A legkisebb fiú meséje


A kicsi vörös üstökű gyerek elindult a világba. Először szülőhelyéről, Kazincbarcikáról Csobánkára, ahol, mint a mesében, ha nem is öregapjának, de tisztelettel szólította nevelőapját. Az iskolában – első, de kőkemény próbatételként – kivívta mindenki elismerését a foci iránti alázatával, megszállottságával. A tanulással már kevésbé, hiszen elég sok buktatón kellett átkelnie Kleinheisler Lászlónak.

Közben tényleg, mint a mesében! Mindenki a kisfiú mögé állt! Hol egy labdával, máskor a tanárok a jóindulatukkal, hol meg egy jobb focicsukával. Mintha az összes, a fiatalember életében szereplő személy csak azt akarta volna, hogy a tiszta véletlenül „Vörös” becenevű srác maradjon az úton. Amely a mesebeli főhőst a boldogsághoz viszi. Ám tudjuk, a mesebeli legkisebb fiú útja, a mesében sárkányokkal, a magyar fociban meg giga-csapdákkal zsúfolt. Így történt. A valóság kimosta a mesét.

Addig szépen ívelt a fiú útja, amíg „Scholes-ként” beverekedte magát először az utánpótlás válogatottba, majd onnan a Videotonba. Itt aztán egy kicsit elkeveredett hősünk a rengetegben. Sérülés, dühödt bikaként való ámokfutás, érdemtelen elfelejtés, bokáztatás, mellőzés, enyhe kirúgás. Miközben ösztönösen megmaradt harcosnak. Ezt bemutatta akkor is, amikor az NB III-ban hibernálták. Jó hosszú volt a fagyasztás, de ő ugyanúgy, mint a Han Solo kapitány kiolvadt innen. Mégpedig a válogatott melegítette fel a fagyasztóból.

Bernd Strock szövetségi kapitány, mindenki legnagyobb elképedésére bevitte Lászlót a válogatottba. A semmiből, ahol csak a konoksága, a foci szeretetet éltette. Úgy érkezett az Eb-selejtezőre, hogy nyomokban sem látszott rajta a hosszú tétlenség. Mint a mesében, a legkisebb fiú, elővette a tarisznyájából a múlt harcosságát, alázatát, merészségét. Irgalmatlan nagy gólt rúgott a norvégoknak. Talán bosszúból, az őt ért sérelmekért, a megaláztatásért. Mindenért.

Aztán a mese folytatódott. A tehetetlen sodródás után karakteres belépő. Nem a tüzet okádó sárkány szája elé, de majdnem olyan kemény helyre. A Bundesliga menő Werder Bremenhez. Ahol megint nem tesz mást, mint idehaza. Szereti a focit, akarja a munkát. Nem fél semmitől.

Brávóztak a germánok, brávóztak idehaza. Még azok is, akik megdöbbenve nézték őt a válogatott mezben!

Fogadjunk, ezzel az eltökélt fellépésével egyből elnyerte a németek tetszését!

Fogadj a futsal Európa-bajnokság meccseire!