Hat ok, ami miatt Wales ott lesz a 2018-as világbajnokságon


Nyáron nagyot ment a walesi nemzeti tizenegy, de vajon 1958 után újra ott lesznek-e a világbajnokságon? 

Íme hat ok, ami azt sugallja, hogy a válasz igen.

 

1 Hisznek a saját rendszerükben

Wales v Belgium - Quarter Final: UEFA Euro 2016 : News Photo

Sokszor hangzik el az alulteljesítő csapatokkal kapcsolatban, hogy sikertelenségük egyik oka az, hogy nincsen saját játékrendszerük és/vagy éppen hiányzik az a játékfelfogás, ami előrevinné őket. Nos, Wales esetében mindkettő megvan. 

Három belső védővel és két szélsőhátvéddel – általában Neil Taylorral és Chris Gunterrel, akik klubjukban nem segítik olyan erőbedobással a támadásokat, mint a válogatottban – Chris Coleman szövetségi kapitány egy olyan rendszert alkotott, amely bármilyen ellenfél számára roppant kellemetlen. Úgy fest, hogy ez még mindig nagyon jól működik.

 

2 Most több variációs lehetőségük van támadásban

FBL-EURO-2016-MATCH46-WAL-BEL : News Photo

Az Európa-bajnoki selejtezők során Wales tíz meccsen csupán tizenegy gólt szerzett. Ennek oka az volt, hogy Coleman kapitánynak súlyos csatárgondokkal kellett szembesülnie szinte a teljes sorozat alatt.

Sam Vokes, az elsőszámú támadó szinte végig sérült volt, de most újra egészséges. Klubjában, a Burnley-ben rendszeresen játszik és jó formában van. A belgák és a franciák ellen is betalált, illetve hétfő este Moldova ellen is ő szerezte meg a vezetést az első félidő 38. percében. 

Hal Robson-Kanu ugyan csak csereként jutott szóhoz Moldova ellen, de az Európa-bajnokságon nagyszerűen játszott és ő is rendszeres játéklehetőséghez jut a Premier League-ben. Aztán persze ne feledkezzünk meg az olyan fiatal walesi csatártehetségekről, mint a Liverpoolban edződő Harry Wilson és Ben Woodburn.

 

3 A csoportjuk többi válogatottja inkább egymástól rabol majd pontokat

FBL-WC2014-IRL-SRB-FRIENDLY : News Photo

Ausztria, Szerbia, Írország, Grúzia és Moldova szerepel a D jelű csoportban és ez már első ránézésre sem ígérkezik könnyűnek Wales számára. Ugyanakkor legalább három olyan csapat is van itt, melyek körbeverhetik egymást vagy minimum leikszelnek.

Természetesen ebben benne van a walesiek pontvesztése is, de ha Coleman fiai olyan stabilan védekeznek majd, mint az Európa-bajnokságon, akkor már csak a támadóikon múlik, hogy mit hoznak ki ebből.

 

4 A bosszú, mint tényező

Serbia v Wales  - FIFA 2014 World Cup Qualifier : News Photo

Az Eb alatt folyamatosan lehetett hallani olyan jóslatokat, hogy Wales nem jut majd sokáig és ezt mindig egy olyan eredménnyel magyarázták, amely – fogalmazzunk így – meglehetősen kivételes volt. 

Még a 2014-es világbajnokság selejtezőjének korai szakaszában Wales csúnyán kikapott Szerbiától Újvidéken (6-1). Emiatt a vereség miatt aztán sokan súlytalan csapatként könyvelték el Walest. 

Coleman azóta már beismerte, hogy az újvidéki meccs után komolyan fontolgatta a lemondást annak ellenére, hogy akkor csak alig egy éve ült a kispadon. Végül maradt és most semmi mást nem szeretne jobban, mint visszavágni a szerbeknek. 

Ezzel a csapattal menni fog.

 

5 A jó hangulat

Wales Training and Press Conference : News Photo

A klubokkal szembeni kötelezettségeik ellenére sok walesi játékos a kelleténél sokkal korábban megjelent az edzőtáborban. Ott aztán meglehetősen jó hangulatban töltötték az időt, miközben videókon elevenítették fel a franciaországi menetelést.

A válogatott magja aligha változik majd az elkövetkezendő két évben és hát a keret így is elég motivált. Két évvel ezelőtt volt rajtuk némi nyomás az Eb-kvalifikáció miatt, most viszont inkább a sóvárgás jelei mutatkoznak az iránt, hogy újra átélhessék a csodát.

A nagyravágyás most újra a csúcsra juttathatja őket.

 

6 Gareth Bale, nyilván

Wales v Northern Ireland - Round of 16: UEFA Euro 2016 : News Photo

Beszélhetünk a csoportbeli ellenfeleik erősségeiről és gyengeségeiről, ám egyik csapatban sincs egy olyan szintű játékos, mint Gareth Bale.

A Real Madrid sztárjának igencsak ínyére van a válogatottbeli játék és hétfőn a Moldova elleni 4-0-s győzelemből is vastagon kivette a részét (két gól, egy gólpassz). Bale szabadon játszhat a válogatottban és ez annyira bejön neki, hogy az egész csapatra pozitív hatással van az egész.

Akármi is történik majd, ő lesz a központi figurája Coleman csapatának.