Hogyan segíthetné jobban a játékvezetőket a videóbíró?


A videóbírónak az lenne a célja, hogy jobbá tegye a labdarúgást. Az igazságtalanságokat hivatott kiküszöbölni. Látványosabbá kellene tennie a focit. Mindez egyszer biztosan megtörténik, de jelenleg még elég messze járunk a végső céltól. Akik jelenleg a videóbíró fejlesztésén dolgoznak, mintha pont a felsoroltak ellenkezőjében lennének érdekeltek. 

Először is miért van az, hogy a TV előtt ülők nem nézhetik meg ezeket az ismétléseket és nem hallhatják a bíró és a videós stáb között elhangzó beszélgetéseket? A krikettben és a rögbiben mindez már megvan és működik.

Például nem lett volna jó hallani a racionális magyarázatát Raphael Varane kiállításának Anglia ellen? Ehelyett inkább homályban maradt az a vitatott szituáció. Ez így butaság. 

Az idegese bíró látványa, akit reklamáló játékosok vesznek körül, fülében a head settel inkább csak amatőrnek látszik. Lehetséges volna, hogy a helyszínen lévő szurkolók is láthassák az ismétléseket és hallják a beszélgetéseket, a technika megvan hozzá. Ha mindez mégsem lenne elég praktikus, akkor lehetne animációkkal operálni – mint a krikett esetében – afféle kiegészítésféleképpen, amíg áll a játék.


Bármit, csak ne a vitákat kelljen messziről nézni úgy, hogy fogalmunk sincs arról, mi zajlik pontosan. A jelenlegi helyzet nem a szórakoztatásról szól és még csak nem is segít különösebben senkinek. Ahhoz, hogy elfogadják a szurkolók a videóbírós rendszert, szükség lenne minderre és ez simán meccs része kellene, hogy legyen.

Ráadásul ahogy a dolog jelenleg van, fennáll annak is a veszélye, hogy a bírók még kevésbé lesznek magabiztosak a kényes szituációkban. Ijesztő lehet tévedni és a biztonság kedvéért még akkor is a videóhoz nyúlhatnak, ha amúgy nem tévedtek. Ez nem tesz jót a játéknak. 

Ugyanakkor az sem jó, ha visszafújnak egy szituációt, amikor a játék már rég tovább ment. A játékosok meg a szurkolók megvetése övezné az ilyesmit. Nyilvánvalóan egészségesebb, ha ugyanúgy a bíró vezetné a meccset, mint ahogy mindig is volt, ahelyett hogy más kezébe kerülne a döntés hatalma. A focisták minden lehetőséget megragadnának, hogy változtassanak egy-egy ítéleten, efelől semmi kétség, de tízből kilencszer ők maguk is pontosan tudják, mi történt. Talán az lenne legjobb, ha a két csapatkapitánynak egy-egy lehetősége lenne minden félidőben a videóbíró segítségét kérni.

De pontosan milyen helyzetekben is kéne használni a videóbírót? Elég egyszerűen el lehetne ezt intézni: tizenegyesek megítélése, piros lapok, játékosok összekeverése, színészkedés és gólok.

Ha egy csapat úgy érzi, jogtalan az ellenük ítélt tizenegyes, akkor kérhetnék a visszajátszást. Bár még így sem biztos, hogy sikerülne elcsitítani az indulatokat, de kétség kívül hasznos volna.

A kiállításokat is gyakran érzi jogtalannak a szenvedő fél, miért is ne lehetne közelebbről megnézni az eseteket? Ekkor sem lenne 100%-os az egyetértés, de még mindig jobb annál, mint ami most van. 

Ha meg a bíró esetleg összekeveri a játékosokat (például egy vétlen ember kap lapot), akkor lehetne tisztázni, hogy mi történt és kivel. Amennyiben színészkedés miatt tévesen ítélnek meg szabadrúgást vagy lapot, akkor ott helyben tisztázni lehetne az ügyeskedést és nem csak utólag. Ez előremozdítaná a színészkedés megszűnését. A védők nagyon jól tudják, hogy mikor van műesés és videóbíró alkalmazása esetén nem dobálnák olyan könnyen magukat a játékosok.

Végül és nem utolsó sorban, ha egy csapat úgy érzi, hogy a kapott gólt les vagy egyéb szabálytalanság előzte meg, akkor legyen lehetőségük visszanézni a kétes szituációt. Ez lenne a legigazságosabb módja a vitás helyzetek elsimításának.

Talán tévedek ebben az egészben, de a játékvezető segítése, a kevesebb igazságtalanság és egy kis extra show, amit várunk a videóbírótól. Őszintén hiszem, hogy az elgondolásom teljesen illeszkedne a tervekbe.