Ismerkedjünk az MLS-szel!


Az MLS – csakúgy, mint a többi amerikai liga esetében – Keleti és Nyugati Konferenciára van fölosztva, melyekben egyenként 11 csapat található (összesen tehát 22, ebből 19 amerikai és 3 kanadai együttes). A bajnokság alapszakasza márciustól októberig tart, 23 meccset az adott Konferencián belül játszanak egymással a csapatok, 11-szer pedig más Konferenciák együtteseivel találkoznak. Ezt követően jön a rájátszás, ahol 12 csapat játszik és nagyjából december elején ér véget a pontvadászat.

Magyar vonatkozása is van az észak-amerikai bajnokságnak: Urbányi István, Hercegfalvi Zoltán, Németh Krisztián régebben ott játszott, míg Sallói Dániel és Nikolics Nemanja jelenleg is ott rúgja a bőrt.

Chicago Fire–Vancouver Whitecaps
A Nikolics Nemanját és Bastian Scweinsteigert is soraiban tudó Chicago Fire 17 lejátszott meccs után a második helyen áll a Keleti Konferenciában, egy ponttal lemaradva listavezető Toronto mögött (amely eggyel több meccset játszott). A Chicagónak hazai pályán igen jó mérlege van a szezonban (8-1-0) és a kilenc bajnoki meccs során mindössze három gólt kaptak összesen.

A Vancouver korántsem ilyen jó csapat, ezt a Nyugati Konferenciában elfoglalt hetedik helyük is jelzi. Idegenbeli mérlegük ebben a szezonban 2-1-4, szóval papíron nincs sok esélyük a Szeles Városban.

Nem mellesleg Nikolics 14 találattal vezeti az amerikai góllövőlistát és ugyan a Cincinnati elleni, hétközi kupameccsen tizenegyest rontott, bőven van arra esély, hogy betalál majd ezen a bajnokin. Bátrabbak akár kombinációban is megtehetik a hazai győzelmet és Nikolics gólját.

Tipp: Nikolics gól & Hazai 2.67


Montreal Impact–DC United
A Keleti Konferencia két sereghajtója találkozik helyi idő szerint szombat este. A Montreal és a DC egyaránt 18 pontot szerzett eddig, ami a 11. illetve a 10. helyre elég. Egyik csapat sincs leszakadva különösebben a rájátszást érő helyektől, szóval egy huszáros hajrával még akár meg is menthetik a szezont.

A hazai csapat nyeretlen maradt a legutóbbi három fordulóban és a hétközi kupameccset is elbukták a Torontóval szemben. A washingtoni DC United is kikapott a kupában és a bajnokságban is meglehetősen hullámzó a teljesítményük. A legutóbbi négy fordulóban kétszer kikaptak, egy döntetlen és egy győzelem mellett.

Tipp: Döntetlen 3.75


San José Earthquakes–Los Angeles Galaxy
A Nyugati Konferencia ötödik és hatodik helyezettjének az összecsapása kiélezett csatát hozhat. A hazai csapat zsinórban négy tétmérkőzésen maradt veretlen, de a leginkább David Beckham révén elhíresült Los Angeles Galaxy sincs annyira rossz formában (mondjuk az előző fordulóban hazai pályán kaptak ki a Sporting Kansas-től).

Érdekesség, hogy a Los Angeles védelmét Ashley Cole is erősíti, aki ugye korábban a Chelsea-ben húzott le nyolc szezont, mielőtt egy római kitérőt követően az USA-ba igazolt. Az Earthquakes támadóinak biztos meggyűlik majd vele a bajuk. Igaz, a góllövés amúgy sem megy nagyon a San Josénak: ebben a szezonban mindössze 18 alkalommal találat be, ami a harmadik legkevesebb a Nyugati Konferenciában.

Tipp: Gólok 2,5 alatt 1.86