A hét legmenőbb fikciós gól filmekből


A címben található kijelentéssel kapcsolatban nem árt egy kis pontosítás: hét olyan fikciós gól filmekből, melyekre a szerző emlékszik és fönt van a YouTube-on. Borzasztóan sajnálom, ha a saját kedvenced kimaradt a felsorolásból. De tényleg.

 

1. Pelé – Menekülés a győzelembe


Tedd ki a szélre! – üvölti Bobby Moore és érkezik is a labda, amit le is vesz (kezezés gyanú!) és miközben a gonosz náci gonoszan néz az MTK pályán (!), egy pontos beadással átteszi a hosszúra, ahol persze már Pelé várja a lasztit. A védő úgy szalad alá, hogy emiatt bármelyik Mennyei Megyei csapatból azonnal eltanácsolnák, de hát ki tud ilyesmire figyelni, amikor Pelé egy parádés ollózással veszi be a kaput.

 

2. Jess – Csavard be, mint Beckham 


Az, hogy a kapus mégis mit akart, csak a forgatókönyvíró tudja, de talán már előre elkápráztatta a kapura érkező lövés. Biztos nagyobb kifli volt benne, mint amennyit az összes létező pékségben találhatunk.  

 

3. Santiago Nunez – Goal


Onnan egyszerűen senkinek nem jut eszébe kapura lőni, csak Nuneznek. Egyébként az egész jelenet parádés a maga módján: látszólag fogalma sincs, hogy most akkor ballal vagy jobbal lője el, amíg aztán végül jobb lábbal küldi a hosszúba. Parádé.

 

4. Danny Dyer – Gépállat SC


A realizmus itt is kézzel fogható, például a hármas számú játékost azonnal be kell válogatni az angol keretbe, mert napjainkban pont így működik az angol válogatott védekezése. Na, meg az összes többi játékost is, akik Vinnie Jones nevét üvöltik, miközben az kapura tör. A koncentrációt ugyanis mi sem segíti jobban, mint ez.

Aztán kiderül, hogy Vinnie legalább annyira laza, mint Lázár János csütörtökönként a Kormányinfón. A kapuson túljutva már csak annyi lenne a dolga, hogy a hálóba passzolja a labdát, de nem, ő középre gurít, ahol Danny Dyer érkezik egyedül, elvégre csak 21 másik játékos sprintel hátrafelé. Persze aztán roppant drámai módon sikerül belőnie hat méterről az üres kapuba.

 

5. Jimmy Grimbel – Csak egyetlen Jimmy Grimble létezik


Karácsony tájékán nincs is szívmelengetőbb Wayne Rooney és James Milner szerelemgyermekének önzetlenségénél. A védekezés ebben az esetben sem ismerik, de hát van annál parádésabb, minthogy a film főhőse 100%-os gólhelyzetben inkább fejbe lövi csapattársát, hogy róla pattanjon be a győztes gól az utolsó percben, egy olyan filmben, melynek ő a címszereplője?!

 

6. Mr. Sugden – Kes 


Igen, büntető. Igen, kétszer kell elvégeznie. De csak nézzük, ahogyan kiharcolja azt! Ezt nem lehet tanítani.

 

7. Szó szerint minden gól – Shaolin foci


Erre tényleg fölösleges jelzőket keresni, egyszerűen csak tökéletes, ahogy van.