Mi vár a magyar klubcsapatokra az európai kupákban?


Kisorsolták Nyonban a Bajnokok Ligája, illetve az Európa Liga előselejtezőinek párosításait. A magyar bajnok Honvéd a második körben csatlakozik be a küzdelmekben, míg az EL-csapatok már rögtön az első fordulóban pályára lépnek.

2017. 07. 11. (kedd) Hapoel Beer Sheva–Honvéd
A kispestiek már elve nem számolhattak könnyű ellenféllel és ennek megfelelően az izraeli Hapoel Beer Sheva sem az. Tavaly majdnem bejutottak a Bajnokok Ligája főtáblájára, de végül a Celtic bizonyult jobbnak náluk az utolsó selejtezőn (a skótok 5-4-es összesítéssel mentek tovább).

Az izraeliek az Európa Ligában vigasztalódhattak, ami olyannyira jól sült el, hogy a csoportkört is túlélték. Februárban aztán a Besiktas kettős győzelemmel búcsúztatta őket a második számú európai kupából.

Az mindenképp jó, hogy idegenben kezdenek a kispestiek, viszont hazai pályán nem számíthatnak a szurkolóik biztatására, ugyanis még egy 2013-as Európa Liga selejtező után az UEFA egy plusz egy meccsre (még egy 2008-as, felfüggesztett stadionbezárást is hozzátett bónuszként a szövetség) zárt kaput rendelt el a Honvéd szurkolóinak rasszista és homofób viselkedésével magyarázva a döntést.


2017. 06. 29. (csütörtök) Beitar Jeruzsálem–Vasas
A Vasas ellenfele a harmadik helyen zárt az izraeli bajnokságban. A klub neve onnan lehet ismerős, hogy Pisont István 1995 és 1998 között ott futballozott. Annyira nincs erős ellenfélről szó, mint a Honvéd esetében, ugyanakkor elég nagy meglepetés volna, ha az angyalföldiek valahogy továbbverekednék magukat.


2017. 06. 29. (csütörtök) Ferencváros–Jelgava
Első ránézésre nem tűnik különösebben veszélyesnek a Fradi ellenfele, de hát tavaly az albán második sem látszott annak és mégis mi lett belőle. Jelgava egy 62 ezres város Lettországban, a futballcsapatuk jelenleg a harmadik helyen áll a lett bajnokságban, melyet tavasz-ősz rendszerben játszanak, magyarul javában zajlik a pontvadászat náluk. Ez azt jelenti, hogy játékban vannak és emiatt valószínűleg eléggé megnehezítik majd a zöld-fehérek dolgát. Tavaly Egyébként 3-0-s összesítéssel búcsúztatták a pozsonyi Slovant az Európa Ligából, erről a frissen igazolt Priskin Tamás biztos nem felejtett el beszámolni a társaknak (mert ugye tavaly ilyenkor ő még a szlovákoknál rúgta a bőrt).


2017. 06. 29. (csütörtök) Videoton – Balzan
A magyar csapatok közül alighanem a Videoton kapta a legkönnyebb ellenfelet – már ha egy honi klubcsapat esetében lehet könnyű ellenfélről beszélni európai kupában. A Balzan FC egy mindössze 9000 lakost számláló máltai városka (Ħamrun) csapata és második helyen végzett a bajnokságban. Az elmúlt két évben próbálkoztak rendesen az Európa Ligában, de az első körnél egyszer sem jutottak tovább. Bízzunk benne, hogy nem most törik meg majd ez a sorozatuk.