Megyei bajnokság, ahol a valódi foci lakik


Fantasztikus a magyar megyei bajnokság! Vagy ahogyan sokan ismerik, a mennyei megyei, bár ebbe a kategóriába inkább a megyei II. meg a megyei III. tartozik. Ahol aztán tényleg nincs semmi fizetség, legfeljebb egy karton mosósör a palackozott italok boltjából. Ahol még az is előfordul, hogy amikor a játékvezető a meccs előtt igazoltatja a játékosokat, az egyik kérdezett nem tudja megmondani az édesanyja nevét. Mert hamis névvel szeretett volna focizni.

Ahol viszont én járok hétvégenként, ott komoly a tét. A megyei I. Ahol néhány helyen persze fizetés is jár. Bájosan költségtérítésnek nevezik, de senki ne lepődjön meg, és ne forgassa a nyakát erkölcsösen. Ausztriában ugyanez a szitu. Csak ott „juróban” osztják, és az egykori magyar fényesebb vitézek akár még Hajdú-Bihar megyéből is keresztül vágtatnak az országon egy osztrák negyedosztályú gázsiért.

De a megye egyes csapatokban szerepelnek az igazi harcosok. Akik a munka mellett vállalják az edzéssel járó terhelést, a családtól távol maradást, mondjuk az idegenbeli mérkőzések miatt.

Pusztavámon például – ahol megdöbbenve értesültem a helyi pékség megszűnéséről – nagyon fontos taktikai tényező a hajtás. Fogalmam sem volt mi az, de elmagyarázták. Kettő, kulcsfontosságú játékos a helyi tehenészetben dolgozik, és ha úgy adódik, akkor bizony menniük kell a teheneket fejni. Nem úgy, mint régen, de a fejő automatát csak fel kell tenni a tehén tőgyére. Jöhet a Barcelona vagy a csicsás Chelsea, ha fejés van, akkor oda kell menni. Ha nincs hajtás, jönnek a pengék, ha van, akkor ott az újratervezés.

Vagy a tatai Goldschmidt Tibor, aki a csapat legnagyobb gólvadásza. Iszonyatosan keményen dolgozik a meccseken, emiatt arccsont törést szenvedett. Három hétig szájzárral kellett élnie, gondolom a csaja ennek eléggé örült, mert addig nem volt vita otthon. Szegény Tibi, mit érezhetett, amikor meglátta őt drótos álarcban a munkahelyi főnöke.

Ott van még a gyöngyösi csapat kapitánya is, aki civilben a helyi rendőrkapitányság második embere. Kegyetlen kemény védő, ügyes gólszerző, példakép. Kérdés, hogyan éli meg azt, ha mondjuk egy 21 éves játékvezető felelősségre vonja, hovatovább bünteti. Még csak nem is szupertraffipax-szal! Csak simán síppal.

Ki nem maradhat a Nagybátony csapata, amelyben két apa együtt játszik két fiával. Gazdag Imre 48 évesen passzol 20 éves Dávid fiának, akinek hamarosan kisfia születik. Tehát még az is lehet, hogy a nagyapa az unokájával varázsol majd. Jó, ez csak Izlandon valós, ahol már a 14 éves fiatalember is családapa. Mint például Eidur Gudjohnsen és családja.

Fogadjunk, hogy ezek a hétköznapi hősök jelentik a valódi focivilágot!