Jonathan Wilson taktikai előzetese a Portugália-Franciaország Eb-döntőhöz


CSAPATHÍREK

Egyedül Pepe játéka kétséges sérülés miatt, őt leszámítva mindenki egészséges mindkét oldalon. William Carvalho is pályára léphet, mert letöltötte eltiltását. Valószínűleg játszani is fog Danilo Pereira helyén, aki a Wales ellen elődöntőben pótolta őt a középpálya hátsó részén.

A németek elleni elődöntőben Samuel Umtiti megint a védelem tengelyében jutott szerephez annak ellenére, hogy Adil Rami akkor már letöltötte eltiltását. Umtiti meghálálta a bizalmat, nagyszerűen játszott és nagy eséllyel a döntőben is ő kap majd lehetőséget. Moussa Sissoko is kiváló volt a németek ellen, de ő nem biztos, hogy pályára lép majd. Helyette Kante játszhat, ha Didier Deschamps a 4-3-3-as felállást választja majd a 4-2-3-1 helyett.

 

PILLANATNYI FORMA

TOPSHOT-FBL-EURO-2016-MATCH50-GER-FRA : News Photo

A franciák négy gyengébb meccs után – melyek során a második félidőben rendre sikerült feljavulniuk, valamelyest feledtetve az első játékrész gyötrelmeit – az Izland elleni negyeddöntőben már rendesen felpörögtek az első félidőben is és négy gólt szereztek (a végeredmény 5-2 lett). A németekkel játszott elődöntő már inkább a védekezésről és a helyzetkihasználás hatékonyságáról szólt.

Az elődöntőben aratott győzelem vagy inspirálóan hatott a csapatra, vagy pedig érzelmileg teljesen felmorzsolta őket. Eddig a minta az volt, hogy egy adott csapat, amely emlékezetes győzelmet aratott előzőleg, a rákövetkező meccset elveszítette: az olaszok megverték a spanyolokat, aztán Olaszország kikapott a németektől, majd Németország elveszítette a franciák elleni meccset. Fenntartani a játék színvonalát egy dolog, de az intenzitás már egy másik történet. 

Portugália egy felejthető csoportteljesítmény után igencsak összeszedte magát az egyenes kieséses szakaszban. Fernando Santos újjászervezte a középpályát és ennek köszönhetően csak egy gólt kaptak a legutóbbi 300 perc során.

 

TALÁLKOZÓK A MÚLTBAN

A franciáknak igen jó mérlege van Portugáliával szemben. Huszonnégy meccsből tizennyolcat megnyertek és nem utolsó sorban a legutóbbi tíz alkalommal is győztesen hagyták el a pályát. A portugálok utoljára 1975-ben verték meg a gallokat.

Ami igazán fontos, hogy a franciák három közelmúltbeli tétmeccsen is legyőzték a luzitánokat: világbajnoki elődöntőben (2006), Zidane büntetőjével; Eb-elődöntőben (2000), szintén Zidane tizenegyesével; illetve a ’84-es Európa-bajnokság elődöntőjében, amikor a franciák a hosszabbítás utolsó hat percében két gólt lőttek és azzal 3-2-re megnyerték a meccset.

 

A FRANCIÁK FORMÁCIÓJA

Germany v France - Semi Final: UEFA Euro 2016 : News Photo

A nagy kérdés Deschamps számára, hogy a 4-2-3-1-et vagy 4-3-3-at választja-e majd. Előbbi inkább támadó felállás és Antoine Griezmann közel helyezkedhet Olivier Giroud-hoz, amiből az egész csapat profitálhat. Ugyanakkor az elődöntő első félideje megmutatta, hogy ezzel a taktikával a középpálya feletti kontrollt kockáztatják.

Sissoko játékának ára, hogy Kanténak visszavontabban kell futballoznia. Ugyanakkor Dimitri Payet – aki a leggyengébb teljesítményt pont az elődöntőben nyújtotta – támadás befejezései pikánssá tehetik a Portugália elleni meccset.

A támadó felfogás azt a veszélyt hordozza magában, hogy ha Griezmann egy az egyben rászabadul Carvalhóra és a portugál középhátvédekre, akkor Portugália átveheti az irányítást a középpályán, nyomás alatt tartva Blaise Matuidit és Paul Pogbát. Utóbbi bár jó futballista, de nem feltétlenül klasszikus középpályás.

 

A SZÉLEK FONTOSSÁGA

A portugál belső védők sokat fejlődtek a kieséses szakasz során, főleg ha a tizenhatoson belülre ívelt labdákról volt szó és ez frusztráló lehet Giroud számára. Ezt föltörni leginkább a szélekről belőtt labdákkal lehet, mert akkor a középpályások nem tudják kellően segíteni a belső védőket. A lengyelek elleni meccsen Kamil Grosicki számára sok területet hagytak és lehet, hogy ha Payet és Sissoko (vagy akár Griezmann) mélységből vagy a szélekről érkezik, az összekuszálhatja a portugálokat. 

Ha Griezmann középen játszik – még akkor is, ha esetleg Giroud-tól távol – kiveheti a Carvalhót a pozíciójából. Akárhogy is, a franciáknak kell majd kezdeményezniük a döntőben.

 

MEGÁLLÍTANI RONALDÓT

FBL-EURO-2016-MATCH49-POR-WAL : News Photo

A modern Ronaldo a tizenhatos környékén portyázik. Nem az a játékos, aki mélyen visszamegy labdáért. Nem egy cselgép, mint korábban. Ezen az Európa-bajnokságon inkább afféle ötvözete egy klasszikus kilencesnek és egy folyamatosan befelé húzó jobbszélsőnek. Mondhatnánk, Tommy Lawton és Alex James szerelemgyermeke. 

Árgus szemekkel figyeli majd, hogy mikor lesz egy kis terület a balhátvéd Evra és a mellette helyezkedő belső védő (valószínűleg Umiti) között. Patrice Evrának nem ez a legjobb tornája és Umitinek – bár nagyszerűen játszott az elődöntőben – nincs még elég tapasztalata. Ez a tengely nagy lehetőségeket rejt a portugálok számára.

 

ÍTÉLET

Ha a realitásokat nézzük, akkor a franciáknak kell nyernie. Jobb támadóik vannak, kezdeményezőbbek és izgalmasabb focit játszanak. Minderre jön még a hazai pálya előnye. Viszont a portugálok bátrak és nehéz őket megtörni, miközben a franciák védelme egészen az elődöntőig nem volt az igazi. A portugál sikerért kínált odds még ennek tükrében is túl magas 4.45

Két üdvözítő stratégia lehet ebben az esetben. A portugálok győzelmére tenni +0,5-el 1.83, vagy nagyot kockáztatni és a Portugáliát megtenni úgy, hogy nem várunk többet 2,5 gólnál 7.50.