Futballtörténelem: Még soha nem győztük le Portugáliát


A magyar válogatott összesen 11 meccset játszott eddig a portugálokkal: négy döntetlen mellett hétszer nyertek a luzitánok, összesen 26 gólt rúgtak nekünk és csak tízet kaptak tőlünk. Még akkor sem tudtunk velük mit kezdeni, amikor a magyar válogatott lényegesen nagyobb játékerőt képviselt a mostaninál.

Az első mérkőzést 1926 karácsonyán (igen, december 26-án) játszotta egymással a két csapat. A Spanyolországban rendezett felkészülési meccs végül 3-3-as döntetlennel ért véget – azt nem tudjuk, hogy az ünnepi hangulat miatt alakult-e így a végeredmény. Ezt a mérkőzést még három barátságos találkozó követte 1933-ban, 1938-ban, illetve 1956-ban. Egyedül az ’56 nyarán lejátszott meccset sikerült ikszre hozni, az előbbi kettőt elbukta a magyar nemzeti tizenegy. Ráadásul az 1938-as meccs 4-0-s portugál győzelmet hozott Lisszabonban, ilyen súlyos vereséget azóta sem szenvedtünk el tőlük.

Aztán jött az 1966-os angliai világbajnokság, ahol végre tétmeccsen mérhette össze erejét a két együttes. Ebből sem a magyar csapat jött ki jobban, mert ugyan José Augusto korai gólja után Bene Ferenc még kiegyenlített a második félidőben, de aztán 3-1-re nyertek a portugálok.


Ezután sokáig elkerülte egymást a magyar és a portugál válogatott, majd 1983-ban következett egy felejthető felkészülési meccs, amely 0-0-s végeredménnyel zárult. Legközelebb már bőven a rendszerváltás után hozta össze a sorsolás szeszélye a két nemzet legjobbjait: a 2000-es Európa-bajnokság selejtezői alatt egy csoportba kerültünk.

Mindkét mérkőzést elveszítette Magyarország, pedig a budapesti találkozón sikerült még a vezetést is megszereznünk Horváth Ferenc révén, de aztán a második félidőben Pinto duplázott és a végén még Rui Costa is beköszönt. A visszavágón pedig kaptunk egy laza hármast.


Tíz év elteltével újra egy selejtezőcsoportban találtuk magunkat Portugáliával, akkor épp a 2010-es világbajnokságon való részvétel volt a tét. Itthon kikaptunk 1-0-ra (Pepe volt a portugálok gólszerzője) majd Lisszabonban megint kaptunk egy laza hármast.


Ilyen előzmények után senki nem számított sok jóra, amikor a 2016-os Európa-bajnokságon egy csoportba sorsoltak minket a portugálokkal. Aztán mégis egy őrülten jó meccs kerekedett az egészből (megkockáztathatjuk, hogy az Eb legjobb meccse volt a lyoni) aminek 3-3-as döntetlen lett a vége. A magyar válogatott háromszor is megszerezte a vezetést, de a portugálok rendre kiegyenlítettek, de azért Elek kapufájánál óriási szerencséjük is volt, hogy nem született meg a negyedik magyar gól.