Győzni kell Lettországban, ha akarunk még valamit a vb selejtezőn


Lettország4.50  döntetlen3.45  Magyarország1.85

Jó meccset játszott Svájccal a magyar válogatott, de még így sem sikerült legalább egy pontot itthon tartani pénteken. A 89. percben bekapott, 3-2-es vereséget okozó találat szinte már a régi időket idézte, amikor rendre az utolsó percekben bukott el meccseket a magyar nemzeti tizenegy. Ugyanakkor szinte csak ez az egy párhuzam vonható a mostani és a korábbi magyar válogatottak között, hiszen játékban látványosan javult az együttes.

Ugyanakkor a védelem olyan ingatag lábakon áll, hogy ezt egyszerűen nem bírjuk el egy nívósabb ellenféllel szemben. Pénteken főleg Lang Ádám bizonytalansága volt szembetűnő, illetve Fiola sem hozta azt a szintet, amit még az osztrákok ellen láthattunk tőle az Eb-n. Viszont sok variációs lehetősége jelenleg nincs hátul Storcknak és azzal, hogy Korcsmár sérülés miatt már el sem utazott Lettországba, tovább szűkülnek a lehetőségek. Egyáltalán nem lenne meglepő, ha a hátsó négyest ugyanabban a felállásban küldené majd pályára a szövetségi kapitány, mint pénteken. A széleken esetleg lehet változtatni, de a védelem tengelyében alighanem megint a Lang-Guzmics páros kap majd lehetőséget.

A középpályán Gera Zoltán és Nagy Ádám kimagasló teljesítményt nyújtott, ám a széleken hiányzott az átütő erő. Stieber és Dzsudzsák akart ugyan, de életlenek voltak, főleg utóbbi játéka volt csalódás. Az Egyesült Arab Emirátusokban biztos sok pénzt lehet keresni, de egyszerűen nem kap olyan terhelést a magyar szélső, hogy abból esetleg a válogatott is profitálhatna. A meccs hajrájában beálló Németh Krisztiánról nagyjából ugyanez elmondható.

Szalai Ádám eddig is kirobbanthatatlan volt elölről, hiszen a játéka száz százalékig passzol Storck elképzeléseivel, de ebbe most inkább ne menjünk bele mélyebben. A Svájc ellen lőtt két gólja gyakorlatilag azt jelenti, hogy örökös tagságot vásárolt a kezdőbe, vagy hát legalábbis nagyon meglepő volna, ha pont ezek után maradna ki.

Amennyiben a fiúknak sikerül átmenteniük azt a lelkesedést, amit Svájc ellen láthattunk tőlük, akkor bedarálhatjuk Lettországot. A három pontra pedig elképesztően nagy szükség van, anélkül aligha tarthatjuk a lépést az élmezőnnyel.

Lettországban sem volt örömünnep a pénteki selejtező után, hiszen a Feröer-szigetek 2-0-ra nyert Rigában. Egy ilyen hazai vereség még akkor is nagy pofon, ha tudjuk, hogy sok sérült van a letteknél, a szövetségi kapitányuk alapembereket kényszerül kihagyni a csapatból. Artjoms Rudnevs, a Köln csatára biztos nem lesz ott ellenünk sem és a védelem oszlopos tagjára, Kaspars Dubrára sem számíthat Marians Pahars szövetségi kapitány.

Valószínűleg így sem lesz egyszerű dolga magyar válogatottnak, Storck nehéz mérkőzésre számít. „A lett csapatnak erős a védelme, amelyet egy tapasztalt kapus irányít. Kompakt, szervezett játékra számítunk a hazaiaktól, ugyanakkor támadásban is veszélyesek, elsősorban a széleken, gyors játékosaik segítségével képesek megnehezíteni az ellenfél dolgát, erre alaposan fel kell készülnünk” – mondta vasárnap a rigai út előtt a német mester.

Tipp: Vendégcsapat nyer úgy, hogy nem kap gólt @ 2.85

Eredmény tipp: Lettország-Magyarország 0-1 @ 6.30