Ki lesz a válogatott szövetségi kapitánya?


Ha cinikusan állunk a kérdéshez, akkor mondhatjuk, hogy alig telt el egy év és az MLSZ megint szövetségi kapitányt keres. Persze a helyzet ennél jóval összetettebb, csak a rend kedvéért vegyük sorra a történéseket.

Miután szerethető válogatottunkat elverték, mint szódás a lovát Bukarestben, majd Amszterdamban is, Egervári Sándornak nem volt többet maradása a kispadon. Egy rövid „interregnumot” követően nagyjából egy évvel ezelőtt kinevezték Pintér Attilát, amit hetekig senki nem akart elhinni. Pintér rövid regnálása során valahogy nyoma sem volt a beígért harapós válogatottnak, volt helyette sok összetartás, meg tolódás.

Az észak-írek elleni vereség után Pintér távozott, majd Dárdai beugrott három meccsre (ha az oroszok elleni barátságos mérkőzést is beleszámítjuk, akkor négyre), ami olyannyira jól sült el, hogy komoly esély van Dárdai Pál újbóli kinevezésére, ezúttal hosszabb távra (3.50). Csányi Sándor, az MLSZ elnöke a Hertha alkalmazásában álló szakembert látná legszívesebben a kispadon – persze ehhez a berlini klubnak is van egy-két szava.

A hírek szerint Dárdai mellett még „két neves külföldi szakember” van a Magyar Labdarúgó-szövetség tarsolyában. Nos, nyilván nem tudni, hogy kikre is gondolnak pontosan, de mintha pont hasonló dolgokat hallottunk volna Pintér tavalyi kinevezése előtt is…

Ilyenformán egyáltalán nem lenne meglepő, ha az u19-es válogatottal óriásit bukó Mészöly Gézát neveznék ki (15.00) vagy esetleg a manapság az MTK-nál dolgozó László Csabát (4.00). Utóbbi amúgy még nem is olyan rossz ötlet.

De a lehetséges jelöltek listáján – mint mindig – ott találhatjuk Bölöni Lászlót (18.00), akinek nevét annak ellenére rendszeresen bedobják, hogy számtalanszor elmondta: komoly személyi változásokra van szükség ahhoz a magyar labdarúgás vezetésében ahhoz, hogy ő idejöjjön. Az elmúlt huszonnégy évet figyelembe véve erre aztán várhatunk…

Na de térjünk vissza a neves, de annál rejtélyesebb külföldi szakemberekhez. Néhány hazai orgánum már tudni véli, hogy ha nem Dárdai lesz az edző, akkor egy belga vagy holland mester érkezhet. Nos, hollandokkal szinte már Dunát lehetne rekeszteni, legalábbis azokkal, akik szóba jöhetnek a szövetségi kapitány posztján. Itt van például Dick Advocaat (25.00), aki ült már az orosz, a holland, a belga, az Egyesült Arab Emirátusok és a dél-koreai nemzeti csapat kispadján. Szóval van rutinja rendesen.

Vagy ott van például Huub Stevens (5.00), aki ugyan jelenleg a Stuttgart alkalmazásában áll, de a sváb csapat teljesítményét elnézve nem lenne meglepő, ha rövid úton megválnának tőle.

Aztán ha már a holland vonalat mustráljuk, nem mehetünk el szó nélkül Henk Ten Cate (30.00) mellett sem. Az MTK egykori mestere mellett szólhat, hogy jól ismeri a magyar viszonyokat, nem véletlenül merül föl a neve időről-időre, mint szövetségi kapitány jelölt.

A közelmúltban Lars Lagerback (25.00) és Sven-Göran Eriksson (30.00) nevét is sokat emlegették, de azért bármelyikük kinevezése nagy melepetés lenne.

Tipp: Dárdai Pál lesz a szövetségi kapitány @ 3.50