Mit tudnak a szerbek, amit mi nem?


Egyszerűen elképedve állok az elmúlt hetek történéseivel szemben. A szerbek szétnyerték magukat olyan eseményeken, ahol a magyar sportolók is elindultak, csak kicsit korábban szálltak ki a küzdelemből. Az U20-as labdarúgók pont a magyar csapat testén keresztül iparkodtak egészen az aranyéremig, a női kosarasoknál pedig csak figyelték a hazai válogatott tagok, hogy mizu a szerbekkel. Elképesztő, ahogyan a szerbek valami irtóra jól tesznek. Korábban is láttunk már olyan csodát, amit csak a szerb szív szakított teljesítményben, de ilyen sűrűségű aranyesőre nem volt példa. Vagy legalábbis nem figyelt erre senki. Női kosárlabda Eb és korosztályos foci vb arany. Az igen.

Azt jó tudni, hogy a szerbek, meg az egykori Jugoszlávia lakói hogyan éreznek más iránt. Képesek úgy gyűlölni az ellenséget, hogy semmi sem riasztja vissza őket. Viszont ha valakit szeretnek, akkor annak az embernek mindenüket odaadják. Korábban az összetartás erejét az is megmutatta, hogy a szerb, horvát vagy szlovén labdarúgó válogatott nemzetközi tornán szemrebbenés nélkül széttépett bármilyen együttest, de ugyanígy képes volt rommá veretni magát.

Nyilasi Tibor nem olyan régen faggatta egykori szerb játékosát a titokról. A már régóta itt élő labdarúgó egy példát mondott Nyílnak a szerbek csapat mentalitásáról. Ha egy magyar játékos vesz egy kólát, megissza egyedül, ha egy szerb fiatal üdítőt vásárol, azonnal szétosztja játszó pajtásai között. Nem nagy ügy, de jelzésértékű.

Az U20-as fickók nem tojtak be akkor sem, amikor a magyarok ellen tíz emberrel játszottak. Megfogták a munkát, addig tolták magukat, míg a mieink hazarepültek. Aztán a többi meccsük is annyira izzadós volt, hogy már nem lehetett kimosni a mezt, mert a munkaszag beleolvadt a trikóba. Fasza gyerekek, aranyérem lett a jutalmuk.

Az megint más téma, hogy a nagy szegénységben a szerb csapatok nem tudnak külföldi játékost igazolni a turisztika főosztály segítségével. Azokhoz nyúlnak, akiket kineveltek! Később jó haszonnal eladják őket! Ennyire egyszerű a feladat. A csapatok nem lógnak az állam jótékony mellén, sem bújtatva, sem nyíltan. Aki nem dolgozik, ne is egyék! Patyomkin-városi sportklubot ők nem építenek. Fiatalokat viszont a nagycsapatba beépítenek. Mert ez mindenkinek hasznos. A gyümölcsöző munka.

Arra viszont tutira fogadnék, hogy mivel a Lineker-i német elmélet ebben a szezonban több korosztályban is bebukott, nagy söprés lesz a germán labdarúgásban. És ha még a női csapat a vébén hamuvá ég, akkor még jobban emelném a tétet.

Itt találsz oddsokat a női világbajnoksághoz!