A „még 50 perc” után már mindent értünk


Egy kicsit paráztam ettől a válogatottas filmtől. Nem értettem a műsorra tűzés okát, de bíztam benne, hogy jó lesz az emlékezés a vetítés után.

Az eleje kemény volt. Kiderült, hogy milyen tudású emberek élnek és alkotnak a magyar fociközegben évek óta. Papírlapra írt taktika, csókolózás a gólok után. A bennfentesség, az akol meleg gőzölgése, a semmi gazdagon eladása. Fény derült az illuzionisták mutatványának hátterére. A semmire. Ami aztán egy jól látható, nagy nyolcasban öltött alakot. Pusztító hablatyolás, óvatos merengés. Sehol a tűz, sehol a vezérség. Ami miatt valaki vezető lehet alanyi jogán. Kész. A film első harmada kérdőjelek sokaságát ontja a meghatározó, öregecskedő szakik szerepéről a hazai gyepen.

A következő kapitány tiltása a kamera irányába elkeserítő, de nagyon tanulságos. Ha hozzávesszük a beszédtechnika tanár későbbi jelenlétét, nem kell tovább magyarázni. Amúgy meg nincs benne annyi, hogy tovább zsibbadjunk!

Dárdai Pál. A friss levegő, az új energia, a mindent elsöprő lelkesedés. Végre. A nyomasztó jelenetek után a megkönnyebbülés. Végre, az élet jelei, ami miatt most Galliában készül a nemzeti. Így, ilyen határozott férfinak kell mutatnia magát egy kapitánynak. Minden tudományos okosságot bevetett Dárdai, plusz a személyes kisugárzását. De mindenki érezhette őt. A feltámadás nemzeti megfelelője. Jó volt látni! Felüdülés. Kicsi ízelítő, hogyan mennek a dolgok külhonban. Nem rongyosra gyűrt papírból, hanem modernül. Ahogyan a kor diktálja.

Nem kézzel skiccelt, asztalfiókba belapított gyermekrajzzal, fallikus formátumban. Hanem Excelben.

Akkor is és most is sír a szám, hogy Palit nem hagyták nekünk. Bár tutira belepusztult volna és így ő járt jobban. Storck meg szenvedett, hogy kevesen értik angolul. Plusz ő sem kapizsgálta mit beszélnek a játékosok. De jó volt az energiája. Csak nem jött át. Első kézből többet ér a lelkesedés. Az kellett volna.

A játékos alfahímek sem úgy mutatták magukat a végső harci buzdításkor, mint ahogyan elvárható lenne. Hiányérzetem maradt a kanok szereplését illetően. Mutatós hangulati elemek, de mintha a kamera lenne a fő motivátor.

Kicsit többet vártam.

Fogadjunk, sokat lehet vitatkozni a filmen! 

Fogadj az Európa-bajnokságra a legjobb oddsokon!