Mi lesz a következő lépés Big Sam számára?


Még a júliusi székfoglalója során jelentette be Sam Allardyce, hogy a szövetségi kapitányi poszt lesz az utolsó állomás menedzseri karrierje során, amely meglehetősen szerény körülmények között kezdődött még a Limerick FC trénereként.

A kijelölése a nemzeti tizenegy élére az abszolút csúcsot jelentette Allardyce karrierjében, egyben elismerése volt 25 évnyi „tűzoltói” munkásságának, amelyet különféle kis – és középcsapatok élén töltött. Joggal hihette a rutinos szakember, hogy hazája válogatottjának vezetése méltó megkoronázása lehet szakmai pályafutásának.

„61 éves vagyok és nemsokára betöltöm a 62-őt. Ezek után hová fejlődjek még tovább?” – tette fel a költői kérdést azon az ominózus júliusi sajtótájékoztatón.

De Allardyce regnálása szabályos „pünkösdi királyságba” torkollott, egész pontosan abba a kétes dicsőségbe, hogy ő lett Anglia történelmének legrövidebb ideig hivatalban lévő szövetségi kapitánya. De mi következhet ezután „Big Sam” életében?

Könnyen megeshet ugyanis, hogy utoljára láthattuk őt vezetőedzőként.

Nem csak arról van szó, hogy viharos módon távozott a szövetségi kapitányság „tüzes trónjáról”, de simán benne van a pakliban, hogy végképp visszavonul spanyolországi villájába, mivel ennek gondolatával már 18 hónappal ezelőtt is kacérkodott.

Először a végleges visszavonulás gondolata 2015 májusában körvonalazódott a fejében miután távozott a West Ham United kispadjáról, miután kissé megcsömörlött a sok felhajtástól és sajtónyilvánosságtól amely egy angol élvonalbeli trénert övez és amelynek már több mint tíz éve ő maga is részese volt.

De miután bő három hónapot töltött pihenéssel a mediterrán tengerparton ismét bizseregni kezdett a tenyere és rádöbbent, hogy hiányzik a munka és az azzal járó adrenalin, így felesége kétségbeesett tiltakozása ellenére úgy döntött visszatér a hazai futball körforgásába.

Ilyen előzmények után fogadta el a kiesőhelyen állomásozó Sunderland edző székét 2015 októberében, amikor úgy tűnt, hogy a „Fekete macskákat” csak Jóisten menti meg a másodosztályba történő kieséstől. Ugyanakkor már akkor terjengtek arról hírek ha ez valóban bekövetkezik, akkor „Big Sam” is távozik, mivel a másodosztályú munkához nem igazán fűlik a foga.

Az viszont, hogy a Sunderland végül bennmaradt a legjobbak között, abban oroszlánrésze volt a menedzser munkásságának.

A piros-fehér-feketék az utolsó 11 fordulóban csak egyetlen alkalommal veszítettek, így miután a bennmaradás biztossá vált, a Fény Stadionjának szurkolóserege végignézhette (szórakoztatta) a nem éppen nádszáltermetű vezetőedző „győzelmi táncát”, amivel újra csak bizonyságát adta, hogy mennyire szenvedélyesen szereti még mindig ezt a játékot.

Az angol szövetségi kapitányi munkához is hatalmas ambíciókkal futott neki, miután átvette a gyeplőt Roy Hodgsontól, teljesen kizárva szinte minden mást az életéből.

Az elmúlt hét eseményei ezért valósággal bombaként robbantak, a(z ex) szövetségi kapitánynak meg maradt a harag, a sokk, a levertség, hogy ilyen körülmények között veszítette el azt a munkát, amelyre mindennél jobban vágyott.

Aligha kétséges miután ez a botrány lecsitul, lesznek azért még klubok, amelyek keresni fogják a szakembert.

Amikor beindul majd a szezonban az „edzőkeringő” akkor a rosszul álló csapatok valamelyikénél fel fog merülni Allardyce neve, hogy ő az a tréner, akivel 100%-ban el lehet kerülni a kiesést.

A nagy kérdés már csak az, hogy a szíve legmélyén akar még egyáltalán menedzser lenni?

Miután elveszítette a szövetségi kapitányi munkáját „Big Sam” súlyos érzelmi válságba került. Erről tudna mesélni közvetlen előde Roy Hodgson is, aki immár három hónapja történő leváltása óta sem jelen meg sűrűn a nyilvánosság előtt.

Természetesen Allardyce-nak van bőven lehetősége mást is csinálni az edzősködés mellett.

Elmehet például televíziós szakértőnek, főleg most, hogy jövő héten folytatódnak a világbajnoki selejtezők.

De az sem elképzelhetetlen, hogy a nagy tapasztalattal rendelkező 61 éves szakember szakmai igazgatóként helyezkedik egy klubnál. Amennyiben így lesz, Bolton kézenfekvő választás lenne, hiszen legnagyobb sikereit ennél a klubnál érte el és szakmai hírnevét is a Wanderersnél alapozta meg.

De még az is lehet, hogy meg tudja győzni feleségét, Lynnét, hogy csak egy utolsó vezetőedzői állással tudja helyreállítani a reputációját az elmúlt napok súlyos kritikája és kudarca után.

Még biztosan fogunk hallani Sam Allardyce-ról. Sohasem volt az a típusú ember, hogy hosszútávon csendben maradjon.

De hogy menedzserként viszontlátjuk-e még őt, az még igencsak kérdéses.