Hogyan működnek a németek?


Teljességgel megértem a német észjárású Michael Preetz gondolkodását. Ez azt jelenti, reggelente borzalmas kinézetű, „amerikai mintájú” löttyöt kell kötelezően kortyolni feketekávé gyanánt, hogy az Oktoberfest-en muszáj nyakkendőt hányni a mellkasukra, hogy nyáron a fiatalok detoxikálóba bulizzák magukat Mallorca szigetén, és hogy ha kedd, akkor az asszonyt kell boldoggá formázni.

Mi magyarok is részesei vagyunk a német szokásoknak a mogyoródi Forma-1-es futamunkkal. A versenyre évről évre idelátogató Volkswagen gyári visszapillantó-szerelő egy éven át nyerítve meséli, hogy 100 euróból hogyan vett tíz kiló Pick szalámit, öt liter Unicumot, megcsináltatta a fogát, plusz látta álmai Vetteljét, meg naná persze, miazhogy, megnézte a Gold páholyból az Ezüst Nyilak gangolását. Úgy meg pláne értem a germán mentalitást, hogy ha visszanézünk a II. világháború után a horizontálisra bombázott Németországra, akkor muszáj elismerni, hogy a rettenhetetlen kötelességtudat és a fegyelmezettség miatt lett Európa vezető hatalma Dajcsland.

De amit a Hertha konok főnöke művelt a magyar válogatottal meg az alaposan feltüzelt magyar fociközvéleménnyel, az több mint fafejű német gondolkodás. Ha egy picit is túllép önző agymenésén Preetz, akkor megengedte volna, hogy Dárda Pál legalább az átkozott román meccsen erőt adhasson a magyar válogatott játékosainak. Mert Dárdai a fentebb említett német életérzésével, a rengeteg munkájával, a Bundesligában átitatódott eszmeiségével erőt, hitet adott a játékosoknak meg persze Magyarországnak.

Erre ez a fenyőarcú elveszi az edzőt. Ami még meglepőbb, hogy az MLSZ meg azonnal haptákba vágta magát és még mentegetőzött is, hogy ááá, semmi értelme pereskedni!

Miért, akkor mi van, ha bíróság lesz belőle? Nem vehetünk több Henkel terméket, nincs több Siemens villamos, kivonulnak a német nyugdíjasok Hévízről? Nemááá’!

Rengeteg vállalat alkalmazza a bírósági taktikát, hogy perre megy, időhúzás közben meg szépen eléri a célját! A dupla melóval lehet, hogy Dárdai Móni szétfeszült volna, mert férjét csak az újságok címlapján láthatná, de ha bejön, emberéről utcát neveznek el az MLSZ környékén. Minimum!

Még Bernd Storck is maradhatna, de benne nincs meg az a rafináltság, partnerség, amit még a kölni egyetemen sem tudnak megtanítani. Erre Dárdainak kell születni!

Arra viszont fogadhatunk, és nem akarok hangulatot gerjeszteni, de ha bukta lesz a románok ellen, óriási balhé fog kirobbanni!

Fogadj most a Magyarország-Románia Eb-selejtezőre!