Jonathan Wilson taktikai előzetese az Anglia-Spanyolország barátságos meccshez


CSAPATHÍREK

A barátságos meccseknél mindig gondot okoz előre megjósolni, hogy kik lépnek majd pályára, főleg ha tudjuk: a mérkőzést követően egyik válogatott sem játszik márciusig. Harry Kane például már távozott is az angol válogatott edzőtáborából, hogy a Tottenhamnél kezeljék bokasérülését. Plusz nagyon úgy fest, hogy Gareth Southgate megegyezett a Premier League klubokkal és nem hajtja szét a játékosokat. 

A spanyolok is nélkülözni fogják a csapat gerincét: Andres Iniesta, Diego Costa, Sergio Ramos és Gerard Pique biztos nem játszik majd.

 

AKTUÁLIS FORMA

Amióta Julen Lopetegui váltotta a kispadon Vicente Del Bosquét a spanyolok kiábrándító Európa-bajnoki szereplése után, a hispánok könyörtelenül elbántak a náluk jóval gyengébb ellenfeleikkel. Liechtenstein, Albánia és Macedónia ellen összesen 14 gólt rúgtak és egyet sem kaptak. Az is szép teljesítmény volt tőlük, amikor a belgákat 2-0-ra verték barátságos meccsen. Csupán egyszer került porszem a gépezetbe, mégpedig az olaszok elleni 1-1 alkalmával. Akkor hiába szerezték meg a vezetést és domináltak egész meccsen, nem tudták behúzni a találkozót. 

Anglia négy világbajnoki selejtezőn van túl azóta, hogy nyáron kiesett az Eb-ről Izland ellen. Gólt egyik meccsen sem kapott, de ez inkább csak a szerencsének köszönhető. A szlovéniai 0-0-s döntetlen alapvető hiányosságokra mutatott rá, és a skótok elleni 3-0-s győzelem sem volt olyan egyszerű, mint azt a végeredmény sugallja.

 

A MÚLT

A spanyol válogatott volt az első olyan csapat, amely ellen Anglia először kikapott idegenben. Mindez 1929-ben történt, a madridi mérkőzésen 4-3-ra győzött Spanyolország. Két évvel később az angolok alaposan bosszút álltak és 7-1-re verték a spanyolokat a Highbury gyepén. 

Mostanában gyakran játszik ez a két csapat barátságos meccset egymással. A legutóbbi 15 évben összesen hatszor találkozott a két válogatott, a legutóbbi öt mérkőzésből négyet Spanyolország nyert. Tavaly a spanyolok kényelmes játékkal 2-0-ra nyertek Alicantéban, 2011-ben viszont Anglia 1-0-ra győzött a Wembley-ben, Phil Jones megalkuvást nem tűrő játékának és Lampard tizenegyesből szerzett góljának köszönhetően (1-0). Egyébként az a meccs volt Fabio Capello utolsó előtti mérkőzése angol szövetségi kapitányként.

 

A KONTRÁZÁS LEHETŐSÉGE

Roy Hodgson mindig is mondta, hogy az angol válogatott akkor teljesítene a legjobban, ha nem ők birtokolnák folyamatosan a labdát egy mélyen védekező csapattal szemben, meddő mezőnyfölényt kialakítva ezzel. Most itt a nagy lehetőség, hogy Anglia kipróbáljon valami mást, bár – és itt el is érkeztünk a válogatott foci egyik rákfenéjéhez – mindez egy barátságos meccsen történhet majd meg, ahol a két csapat lelkesedése megkérdőjelezhető, illetve nagy eséllyel egyik oldal sem a legjobb játékosait küldi majd harcba.

Ugyanakkor míg a legtöbb válogatott mélyen védekezik és elnyeli a rá nehezedő nyomást, addig a spanyolok szeretik följebb tolni a játékot. Anglia most nem fogja dominálni a mérkőzést, de kihasználhatja a kontrákban rejlő lehetőségeket.

 

AZ ANGOL CSATÁROK

Azzal, hogy Kane visszatért a Tottenhamhez, illetve Daniel Sturridge (aki a skótok ellen az első gólt rúgta) pihentetése miatt nagy eséllyel Jamie Vardy kezd majd elöl. Ő nincs túl jó formában mostanság, a bajnokságban csak két gólt szerzett eddig – a legutóbbit egy hónappal ezelőtt – és az Európa-bajnokságon sem ment neki jól a foci. Viszont ez tipikusan egy olyan mérkőzés, ami elősegítheti a fejlődését. Ő az egyik olyan támadó a keretben, aki kihasználhatja azokat az üres területeket, melyeket a spanyolok előszeretettel szabadon hagynak hátul.

 

CSATA A KÖZÉPPÁLYÁN

Eric Diert valószínűleg pihentetik és emiatt Jack Wilshere juthat majd szerephez védekező középpályásként Jordan Henderson mellett. Ez egy remek alkalom lesz arra, hogy kiderüljön, hogyan sikerült a hosszabb sérülések utáni rehabilitációja, illetve mennyire fekszik majd neki a védekező szerep. 

Nagyjából ugyanez elmondható Hendersonról is, aki amúgy vastagon benne van a Liverpool jó szereplésében, ám játéka inkább energikus mintsem fegyelmezett és gyakran megfeledkezik arról, hogy a hátvédsor támogatása a legfőbb feladata. Különösen válogatott szinten szembetűnő ez, ahol a presszing sokkal kevésbé kifinomultabb, mint a klubok esetében. Egyelőre úgy tűnik, hogy mindkét játékos akkor lenne képes a legjobb teljesítményre, ha Dier lenne mellettük és nem egymással kéne játszaniuk.

Ha Lopetegui a legjobb játékosait küldi majd a középpályára – Busquets, Koke and Thiago Alcantara – akkor ott biztos nem lesz könyörület.

 

ÍTÉLET

Spanyolország még akkor is túl ügyes és okos ellenfél, ha nem szerepelt túl jól a legutóbbi vb-n, illetve Eb-n. Különösen ennek az összetákolt angol válogatottnak okozhat majd nehéz perceket. A barátságos meccseken sosincs nagy hajtás, főleg az utolsó fél órák laposak a sok csere miatt. Ezért aztán gólparádéra senki ne számítson, viszont egy kényelmes spanyol győzelem benne van a pakliban. A vendégsikerre kínált odds relatíve nagyvonalú 2.50 de egy, a pontos eredményre tett kombinációval is jól járhatunk (0-1 8.00, 0-2 12.00, 1-2 9.50).