazai pontvadászatban kellene kozmetikáznia, de ott is vannak hiányosságok miután az idény nyitányán a Diósgyőrbe tört bele a csapat bicskája (1-2) majd a következő körben az „atomvárosban” maradt el a győzelem (1-1).

Pánikra azonban nincsen ok, már csak azért sem, mert játékban a piros-kékek a dánoknál se teljesítettek rosszabbul, sőt bizonyították már, hogy képesek kemény csapatok ellen is helytállni, gondoljunk csak a szerb Csukaricski elleni itthoni győzelemre. (Igaz a könnyelműsködés is néha a terítékre kerül, erre a moldovai fiaskó a fájó példa).

Ami viszont érdekes pletyka a fehérváriak háza tájáról, hogy lehet, hogy a norvég edző máris átteszi délre, egész pontosan Izraelbe a székhelyét miután a források szerint ő az elsőszámú jelölt a Maccabi megüresedett kispadjára. Hogy ennek mennyi realitása van az még bizonytalan, de mint hír „kiválóan” alkalmas, hogy megzavarja a fejeket a vasárnapi csörte előtt.

Márpedig az önmagában sem tűnik sétagaloppnak, miután az idei szezon eddigi legkellemesebb meglepetését szolgáltató Vasas érkezik felcsúti vendégjátékra. Persze tévedés lenne azt állítani, hogy Michael Oenning gárdája szemkápráztatóan játszott (az MTK elleni nyitómeccs felvételét például szíves-örömest ajánljuk minden álmatlanságban szenvedőnek), de a tények –mint tudjuk makacs dolgok– és az angyalföldiek neve mellett a maximálisan megszerezhető hat pontocska díszeleg eddig.

Az igazolások is szemmel láthatóan jól sikerültek, hiszen a Lokival a BL-t is megjárt Polekszics kapus eddig magabiztosan teljesít, Vaskó Tamás két gólja az előző fordulóban aligha szorul bármilyen magyarázatra. A Vidi otthonában ugyan nem feltétlenül Könyveséknek áll a zászló, de ez igaz volt az MTK és a DVSC elleni meccsekre is. És aligha találnák olyan angyalföldi drukkert, aki ne lenne elégedett, ha ezúttal is borulna a papírforma.

Tipp: Döntetlen és mindkét csapat gólt szerez 5.10